Ad Code

Responsive Advertisement

Σκιές στις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου






Είναι πολλές οι αφορμές που οδηγούν σε υπόνοιες ότι κάτι συμβαίνει με τις ελλαδοκυπριακές σχέσεις, το οποίο μέχρι τώρα δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς



Είναι προφανές ότι κάτι συμβαίνει με τις ελλαδοκυπριακές σχέσεις, το οποίο δεν μπορώ να προσδιορίσω, παρά μόνο παραθέτοντας εκδοχές. Είναι πολλές οι αφορμές που οδηγούν σε υπόνοιες, με κυριότερη το γεγονός ότι ο ΥΠΕΞ κ. Ν. Κοτζιάς, ενώ ταξιδεύει συνεχώς σε πρωτεύουσες και συναντιέται με ομολόγους του, κάνοντας δηλώσεις και για θέματα που δεν είναι αμέσου ελληνικού ενδιαφέροντος (και μέχρι στιγμής με επιτυχία) δεν δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Κυπριακό.



Επισκέφθηκε την Κύπρο δύο φορές, συνοδεύοντας εθιμοτυπικά τον κ. Τσίπρα και τον κ. Παυλόπουλο, και κατά την διάρκεια της παραμονής του στο νησί είχε συνομιλίες με τον κ. Κασουλίδη. Πέραν αυτού ουδέν, ούτε αυστηρές δηλώσεις που να καυτηριάζουν την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου από την Τουρκία.



Η υπόνοια ότι κάτι συμβαίνει, έχει την αρχή της στη απαράδεκτη ενέργεια του κ. Βενιζέλου να στείλει… ρηματική διακοίνωση στην Κύπρο -που μόνο προς μη φιλικά κράτη ενδείκνυται- επειδή ενοχλήθηκε από την καθόλα δικαιολογημένη ερώτηση της ευρωβουλευτή κας. Θεοχάρους, γιατί δεν αντέδρασε σε απαράδεκτη τοποθέτηση του κ. Νταβούτογλου. Η πρωτοφανής αυτή ενέργεια σκίασε την ατμόσφαιρα.



Αλλά και η περίεργη προσφώνηση του κ. Α. Σαμαρά -με απροσδιόριστο κίνητρο- να αποκαλέσει "φίλο του", με ιδιαίτερη έμφαση, τον Τούρκο πρωθυπουργό, ενώ την ίδια στιγμή το τουρκικό πλοίο Barbaros, συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά, πραγματοποιούσε έρευνες στα κυπριακά ύδατα, παραβιάζοντας κάθε κανόνα του διεθνούς δικαίου, δεν πέρασε απαρατήρητη.



Στη συνέχεια είχαμε την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου κ. Χ. Γεωργιάδη, που ήταν αποστασιοποιημένη από τον ελληνισμό. Ερωτηθείς γιατί δεν υποστήριξε τον κ. Βαρουφάκη κατά τις συζητήσεις του με τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. είπε ότι δεν ακολουθούμε την ίδια πολιτική με την Ελλάδα, εκ του λόγου μόνο ότι «μιλάμε την ίδια γλώσσα, και έχουμε κοινά πολιτιστικά στοιχεία». Αυτό μόνο έχουμε Ελλαδίτες και Κύπριοι; Τα ίδια έχουν και οι Βάσκοι ή οι Καταλανοί με τους Ισπανούς, αλλά εχθρεύονται ο ένας τον άλλον. Δεν θεωρεί ότι έχουμε κοινή καταγωγή ο υπουργός της κυπριακής Κυβέρνησης;



Και, προχθές, ήρθε και η δήλωση του Προέδρου της Κύπρου κ. Αναστασιάδη, ότι η κυβέρνησή του «κάνει ασκήσεις επί χάρτου για πιθανό Grexit». Η δήλωσή του θεωρήθηκε από τον ελληνικό Τύπο ως απασφαλισμένη χειροβομβίδα, ιδίως μάλιστα όταν κανείς πρωθυπουργός της Ε.Ε. δεν μιλά γι’ αυτό -άσχετο αν όλοι προετοιμάζονται- δηλώνοντας αντιθέτως ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο.



Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας έσπευσε την επομένη να δηλώσει ότι παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις του Προέδρου, που δεν είναι αληθές, αφού όλοι ακούσαμε τι ακριβώς είπε, αφήνοντας να διαρρεύσει και η πληροφορία ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα, για τις απαραίτητες διευκρινίσεις.



Αν πει κάποιος ότι υπάρχει κάποια απόσταση λόγω του ότι το κόμμα του κ. Αναστασιάδη είναι κεντροδεξιό, δεν θα βρει εκεί την εξήγηση, επειδή οι σκιές υπήρξαν και με τον κ. Α. Σαμαρά. Αναμένω πάντως και παρατηρώ.



Να σημειώσω όμως, την δικαίωσή μου στην υπόνοια που είχα περί μυστικής συμφωνίας Κύπρου-Τουρκίας -και την οποία διετύπωσα σε σημείωμα προ ημερών- συμφώνως προς την οποία απεσύρθησαν ταυτοχρόνως το τουρκικό Barbaros, αλλά και το ιταλικό γεωτρύπανο που έκανε έρευνες στο ίδιο σημείο, για λογαριασμό της Κύπρου.



Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας κ. Τανέρ Γιλντίζ με δηλώσεις του κάνει λόγο για «συμβιβασμό» Κύπρου-Τουρκίας. Ο κ. Γιλντίζ είπε ότι «η Τουρκία είναι εναντίον των μονομερών ερευνών στη Μεσόγειο, όπου δεν έχει ξεκαθαρίσει η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».



Όταν ρωτήθηκε αν αποχώρησε το Barbaros από την κυπριακή ΑΟΖ μετά από συμφωνία με την κυπριακή πλευρά, ήταν κατηγορηματικός: «Ασφαλώς και είναι αλήθεια ότι σταμάτησαν αμοιβαία με συντονισμό οι έρευνες στην περιοχή».



Ο κ. Γιλντίζ δήλωσε βέβαιος και για την ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ λόγω του φυσικού αερίου. Γιατί όπως είπε «είναι βέβαιο ότι το ισραηλινό φυσικό αέριο θα μεταφέρεται σίγουρα μέσω του τουρκικού εδάφους». Και για να συμβεί αυτό πρέπει να περάσει από την Κύπρο.



Ο Μακεδών


ΠΗΓΗ