Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Πέμπτης η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Τις προηγούμενες ημέρες διακινήθηκαν σενάρια τρομοκρατίας. Δεν τα υπογράψαμε. Καμία καταστροφή δεν επήλθε, δήλωσε πριν λίγο ο Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες.
Μέρκελ: Το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να επεκταθεί
Νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε σε δηλώσεις της ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε ισχύ και θα πρέπει να επεκταθεί. Ελπίζω ότι σύντομα θα δούμε τις προτάσεις, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ.
Αναφορικά με τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα τόνισε ήταν πολύ φιλική και σημείωσε ότι το ζήτημα της Ελλάδας δεν συζητήθηκε εκτενώς στη Σύνοδο Κορυφής
Τουσκ: Δεν διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις για τα θέματα της Ελλάδας
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν διεξήγαγαν οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με οποιοδήποτε θέμα που σχετίζεται με την οικονομική κατάσταση της χώρας, δήλωσε πριν από λίγα λεπτά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
«Οι ηγέτες δεν εισήλθαν σε διαπραγμάτευση για την Ελλάδα», επισήμανε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
Στήριξη από αρκετούς ξένους ηγέτες -μεταξύ των οποίων οι κύριοι Ρέντσι, Φάιμαν και Αναστασιάδης -πρωθυπουργός της Ιταλίας, καγκελάριος της Αυστρίας και πρόεδρος της Κύπρου- βρήκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά των ελληνικών θέσεων τάχθηκε ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι, ενώ δεν είχαν τοποθετηθεί η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
23:10 Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες – Αναμένονται δηλώσεις
20:55 Θετικό βήμα οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, σχολιάζει το Μαξίμου
Την ανακοίνωση Ντάισελμπλουμ για συνεργασία των θεσμικών φορέων με τις ελληνικές αρχές σε τεχνικό επίπεδο ενόψει Eurogroup της Δευτέρας σχολιάζουν, ευμενώς, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.
Ενα βήμα πιό κοντά στην τελική συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
Οπως έγινε γνωστό η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και μετά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που έγιναν συμφώνησε με τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ να παραμείνουν στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων και μέλος του EuroWorking Group κ. Γιώργος Χουλιαράκης και ομάδα συμβούλων ώστε μέχρι τη Δευτέρα από κοινού με τον πρόεδρο του EuroWorking Group κ. Τόμας Βίζερ και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμφωνήσουν σ΄ένα πρόγραμμα που θα περιέχει όλα εκείνα τα μέτρα – τις διαρθρωτικές αλλαγές – κοινής αποδοχής, ώστε αυτό το κείμενο να επιτρέψει την τελική συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί στο Eurogroup της Δευτέρας.
Διασταυρωμένες πληροφορίες θέλουν το πρόγραμμα αυτό να αποτελεί μείγμα οικονομικής πολιτικής και μέτρων που θα αποτελείται, όπως λένε χαρακτηριστικά από 70% των μέτρων και δράσεων του μνημονίου που εκπνέει και έχουν ήδη υλοποιηθεί (σ.σ. άρα δεν θα ανατραπούν) και κατά 30% από τις διαρθρωτικές αλλαγές και τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά.
Κατά μία έννοια, η λύση αυτή, είναι η πρόταση που καλλιεργούσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης με τις δηλώσεις του και επέτρεψε να αρθεί το αδιέξοδο που διαφάνηκε όλες τις προηγούμενες ημέρες.
Οπως μεταδόθηκε στις Βρυξέλλες υπήρξε και χθες διάθεση για διαβούλευση, διάλογο με στόχο να βρεθεί το συντομότερο λύση.
Ωστόσο όπως και στο Eurogroup που υπήρξε επιμονή των κρατών μελών να ζητήσει η Ελλάδα «τεχνική επέκταση» της δανειακής και του τρέχοντος προγράμματος για να ξεπεραστούν νομικά και άλλα προβλήματα (πχ. έγκριση κοινοβουλίων) και χθές οι εταίροι επέμειναν στην ανάγκη υποβολής αιτήματος για παράταση.
Μέχρι αργά το βράδυ δεν έγινε γνωστό αν στο τυπικό μέρος η Ελλάδα θα ζητήσει την «τεχνική παράταση» αλλά όλοι έδειχναν ικανοποιημένοι από την εξέλιξη.
Τι αναφέρει ο ξένος Τύπος για τη Σύνοδο Κορυφής
Πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα του Bloomberg Business είναι η προσπάθεια σύγκλισης απόψεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Το κεντρικό θέμα του site έχει τίτλο «Ελλάδα και Γερμανία εργάζονται προς μια συναινετική λύση» και στην ουσία επιβεβαιώνει το 70-30, βασιζόμενο σε δηλώσεις αξιωματούχων του Βερολίνου.
Στην ηλεκτρονική έκδοσή τους οι Financial Times αναφέρονται στις προσπάθειες του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να ισχυροποιήσει την αντίσταση στο αντι – ευρωπαϊκό πνεύμα με το να αναζωογονήσει το σχέδιο ολοκλήρωσης της Ευρωζώνης.
To BBC σε θέμα του ανάφερεται στην βούληση της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ να καταλήξει σε μια συμβιβαστική λύση με την ελληνική πλευρά.
Το Al Jazeera στην ιστοσελίδα του αναφέρει σε θέμα ότι υπάρχει πιθανότητα η συμφωνία Ελλάδας – πιστωτών να κλείσει την ερχόμενη Δευτέρα.
ΠΗΓΗ
Social Plugin