Απλώς να υπενθυμίσω μια μαύρη επέτειο-σημειώνει ο ΒΗΜΑτοδότης.
Το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο έγινε Καθαρή Δευτέρα.
Εγινε πριν από δύο χρόνια στις 15 Μαρτίου (ήταν τότε Καθαρή Δευτέρα), οι τράπεζες ήταν τρεις ημέρες κλειστές λόγω Σαββατοκύριακου και αργίας και οι Κύπριοι ξύπνησαν το πρωί και έμαθαν ότι «κουρεύονται» οι καταθέσεις τους με απόφαση του Eurogroup.
Είχε προηγηθεί συνεδρίαση της ΕΚΤ. Οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης έκλεισαν και στα ΑΤΜ των τραπεζών σχηματίστηκαν τεράστιες ουρές με ανώτατο όριο ανάληψης τα 150 ευρώ την ημέρα.
Περιττό να σας περιγράψω τι έγινε με τα ράφια των σουπερμάρκετ. Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου λέει ότι η χώρα θα εξέλθει του Μνημονίου στο τέλος του 2015.
Στο μεταξύ την ανάγκη να επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, αναφέρει σε άρθρο του στους FT, ο Hans-Werner Sinn, πρόεδρος του ινστιτούτου Ifo. Όπως επισημαίνει, στην Ελλάδα σήμερα, όπως και στην Κύπρο πριν από τρία χρόνια, οι καταθέτες αποσύρουν τα λεφτά τους και σπεύδουν να τα μεταφέρουν αλλού στην ευρωζώνη.
Ο Sinn αναφέρει ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο ακραία στην Ελλάδα τώρα όσο ήταν στην Κύπρο, αλλά οδηγείται προς εκεί. Η ΕΚΤ έχει χορηγήσει πίστωση μέχρι 65 δισ. ευρώ μέσω του ELA στην ελληνική κεντρική τράπεζα.
Αν και η ΕΚΤ υποστηρίζει πως η ΤτΕ είναι υπεύθυνη για την αποπληρωμή, το ποσό είναι πολύ μεγαλύτερο από τους πόρους που πρέπει να αντλήσει για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της εάν οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να το πράξουν.
«Για αυτό η βοήθεια προς τις τράπεζες της χώρας έπρεπε να έχει όριο τα 45 δισ. ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιβάλει capital controls για να σταματήσει τη φυγή κεφαλαίων. Το κυπριακό παράδειγμα δεν πρέπει να επαναληφθεί».
kourdistoportocali.com/post/41476/monday
ΠΗΓΗ
Social Plugin