Ad Code

Responsive Advertisement

Endgame Part II


Εχθές αναφερθήκαμε σε ορισμένα γεγονότα που μπορεί να συμβούν, καθώς είμαστε πλέον στην τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης. Σήμερα θα δούμε τις πιθανές συνέπειες από μία αθέτηση υποχρέωσης προς εξωτερικό πιστωτή. Πιο συγκεκριμένα, στις αμέσως επόμενες ημέρες πρέπει να πληρωθούν στο Δ.Ν.Τ.:

Α. €184 εκατ. στις 6/5, υποχρέωση που απορρέει από τόκους του πρώτου προγράμματος του Ταμείου και Β. €763 εκατ. περίπου στις 12/5, που αποτελούν δόση του ιδίου προγράμματος.

Αν λάβουμε υπόψη μας τα διάφορα ευτράπελα που συνέβησαν με την καταβολή των συντάξεων την περασμένη εβδομάδα, το επείγον της κατάστασης είναι προφανές. Θεωρώντας ότι το ποσόν για τόκους θα συγκεντρωθεί, η προσοχή εστιάζεται στην καταβολή των περίπου €763 εκατ., την Τρίτη 12 του μηνός.

Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές πως σε μια τέτοια περίπτωση θα επιλέξει την πληρωμή μισθών και συντάξεων. Παραμερίζοντας το γεγονός πως υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες αν υπάρχουν χρήματα για την πληρωμή τους και το εξαιρετικά διχαστικό κλίμα που θα πυροδοτήσει μια τέτοια κίνηση στην Ελληνική κοινωνία, η αθέτηση υποχρέωσης προς το Ταμείο αναμένεται να έχει τρομερές συνέπειες για την χώρα και την πραγματική οικονομία.

Τα «επίσημα» προβλήματα δεν θα αρχίσουν να εμφανίζονται πριν την λήξη μιας περιόδου «χάριτος» ενός μηνός, που προβλέπεται από τις διαδικασίες του Ταμείου. Αποστέλλονται επιστολές, προειδοποιήσεις, σύνοδος του Δ.Σ. κλπ. Μετά τη λήξη αυτής της περιόδου όμως τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν είναι τρομακτικών διαστάσεων. Πραγματικά τρομακτικών.

Παρά το ότι οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης έχουν δηλώσει πως δεν θα κηρύξουν την χώρα σε χρεοκοπία και, καθώς το Ταμείο δεν δανείζει με ομόλογα, δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν Credit Default Swaps. Βλέπετε, ο όρος crossdefault που υπάρχει στην δανειακή σύμβαση με τον E.F.S.F. καθιστά την χώρα και τις τράπεζές της, έρμαιο των διαθέσεων του Δ.Σ. του European Stability Mechanism (E.S.M.). Πιο συγκεκριμένα και παραλείποντας πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, εάν η Ελλάδα αθετήσει υποχρέωση προς εξωτερικό πιστωτή, εναπόκειται στην κρίση των μελών του Δ.Σ. εάν θα κηρυχθεί το δάνειο των €120 δισ. σε στάση πληρωμών. Και εάν θα γίνει άμεσα απαιτητό. Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει πως μπορούν να γίνουν κατασχέσεις Ελληνικών στοιχείων ενεργητικού στο εξωτερικό. Επίσης σημαίνει πως οι Ελληνικές τράπεζες είναι, αυτομάτως, αφερέγγυες και δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Η Ελληνική οικονομία θα πάψει να υφίσταται. Για να μιλήσουμε ρεαλιστικά, δεν θεωρώ πως το Δ.Σ. του E.S.M. θα προχωρήσει σε αυτή την κίνηση αμέσως. Πιστεύω πως θα περιμένει μέχρι τις 20 Ιουλίου, οπότε και υπάρχουν (σοβαρές) πληρωμές προς την Ε.Κ.Τ. Εάν τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει έως τότε όμως, δεν θα διστάσει.

Αυτά θα αρχίσουν να συμβαίνουν έναν μήνα μετά την αθέτηση της υποχρέωσης. Δηλαδή στις 12 Ιουνίου 2015. Εν τω μεταξύ όμως άλλες συνέπειες, σοβαρότατες επίσης, θα αρχίσουν να επέρχονται στην πραγματική οικονομική ζωή. Η είδηση θα διαρρεύσει, να είστε σίγουροι. Ίσως και την ίδια μέρα. Την στιγμή που θα διαρρεύσει, οι έμποροι όλου του πλανήτη, θα αλλάξουν την εμπορική πολιτική τους απέναντι στους κατοίκους Ελλάδας. Δεν θα γίνεται δεκτή καμία Ελληνική πιστωτική κάρτα στο εξωτερικό είτε επί τόπου, είτε για on-line αγορές.

Καμία εξαγωγή προς την χώρα δεν θα πραγματοποιείται εκτός και εάν έχει προπληρωθεί, πριν την αναχώρηση των εμπορευμάτων, κατά 100%. Και μόνον εάν δεν υπάρχει προηγούμενο υπόλοιπο. Εάν υπάρχει, θα απαιτείται η πλήρης εξόφλησή του. Με δεδομένη την ανάγκη για εισαγωγές απαραίτητων αγαθών (τρόφιμα, πρώτες ύλες, καύσιμα) αναμένεται οι πρώτες ελλείψεις, να σημειωθούν μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο. Τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα θα σπανίζουν. Ίσως χρειαστεί να μπουν σε «δελτία ποσοτήτων». Καταστάσεις που η χώρα δεν έχει ζήσει για περισσότερο από πενήντα χρόνια. Θα μπορούσα να γράψω αρκετά, ακόμη χειρότερα, που συμβαίνουν σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά νομίζω πως είναι περιττό. Θεωρώ πως όλοι αντιλαμβάνονται τι θα συμβεί, αν δεν πληρωθεί εξωτερικός πιστωτής. Όλοι καταλαβαίνουν την πραγματική έννοια μιας πραγματικής ανθρωπιστικής κρίσης.

Επομένως όλοι γνωρίζουν. Άρα όλοι θα πράξουν ότι είναι απαραίτητο για να μην βιώσει η χώρα τριτοκοσμικές καταστάσεις. Με πρώτη την κυβέρνηση.

Πέτρος Λάζος

petros.lazos@capital.gr

ΠΗΓΗ