Ad Code

Responsive Advertisement

Το «Μυστικό του Κωνσταντίνου» κρύβει το μυστικό των δώδεκα Αποστόλων;


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει μια μεγάλη προσπάθεια από πολλούς Τούρκους να πείσουν την διεθνή κοινότητα ότι πολύτιμες παρακαταθήκες της χριστιανοσύνης βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη όπου μεταφερθήκαν μετά την ανακήρυξη της σαν πρωτεύουσα της χριστιανικής Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Έτσι πρόσφατα δημιουργήθηκε ζήτημα από τους ισχυρισμός των Τούρκων ότι τα Άγια οστά των Δώδεκα Αποστόλων βρίσκονται θαμμένα στην Πόλη.

Συγκεκριμένα ο Τούρκος δημοσιογράφος και συγγραφέας, Yasar İliksiz, υποστήριξε σε ένα εκτενές ρεπορτάζ στην τουρκική εφημερίδα Sabah, με αφορμή την έκδοση ενός βιβλίου του με τον χαρακτηριστικό τίτλο, «Konstantın’ ın Sırrı», δηλαδή, «Το Μυστικό του Κωνσταντίνου», ότι οστά των Δώδεκα Απόστολων είναι θαμμένα κάτω από το Fatih Camısı, δηλαδή το τζαμί που έκτισε ο ίδιος ο σουλτάνος Μωάμεθ ο Πορθητής.

Ο Τούρκος συγγραφέας υποστηρίζει ότι ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος είχε ενταφιάσει στον ναό των Αγίων Αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη τα οστά από τους 12 Αποστόλους που έχει συγκεντρώσει και είχε μεταφέρει στην Βασιλεύουσα για να θάψει στον ομώνυμο ναό.

Όπως είναι γνωστό στη θέση αυτού του τζαμιού βρίσκονταν πριν από τη άλωση ο μεγαλοπρεπής ναός των Αγίων Αποστόλων. Ο ναός αυτός δόθηκε στο Πατριαρχείο μετά την άλωση για να γίνει η έδρα του. Μετά όμως από ένα επεισόδιο όπου στην αυλή του βρέθηκε νεκρός ένας επιφανής Τούρκος, το Πατριαρχείο αποχώρησε από τον ναό φοβούμενο κάποια αντίποινα σε βάρος του.

Ο ναός στη συνέχεια κατεδαφίστηκε για να κτιστεί το τζαμί του Πορθητή γνωστό ως Fatih Cami. Σήμερα οι Τούρκοι ανακινούν το θέμα ότι κάτω από το τζαμί, δηλαδή στα θεμέλια του ναού των Αγίων Απόστολων, βρίσκονται τα οστά των Απόστολων που είχαν μεταφερθεί εκεί, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, από τον πρώτο χριστιανό αυτοκράτορα, της Ανατολικής Ρωμαϊκης Αυτοκρατορίας, τον Κωνσταντίνο τον Μέγα.

Να σημειωθεί ότι στο ίδιο μέρος, όπως αναφέρουν πολλοί Τούρκοι ερευνητές βρίσκεται ο ίδιος η σωρός του Μεχμέτ του Πορθητή, δηλαδή του Fatih, o οποίος όμως δεν ανοίγεται γιατί όπως αναφέρουν οι φήμες που κυκλοφορούν κατά περιόδους στην Τουρκία και έχουν δημοσιευτεί και σε διάφορα τουρκικά έντυπα, στο πλάι της σωρού με το ταριχευμένο σώμα του Πορθητή είχε βρεθεί όταν ανοίχτηκε η αίθουσα όπου βρίσκεται η σωρός στις αρχές του εικοστού αιώνα, μια εικόνα της Παναγίας με τον Χριστό.

Νίκος Χειλαδάκης Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

ΠΗΓΗ