Ad Code

Responsive Advertisement

“Εξωγήινοι” ήχοι στη ζώνη της στρατόσφαιρας (βίντεο)


Ένα πειραματικό αερόστατο της NASA κατέγραψε ήχους που ταιριάζουν μόνο σε ένα επεισόδιο των Χ-Files.

ΣΤΡΑΤΟΣΦΑΙΡΑ ονομάζεται το δεύτερο στρώμα της ατμόσφαιρας από την επιφάνεια της Γης αμέσως μετά την τροπόσφαιρα. Η στρατόσφαιρα αρχίζει από τα 10 χλμ. (6 μίλια) στα μέσα γεωγραφικά πλάτη και από τα 8 χλμ. στους πόλους και φτάνει έως τα 50 χλμ. (31 μίλια) ύψος.

Στην στρατόσφαιρα δεν υπάρχουν σύννεφα ή άλλα μετεωρολογικά φαινόμενα όπως εκείνα που παρατηρούνται στην τροπόσφαιρα. Σε αυτό το ύψος υπάρχει πολύ καλή ορατότητα και παρ’ όλο που η πυκνότητα της ατμόσφαιρας είναι μικρή, επικρατούν ισχυροί άνεμοι.

Σε αυτή τη γεμάτη από όζον ζώνη που περιβάλλει τη Γη, προστατεύοντάς την από την καταστρεπτική για τους ζωντανούς οργανισμούς υπεριώδη ακτινοβολία του Ήλιου, ένα πειραματικό αερόστατο της NASA κατέγραψε μια σειρά ήχων που έρχονται από το πουθενά και κανονικά δεν έπρεπε να υπάρχουν.

Οι μυστηριώδεις ήχοι καταγράφηκαν από υποηχητικά μικρόφωνα (infrasound), συνδεδεμένα με το αερόστατο ηλίου που πετούσε σε ύψος 35 χλμ. (22 μίλια) πάνω από την επιφάνεια της Γης.

Υποηχητική συχνότητα ή υπόηχος είναι κάθε ήχος του οποίου η συχνότητα είναι χαμηλότερη από το κατώτατο όριο συχνοτήτων που μπορούν να γίνουν αντιληπτές από την ανθρώπινη ακοή. Με άλλα λόγια, πρόκειται για ήχους που βρίσκονται μεταξύ του κατώτατου ορίου της ανθρώπινης ακοής (20 Hz) έως συχνότητες 0,001 Hz.

Οι υπόηχοι μπορούν να διαδοθούν σε μεγάλες αποστάσεις, ειδικά μέσα σε στερεά ή υγρά μέσα και να παρακάμψουν εμπόδια χωρίς σημαντική εξασθένιση. Η πρώτη καταγεγραμμένη παρατήρηση φυσικών υπόηχων σημειώθηκε μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα το 1883, όταν τα ηχητικά κύματα που δημιουργήθηκαν περιέτρεξαν τη Γη πάνω από επτά φορές και καταγράφηκαν από βαρόμετρα σε όλο τον κόσμο.

Ντάνιελ Μπόουμαν (Daniel Bowman) που κατασκεύασε τα υποηχητικά μικρόφωνα για την καταγραφή ακουστικών σημάτων στη στρατόσφαιρα. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια μέτρηση εδώ και μισό αιώνα. Πηγή: News media

Αυτό που κατέγραψαν τα μικρόφωνα ήταν μια σειρά από σφυρίγματα και παράσιτα, που θα μπορούσαν να προέρχονται από διάφορες πηγές, όπως το φύσημα του ανέμου, τα κύματα της βαρύτητας ή οι ταλαντώσεις των καλωδίων του αερόστατου.

Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για ήχους που ούτε είχαν ακουστεί ποτέ ούτε είχαν καταγραφεί σ’ αυτή την κυριολεκτικά έρημη περιοχή, που αποτελεί το τελευταίο σύνορο του κόσμου μας με το αχανές του διαστήματος.

Η NASA διεξάγει έρευνες στη στρατόσφαιρα εδώ και 50 χρόνια και ποτέ πριν τα όργανα των αερόστατων δεν είχαν καταγράψει κάτι.

«Είμαι βέβαιος πως αν βάλουμε και άλλα όργανα σε ένα πειραματικό αερόστατο, θα βρούμε και θα δούμε πράγματα τα οποία δεν έχουμε ξαναδεί», λέει ο μεταπτυχιακός φοιτητής Ντάνιελ Μπόουμαν από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, ο οποίος σχεδίασε και κατασκεύασε τον ακουστικό εξοπλισμό του αερόστατου.

Μπορείτε να ακούσετε την αυθεντική καταγραφή των παράξενων ήχων στη στρατόσφαιρα, στο βίντεο που ακολουθεί.

High-Altitude Infrasound Recorded For First Time In 50 Years

youmagazine.gr