Σε μια πρωτοφανή προσπάθεια εξευμενισμού της Τουρκίας, η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Β. Βενιζέλος παραμένουν «άφωνοι» μπροστά στην κατάφωρη προσβολή της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου αλλά και στις δραματικές παραβιάσεις των αρχών της δημοκρατίας στη γειτονική χώρα. Και προσπαθώντας η κυβέρνηση να κρύψει τον επιθετικό νεοοθωμανισμό των Ερντογάν – Νταβούτογλου κάτω από το «χαλί», ουσιαστικά αποδέχεται την παγίωση της τουρκικής εισβολής στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και την απροκάλυπτη παρέμβαση της Άγκυρας στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας με τις προκλητικές επισκέψεις τούρκων αξιωματούχων στη Θράκη.
Έτσι, στην ΕΕ η Κύπρος βρέθηκε να δίνει μόνη της τη μάχη για να αποκρούσει τη συντονισμένη προσπάθεια τουλάχιστον 15 κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία, προκειμένου να ανοίξουν κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ η ελληνική πλευρά παρακολουθούσε εκ του μακρόθεν με χλιαρές δηλώσεις. Απέφυγε, μάλιστα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να υψώσει τη φωνή του μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες καταδικάζοντας το νέο ξέσπασμα αυταρχισμού και παραβίασης βασικών ευρωπαϊκών αξιών από το καθεστώς Ερντογάν και να υπενθυμίσει έτσι στη διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία διολισθαίνει σε επικίνδυνο δρόμο τόσο για τον λαό της όσο και για ολόκληρη την περιοχή. Έτσι ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος απέτυχε να θέσει τους ομολόγους του προ των ευθυνών τους, που επιμένουν να στρέφουν αλλού το βλέμμα τους για να μη δυσαρεστήσουν τον κ. Ερντογάν.
Ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε να διαπραγματεύεται εδώ και έναν μήνα σχεδόν την υποτιθέμενη αποκλιμάκωση της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ. Με άλλοθι την υποτιθέμενη διαπραγμάτευσή του και το γεγονός ότι βρίσκεται πλέον σε σύγκλιση, όπως ο ίδιος υποστήριξε, με τον κ. Τσαβούσογλου, προσκλήθηκαν στην Αθήνα ο Νταβούτογλου και δέκα υπουργοί του. Με το ίδιο άλλοθι έγινε μια ακόμη συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του στη Θεσσαλονίκη, για να καταλήξουμε τελικά στο ότι το «Barbaros» όλο αυτό το διάστημα συνεχίζει κανονικά την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Κύπρου ενώ οι ελληνοτουρκικές σχέσεις συνεχίζουν business as usual… Με έναν τρόπο που δείχνει να αποδέχεται και ουσιαστικά να νομιμοποιεί την παραβίαση αυτή, καθώς η Ελλάδα δεν είναι μια τυχαία χώρα που απλώς ομιλεί την ίδια γλώσσα με τους Ελληνοκύπριους, αλλά παραμένει και εγγυήτρια δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας. (Μια και το αναχρονιστικό υπόλειμμα της αποικιοκρατίας παραμένει τυπικά εν ισχύ…).
Και εκτέθηκε ανεπανόρθωτα όταν μπροστά του ο κ. Κασουλίδης, στη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα, απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ότι δεν έχει υπάρξει καμιά σύγκλιση με την Τουρκία.
Και χωρίς να υπάρξει ούτε μια αντίδραση ούτε μια διάψευση από το ελληνικό ΥΠΕΞ, αφέθηκε η τουρκική πλευρά να δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι στις συζητήσεις υπάρχει συμφωνία για την ανάγκη «συνεκμετάλλευσης» του φυσικού αερίου στην Κύπρο. Ακόμη πιο προκλητική ήταν η δήλωση του κ. Τσαβούσογλου στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με την οποία οι συνομιλίες του με τον Β. Βενιζέλο αποσκοπούν στο «να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στα αποθέματα του φυσικού αερίου»…
Έστω και καθυστερημένα πρέπει να υπάρξει ανασύνταξη δυνάμεων, υπό δυσμενείς όρους, λόγω και της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα αλλά και της αδυναμίας στην οποία έχει περιέλθει η Κύπρος, ώστε να αποτραπούν επικίνδυνες εξελίξεις.
Στόχος θα πρέπει να είναι η αποφυγή εγκλωβισμού της Κύπρου, νωρίς τον Ιανουάριο, σε συνομιλίες για το Κυπριακό υπό δυσμενείς όρους, καθώς λόγω και των «προεδρικών εκλογών» στα Κατεχόμενα θα επιχειρηθεί να επισπευσθούν κάποιου είδους συνομιλίες, ενώ μάλιστα δεν θα έχει αρθεί η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου… Και οι ελληνικές κινήσεις και χειρισμοί κάθε άλλο παρά συμβάλλουν σε αυτήν την κατεύθυνση…
Στη Θράκη το ελληνικό πολιτικό σύστημα, με ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού που δεν το απέτρεψε, αλλά κυρίως του υπουργού Εξωτερικών που το αποδέχτηκε, αποδείχθηκε κατώτερο των περιστάσεων για μια ακόμη φορά, αφού επέτρεψε στον κ. Τσαβούσογλου να πραγματοποιήσει την περιοδεία του στην Κομοτηνή και να στείλει έτσι μήνυμα στη μειονότητα ότι ήταν εντελώς μεμονωμένο περιστατικό η ματαίωση της επίσκεψης του Νταβούτογλου και του μισού Υπουργικού Συμβουλίου του στη Θράκη και ότι η Τουρκία θα είναι παρούσα στο πλευρό της «τουρκομουσουλμανικής μειονότητας».
Και έτσι άρχισε πάλι ο θλιβερός συναγωνισμός μεταξύ των κομμάτων για το ποιο θα βρεθεί πιο κοντά στον τούρκο πρόξενο, ποιο θα είναι πιο θερμό στην υποδοχή του Τσαβούσογλου στη Θράκη.
Πιθανόν ο Αχμ. Χατζηοσμάν -που και στην Αθήνα συναντήθηκε με τον Νταβούτογλου, ενώ ακολουθούσε διαρκώς και τον Τσαβούσογλου στη Θράκη- ελπίζει ότι με την προβολή και της θετικής στάσης του αρχηγού του κόμματός του και υπουργού Εξωτερικών Β. Βενιζέλου, θα μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να επανακτήσει μειονοτικές ψήφους.
Από κοντά στην Κομοτηνή και οι δύο μειονοτικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι στην Αθήνα είχαν αποφύγει τη συνάντηση με τον Νταβούτογλου (κατόπιν εντολής της Κουμουνδούρου), καθώς με δεδομένο το πλαφόν του 3%, που δεν αφήνει περιθώρια στο μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ να κατέλθει στις εθνικές εκλογές, δεν θέλουν να αποκλεισθούν από τον κεντρικό σχεδιασμό που κάνει το προξενείο για τη χειραγώγηση της μειονοτικής ψήφου ώστε να εκλεγεί ένας ακόμη μειονοτικός βουλευτής, είτε στη Ροδόπη είτε στην Ξάνθη.
Στο υπουργείο Εξωτερικών αισθάνονται ευτυχείς με όσα είπε ο κ. Τσαβούσογλου στην Κομοτηνή, επισκεπτόμενος και ποζάροντας στα γραφεία της παράνομης οργάνωσης «Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής»;
Είναι δυνατόν τη στιγμή που επιχειρείται -με μεγάλες προσπάθειες και θυσίες, είναι αλήθεια- η ομαλοποίηση της κατάστασης και των προβλημάτων που δημιουργούν οι ακραίοι κύκλοι στο θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών της μειονότητας αλλά και των ιεροδιδασκάλων, η ίδια η Ελληνική Πολιτεία να επιτρέπει σε έναν ξένο αξιωματούχο να παρεμβαίνει απροκάλυπτα στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, προσβάλλοντάς την και να παρακινεί ουσιαστικά έλληνες πολίτες να αμφισβητήσουν τους νόμους του ελληνικού κράτους;
hellasforce.com
Social Plugin