Αρκετά πρόσφατα («Ελεύθερη Ωρα», Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015), παρουσιάσαμε από την εφημερίδα αυτή τις πληροφορίες μας περί του τουρκικού σχεδιασμού ξαφνικής επίθεσης της Άγκυρας στα ελληνικά Δωδεκάνησα, και συγκεκριμένα στη στρατηγικής σημασίας νήσο της Κω!
Με τις πληροφορίες μας εκείνες συμφώνησαν και οι υπογράφοντες ως «Γέροντες Αγίου Όρους και Ιεροσολύμων», οι οποίοι σε κείμενό τους σημείωσαν: «Ελληνοτουρκικός και κυπριακός πόλεμος (κινδυνεύει μεταξύ των άλλων πιο πολύ η νήσος Κως)»…
Τα εν λόγω στοιχεία, που δημοσιοποιήσαμε, όχι μόνο δεν διαψεύστηκαν, αλλά το ακριβώς αντίθετο συνέβη: άνθρωποι μέσα από το ελληνικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων συμφώνησαν με τις εκτιμήσεις μας και έδειξαν να λαμβάνουν σοβαρά έναν τέτοιο ενδεχόμενο επιθετικό σχεδιασμό της Τουρκίας. Επίσης, όλα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες, με την «περίεργη» εισβολή χιλιάδων λαθρομεταναστών στην Κω (όπου εκατοντάδες εξ αυτών στοιβάζονται στο αστυνομικό τμήμα της νήσου, κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο, βλ. «Ε.Ω.», Μ. Τρίτη 7 Απριλίου 2015), επαληθεύουν και αυτά τις πληροφορίες μας.
Πρόσφατα άλλωστε, ένας πολύ καλός Έλληνας γεωπολιτικός ερευνητής, ο δρ. Κωνσταντίνος Γρίβας, δημοσίευσε σε περιοδικό («Hellenic Nexus»), ένα αρκετά ενδιαφέρον κείμενο για το εν λόγω θέμα. Σ’ αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει, η Κως μπορεί να αποτελέσει στο μέλλον κομβικό στοιχείο της τουρκικής στρατηγικής έναντι της Ελλάδας, αναφέροντας μάλιστα και ως «πρωτοφανή προκλητική κίνηση» την πτήση σε χαμηλό ύψος τουρκικού ελικοπτέρου πρόσφατα πάνω απ’ το νησί.
Η Κως, σύμφωνα με τον ερευνητή, αποτελεί τον «κλειδόλιθο» σε ένα γεωσύστημα άμυνας που αποτελείται από τη Σάμο και την Ικαρία στον βορρά, την Κω στο κέντρο και τη Ρόδο στον νότο, ενώ σε αυτό περιλαμβάνονται η Πάτμος, η Κάλυμνος, η Λέρος, η Νίσυρος, η Τήλος, η Χάλκη, η Σύμη και μία σειρά από μικρότερα νησιά. Τυχόν κατάληψη της Κω δεν «σπάζει» απλώς αυτό το σύστημα στα δύο, αλλά το αποδομεί εντελώς!
Τα μικρά νησιά γύρω από την Κω, όπως η Κάλυμνος, η Νίσυρος κι η Λέρος, πρακτικά καθίστανται μη υπερασπίσιμα. Με άλλα λόγια, η Κως αποτελεί το φυσικό στήριγμα των νήσων αυτών και, αν χαθεί, τότε χάνονται και αυτά…
Τέλος, ο ερευνητής αναγράφει πως η Κως αποτελεί την πύλη ενός αρχιπελαγικού συστήματος, που περιλαμβάνει τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα και ως βάση στήριξης έχει την Κρήτη. Αυτά εις ό,τι αφορά τη γεωστρατηγική αξία της νήσου Κω (και… «οι φρουροί αγρυπνούν»!)…
Ησαΐας Κωνσταντινίδης
ΠΗΓΗ
Social Plugin