Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Τα τελευταία χρόνια οι Τούρκοι έχουν προχωρήσει στην εγκατάσταση ενός υπερσύχρονου διχτύου ραντάρ με το οποίο εποπτεύουν το Αιγαίο σε όλη του την έκταση. Το δίχτυο αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές και όχι μόνο, καθώς δίνει τα κατάλληλα σήματα στα τουρκικά μαχητικά όταν προχωρούν στις προκλητικές τους πτήσεις μέσα στον ελληνικό εναέριο χώρο και έρχονται αντιμέτωπα σε αερομαχίες με τα ελληνικά, μια κατάσταση που το τελευταίο χρόνο, 2014, ξεπέρασε κάθε όριο.
Στις 17 Απριλίου του 2009 η τουρκική εφημερίδα, Habertürk, αποκάλυπτε πως η Τουρκία προχώρησε στην άμεση εγκατάσταση νέων υπερσύγχρονων συστημάτων ραντάρ με τα οποία όχι μόνο θα έχει την δυνατότητα να «ζώνουν» όλο το Αιγαίο, αλλά παράλληλα θα δίνουν την δυνατότητα ηλεκτρονικού μπλοκαρίσματος και ηλεκτρονικών επιχειρήσεων κατά του αντιπάλου. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρονταν ότι για την εγκατάσταση αυτών των συστημάτων ραντάρ, η Τουρκία έχει δαπανήσει το ποσό των 38,5 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως αποκάλυπτε στη συνέχεια η Habertürk, τα νέα αυτά συστήματα εγκαθίστανται στις εξής περιοχές : δυο στην περιοχή της Σμύρνης, (αεροδρόμιο Αντνάν Μεντερές και στην περιοχή του Ακντάγ), στην περιοχή του Μπουρντούρ, νοτιοανατολικά της Σμύρνης, στην περιοχή Γιενή Μποσνά της Κωνσταντινούπολης, στην αεροπορική βάση του Νταλαμάν, απέναντι από την Ρόδο, (είναι το αεροδρόμιο από όπου είχε απογειωθεί ο πιλότος που είχε το γνωστό τραγικό επεισόδιο με τον Κώστα Ηλιάκη στις 23 Μαΐου του 2006), στην περιοχή της Αττάλειας, στο αεροδρόμιο Ετισμεγκούτ στην Άγκυρα, στο παράνομο αεροδρόμιο Ερτζάν των κατεχομένων της Κύπρου, όπως επίσης και στην περιοχή Αγίρνταγ. Παράλληλα γίνεται εγκατάσταση και σε κάποιες περιοχές της ανατολικής Τουρκίας. Το σύνολο όλων αυτών των συστημάτων, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, είναι 23 ραντάρ.
Η εγκατάσταση όλου αυτού τού συστήματος, σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, στοχεύει κατά πρώτο λόγο στην όσο το δυνατόν συντομότερη αλλαγή τού υφιστάμενου στάτους κβο στο ελληνικό Αιγαίο. Ή τουρκική επίσημη πολιτική άποψη, όπως διδάσκεται στις στρατιωτικές σχολές της Τουρκίας, θεωρεί την υπάρχουσα κατάσταση στο Αιγαίο σαν ένα «ασφυκτικό κλοιό». Ό κλοιός αυτός εμποδίζει την αυξανόμενη τουρκική δυναμικότητα να εξαπλωθεί στα φυσικά της πλαίσια. Οι Τούρκοι σκοπεύουν με όλα τα μέσα την συλλογή φωτογραφιών και με λεπτομερή φωτοαναγνωστική καταγραφή, τον πλήρη έλεγχο των ελληνικών αμυντικών θέσεων στο Αιγαίο και όχι μόνο. Το έργο αυτό δεν είναι αρμοδιότητα τής γνωστής τουρκικής μυστικής υπηρεσίας τής ΜΙΤ, αλλά αποτελεί μια συγκεκριμένη μορφή δραστηριότητας δυνάμεων «Ειδικών επιχειρήσεων», σε στρατηγικό επίπεδο. Βέβαια, συχνά οι «ειδικοί» αυτοί πράκτορες έχουν επισημανθεί από τις αντίστοιχες ελληνικές υπηρεσίες, αλλά με την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή, η κατάσταση αυτή έχει εισέλθει σε φάση επιταχυνόμενης διαφοροποίησης, ( δεν είναι άσχετο το γεγονός ότι το φετινό καλοκαίρι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είχαν κατακλυστεί από Τούρκους τουρίστες). Θα πρέπει να επισημάνουμε πως η μόνιμη και μελετημένη απειλή δεν διαφοροποιείται μονάχα από την εγκατάσταση των νέων οπλικών συστημάτων απέναντι από τα νησιά μας, αλλά και από την ποιότητα και τις πηγές των γνώσεων πού έχει ή άλλη πλευρά τού Αιγαίου.
Εντωμεταξύ ήδη από τις 27/12 του 2003, γίνονταν γνωστό από την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, ότι η Τουρκία προχωρούσε στην ίδρυση υπερσύγχρονου «Κέντρο Ηλεκτρονικών Ασκήσεων» με κύριο σκοπό την σταδιακή αντικατάσταση ορισμένων ετήσιων στρατιωτικών ασκήσεων με αντίστοιχες εικονικές. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρονταν , το τουρκικό Γενικό Επιτελείο αποφάσισε την ίδρυση ενός μεγάλου υπερσύγχρονου Ηλεκτρονικού Κέντρου Στρατιωτικών Ασκήσεων, στην περιοχή της Αλμυρής Λίμνης, νοτιοδυτικά της Άγκυρας και συγκεκριμένα στην περιοχή Σερεφλίκοτς – Χισάρ. Να σημειωθεί ότι στην απρόσιτη αυτή περιοχή υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις που είναι περιφραγμένες εδώ και χρόνια και εκεί μέσα είναι εγκατεστημένες στρατιωτικές δυνάμεις για την αποστολή των οποίων δεν υπάρχουν πληροφορίες. Κατά καιρούς έχουν βγει στην δημοσιότητα διάφορες αποκαλύψεις από τολμηρούς Τούρκους δημοσιογράφους που έχουν αναφέρει πως εκεί γίνεται η επεξεργασία σκληρών ναρκωτικών από την τουρκική Στρατοχωροφυλακή, χωρίς βέβαια να υπάρχει καμία επιβεβαίωση σε όλες αυτές τις θεωρίες.
Το Κέντρο αυτό, σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, εξοπλίζετε με την τελευταία λέξη της ηλεκτρονικής τεχνολογίας στον στρατιωτικό τομέα, ενώ θα έχει την δυνατότητα διεξαγωγής εικονικών στρατιωτικών ασκήσεων όλων των όπλων και κυρίως επιχειρήσεις ηλεκτρονικού πολέμου. Για την δημιουργία αυτού του Ηλεκτρονικού Κέντρου συνεργάστηκαν , όπως έγινε γνωστό, οι μεγαλύτερες μονάδες της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας, Aselsan, Havelsan, TÜBİTAK και ODTÜ, ενώ την εποπτεία της κατασκευής του την είχε το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας. Οι προεργασίες κατασκευής του είχαν γίνει στις πόλεις Τσαβουσλού, Καραμολάουσάκ και Χαμζαλί, κοντά στην Αλμυρά Λίμνη όπου είχαν τεθεί οι πρώτες βάσεις για την κατασκευή του Ηλεκτρονικού Κέντρου, ενώ στις περιοχές αυτές εργάζονται σήμερα αρκετοί στρατιώτες. Η επιλογή της περιοχής αυτής έγινε εξ αιτίας της δυνατότητας ελέγχου κάθε πρόσβασης, καθώς η περιοχή θυμίζει στέπα Σιβηρίας και προσφέρεται για την εγκατάσταση υψηλής τεχνολογίας, η οποία θα πρέπει να προστατεύετε αποτελεσματικά από κάθε απόπειρα σαμποτάζ. Στο ίδιο μέρος έχει την έδρα του το «Κέντρο Στρατιωτικών Ασκήσεων», που διοικείτε από επίλεκτα στελέχη του τουρκικού στρατού με ανάλογη κατάρτιση για να διευθύνει όλες τις ασκήσεις που θα γίνονται επί χάρτου. Οι δυνατότητες του Ηλεκτρονικού Κέντρου είναι απεριόριστες, όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι, ενώ έχει άμεση συνεργασία με τα δορυφορικά κέντρα με τα οποία συνεργάζεται η Τουρκία για την συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών σχετικά με τις κινήσεις των στρατιωτικών δυνάμεων όλων των γειτονικών χωρών.
Με όλα αυτά αντιλαμβάνεται κανείς την ποιοτική διάσταση της τουρκικής απειλής στο ελληνικό Αιγαίο και όχι μόνο, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει πάρει αναβαθμισμένη μορφή και έκταση. Το ερώτημα είναι ποια είναι η ελληνική απάντηση περάν του αξιοθαύμαστου ηρωισμού των πιλότων των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών.
Οψόμεθα!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
ΠΗΓΗ
Social Plugin