Ad Code

Responsive Advertisement

Υπάρχει ένα σύμπαν «καθρέφτης» στο οποίο η ώρα πηγαίνει πισω;


Νέα έρευνα δείχνει ότι υπάρχει ένα δεύτερο σύμπαν στο οποίο ο χρονος πηγαίνει πίσω. Μια διεθνής ομάδα απο διάσημους επιστήμονες με επικεφαλής τον Δρ Julian Barbour στο περιοδικό Physical Review Letters αμφισβητεί τη θεωρία με το λεγόμενο «βέλος του χρόνου».

Σύμφωνα με το βέλος του χρόνου, ο χρόνος ειναι συμμετρικος και τα πάντα κινούνται προς τα εμπρός. Η ομάδα υποστηρίζει ότι μπορεί να υπάρξει ένα σύμπαν που ο καθρέφτης και όπου ο χρόνος πηγαινει προς τα πίσω. Αν υπάρχει ενα τέτοιο παράλληλο σύμπαν, με νοήμονα όντα που ζουν εκεί, πιστεύουν ότι ο χρονος παει πισω. Η θεωρία με το βέλος του χρόνου δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1920 από τον Βρετανό επιστήμονα Arthur Eddington.

Ο Δρ Barbour δήλωσε στο βρετανικό Mail Online οτι η ύπαρξη του σύμπαντος καθρέφτη είναι θεωρητικά υπαρκτή, γιατί όλοι οι φυσικοί νόμοι δεν συσχετίζονται με τον τρόπο κινήσεων του χρόνου. "Ο χρόνος είναι ένα μεγάλο μυστήριο," δήλωσε. "Όλοι οι γνωστοι φυσικοί νόμοι ανεξάρτητα από το πως κινείται ο χρονος ειναι ακριβώς το ίδιο. Στον κόσμο στον οποίο ζούμε τα πάντα κινούνται προς μια κατεύθυνση»

Ο Barbour συγκρίνει το μοντέλο του με ένα σμήνος από μέλισσες. Καθώς ο χρόνος περνάει, γινονται αλλαγές στο σύμπαν και απο ένα χαοτικο σμήνος από μέλισσες αλλάζουν σε ενα πιο δομημένο και οργανωμένο σύμπαν.

«Εάν θα είχαμε ένα σμήνος από μέλισσες στο κέντρο [το Big Bang] που διασπάται σε δύο κατευθύνσεις, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι υπάρχουν δύο βέλη του χρόνου,» είπε ο Barbour. "Δύο βέλη που δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση του σμήνους των μελισσών." Ο Barbour αναγνωρίζει ότι δεν είναι απλο να βρεθεί το «άλλο» αντιθετο σε εμάς σύμπαν.

Το σύμπαν καθρέφτης μας θα ήταν πολυ διαφορετικο από το δικο μας, και θα έχει αναπτυχθεί εντελώς ανεξάρτητα από το δικό μας σύμπαν. Συμφωνα με τους επιστήμονες, πρέπει να εχει επηρεαστεί απο τους φυσικούς νόμους που ισχύουν στους πλανήτες και τα αστέρια.

Ο ΚΟΡΑΞ