Μόνο γαλέτες και ξηρά τροφή δεν ζήτησε το Υπουργείο Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας να έχουν μαζί τους, όσοι τουρίστες αποφασίσουν το επόμενο διάστημα να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα. Κατά τα λοιπά, τους προειδοποίησε να έχουν στην κατοχή τους μετρητά και κέρματα.
Θα πει κανείς ότι γι' αυτό υπάρχουν τα ΑΤΜ των τραπεζών, όμως, το ΥΠΕΞ της χώρας, όπως αναφέρει η Telegraph, απαντάει πως υπάρχει κίνδυνος, λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει στην Ελλάδα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μην έχουν χρήματα στα ταμεία τους και επομένως να μην μπορούν να τροφοδοτήσουν με ρευστό τα μηχανήματα ανάληψης.
«Οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν μαζί τους αρκετά χρήματα για την κάλυψη έκτακτων αναγκών για να αποφύγουν τυχόν καθυστερήσεις που μπορεί να προκύψουν», αναφέρει το αρμόδιο τμήμα του βρετανικού ΥΠΕΞ με άκρως κινδυνολογικό ύφος.
Οι εμπειρογνώμονες συνιστούν πως για ταξίδια τριών έως πέντε ημερών, καλό θα είναι οι τουρίστες να δαπανούν μετρητά, παράλληλα με τη χρήση που κάνουν σε πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.
Υπό το φόβο χρεοκοπίας
Η Telegraph, αναφέρει πως η ελληνική οικονομία έφτασε πολύ κοντά στη χρεοκοπία, όταν οι υπουργοί Οικονομικών απέκλεισαν ένα «μεγάλο» πρόγραμμα διάσωσης όπως συνέβη το 2010 και το 2012. Στο μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις έχουν «παγώσει», καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να εφαρμόσει περαιτέρω μέτρα λιτότητας. Και συνεχίζει πως οι οικονομολόγοι λένε ότι η Ελλάδα δεν λάβει χρήματα έκτακτης ανάγκης για να καλύψει τις αποπληρωμές που έχει για το καλοκαίρι, τότε η χώρα θα αναγκαστεί να βγει από το ευρώ. «Οι ειδικοί λένε πως ένα τέτοιο σενάριο θα προκαλέσει χάος στις χρηματοοικονομικές αγορές, μπορεί να οδηγήσει σε bank run και ως απάντηση να χρεαστεί να κλείσουν τα ΑΤΜ των τραπεζών».
Θυμηθείτε την Κύπρο
Ο Μπομπ Άτκινσον του Travelsupermarket.com, υπενθυμίζει την περίπτωση της Κύπρου, όταν το 2013 επιβλήθηκε έλεγχος κεφαλαίων και οι καταθέτες δεν μπορούσαν να σηκώσουν χρήματα από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης των τραπεζών. Συστήσει, δε, στους πελάτες του τα εξής: «Αν σκοπεύουν να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα τις επόμενες δύο εβδομάδες, να παρακολουθούν τις ειδήσεις, να λαμβάνουν υπόψη τις επίσημες ταξιδιωτικές συμβουλές και να χρησιμοποιούν έναν μικτό τρόπο πληρωμής».
Από τη μεριά του ο ΕΟΤ (σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας) αναφέρει: «Δεν προβλέπουμε κανένα πρόβλημα με το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας – είναι business as usual. Συνιστούμε πάντα στους τουρίστες να έχουν μαζί τους μετρητά, όπως και κάρτες, όπως θα πρέπει να κάνουν κανονικά όταν ταξιδεύουν σε μια οποιαδήποτε χώρα».
ΠΗΓΗ
Social Plugin