Τεστ αντοχής αποδεικνύονται οι επόμενες ημέρες.
Ένα άγριο κύμα φυγής καταθέσεων προοιωνίζει η μη επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους για την άρση της αβεβαιότητας.
Οι καταθέσεις έχουν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το ξέσπασμα της κρίσης, ενώ για πρώτη φορά η ΕΚΤ φέρεται να εξετάζει μέτρα για τον περιορισμό της πρόσβασης των εγχωρίων τραπεζών στη ρευστότητα του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA), εντείνοντας έτσι τις πιέσεις για την εξεύρεση, το ταχύτερο, λύσης
Οι πιο κρίσιμες ημέρες είναι οι επόμενες καθώς ποσά της τάξεως του 1,3 – 1,7 δισ. ευρώ αναμένεται να φύγουν από το τραπεζικό σύστημα για πληρωμές υποχρεώσεων του Δημοσίου.
Την ίδια στιγμή εντείνεται η ανησυχία και για τις κινήσεις στο μέτωπο των καταθέσεων ιδιωτών.
Η νευρικότητα των ιδιωτών καταθετών ήταν εμφανής την περασμένη εβδομάδα λόγω των εξελίξεων στο Eurogroup και της πληθώρας δηλώσεων που σηματοδοτούν ξεκάθαρα τα στενά χρονικά περιθώρια για την εξεύρεση λύσης στο χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας.
Μετακινήσεις καταθέσεων πραγματοποιούνται και από επιχειρήσεις που έχουν συναλλαγές στο εξωτερικό και οι οποίες δημιουργούν «γραμμές άμυνας» υπό την πίεση των εκτιμήσεων για τον κίνδυνο ενός «ατυχήματος» ή της επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων
Με τις νέες εκροές που σημειώθηκαν, η ρευστότητα των τραπεζών διαμορφώνεται πλέον κοντά στα 130 δισ. ευρώ, δηλαδή σε ιστορικά χαμηλά που αγγίζουν τον δομικό πυρήνα ρευστότητας των τραπεζών.
Ενώ την εβδομάδα αυτή αναμένονται τα επίσημα στοιχεία για τις εκροές Μαρτίου που σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένονται στα 3 δισ. ευρώ από 7,9 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, γεγονός είναι ότι από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι σήμερα οι τράπεζες έχουν χάσει καταθέσεις άνω των 30 δισ. ευρώ έναντι των 40 δισ. ευρώ που είχαν χαθεί το 2012.
Υπό τις συνθήκες αυτές, οι τράπεζες «τρέμουν» πιθανό νέο πανικό εκροών, τη στιγμή μάλιστα που οι πιέσεις για γρήγορη συμφωνία με τους δανειστές εντείνονται και μέσω του ELA.
Για την αντιμετώπιση των μεγάλων πιέσεων στις καταθέσεις η ΕΚΤ αποφάσισε την περασμένη Τετάρτη την αύξηση του ορίου των ελληνικών τραπεζών για την άντληση ρευστότητας μέσω του ELA κατά 1,5 δισ. ευρώ. Ετσι, το όριο ανήλθε στα 75,5 δισ. ευρώ έναντι 74 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, το ενδεχόμενο επανεξέτασης των haircuts με τα οποία χορηγείται ρευστότητα μέσω του ELA σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, μετά το Eurogroup της Παρασκευής.
Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, το haircut θα πλήξει κυρίως τη ρευστότητα που αντλείται από τα ομόλογα των πυλώνων Ι και ΙΙ του νόμου Αλογοσκούφη, δηλαδή assets της τάξεως των 55 – 70 δις. ευρώ.
Στα έντοκα, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, που χρησιμοποιούν επίσης για άντληση ρευστότητας οι τράπεζες, οι επιπτώσεις υπολογίζονται οριακές, ενώ δεν μπορεί να προσδιοριστεί η επίπτωση στο σκέλος των δανείων που χρησιμοποιούν επίσης οι τράπεζες ως ενέχυρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται τα ξένα μέσα ενημέρωσης, η ΕΚΤ έχει εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης του haircut στα collaterals σε πάνω από 50%.
Σήμερα εκτιμάται πως το haircut των ενεχύρων των τραπεζών για τον ELA είναι γύρω στο 30%, ποσοστό που εξασφαλίζει ένα μαξιλάρι ρευστότητας 40 δισ. ευρώ.
Βάσει εκτίμησης της Goldman Sachs, σε περίπτωση που το haircut αυξηθεί στο 50%, το απόθεμα ρευστότητας θα μειωθεί από 40 δισ. ευρώ σε 10 δισ. ευρώ.
polemiko-imerologio
ΠΗΓΗ
Social Plugin