Προς δήλωση-διάγγελμα προσανατολίζεται ο Αλέξης Τσίπρας μετά το κυβερνητικό συμβούλιο που συνεδριάζει στη Βουλή από τις 2 το μεσημέρι, όπου γίνεται αποτίμηση της κατάστασης που διαμορφώνεται μετά την ανακοίνωση του Eurogroup.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε πριν από λίγο το Star, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει το ελληνικό λαό για τη συμφωνία που «ψήνεται» στις Βρυξέλλες.
Εξάλλου, σύμφωνα με τις πληροφορίες που ακούγονται την τελευταία στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται έντονα το ενδεχόμενο στήσιματος δημοψηφισματικής κάλπης, καθώς όπως υποστηρίζουν και πολιτικοί αναλυτές με αυτόν τον τρόπο θα της λυθούν τα χέρια για να υπογράψει μια συμφωνία, που -όπως όλα δείχνουν- θα περιλαμβάνει επώδυνα για τον ελληνικό λαό μέτρα. Είναι ενδεικτικό ότι στο non paper του Μεγάρου Μαξίμου μετά το Eurogroup η κυβέρνηση έκανε λόγο για «κανόνες Δημοκρατίας» αλλά και για «λαϊκή εντολή» κάτι που πολλοί το ερμηνεύουν ως στρώσιμο του δρόμου προς το δημοψήφισμα.
«Η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες στο επόμενο χρονικό διάστημα για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, δεσμευμένη πάντοτε από τη λαϊκή εντολή» αναφερόταν χαρακτηριστικά στο non paper.
Το δημοψήφισμα στο τραπέζι του κυβερνητικού συμβουλίου Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το δημοψήφισμα, αναμένεται να τεθεί στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου. Ενδιαφέρουσες αναμένεται να είναι και οι τοποθετήσεις των υπουργών, καθώς μέχρι χθες κάποιοι εκ των κορυφαίων της κυβέρνησης είχαν πάρει θέση υπέρ ή κατά της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία.
Υπενθυμίζεται πως οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Πάνος Σκουρλέτης έχουν ταχθεί υπέρ του δημοψηφίσματος, ενώ οι Γιώργος Σταθάκης, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Πάνος Καμμένος είναι κατά.
Αδιαφορία του Βερολίνου για το δημοψήφισμα Στο μεταξύ, ένα δημοψήφισμα δεν φοβίζει πλέον τη Γερμανία και αυτό διότι το Βερολίνο θεωρεί πως έχει ήδη νικήσει, καθώς το αποτέλεσμά του οδηγεί σε δύο ξεκάθαρους δρόμους:
Αν οι Έλληνες ψηφίσουν να μείνουν στο ευρώ, το Βερολίνο θα μπορούσε να ισχυριστεί τη δημοκρατική νομιμότητα για να προχωρήσει ένα αυστηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα περιλαμβάνει πλέον τα πάντα: συντάξεις, μισθούς, φορολογία και ιδιωτικοποιήσεις. Αν η Ελλάδα ψηφίσει έξοδο από το ευρώ, τότε, τουλάχιστον, θα υπάρχει μια ετυμηγορία του λαού. Η Γερμανία είναι αισιόδοξη ότι τα νέφη πάνω από τις αγορές, σε περίπτωση Grexit, θα είναι ελάχιστα.
ΠΗΓΗ
Social Plugin