Ως σύμβουλος μιας εξαιρετικά αμφιλεγόμενης σιγκαπουριανής εταιρείας που λανσάρει τα περίφημα Βitcoins εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα.
Αυτό καταδεικνύει e-mail που έχει στη διάθεσή του το «ΘΕΜΑ», στο οποίο διοικητικό στέλεχος της εταιρείας, με την επωνυμία Tembusu Systems, δηλώνει πως ο κ. Βαρουφάκης διατηρούσε τουλάχιστον μέχρι τις 31 Μαρτίου 2015, δηλαδή σχεδόν δύο μήνες μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και την υπουργοποίησή του, ρόλο συμβούλου στην Tembusu.
Για του λόγου το αληθές, δε, ακόμα και σήμερα μπορεί να αναζητήσει κανείς τον κ. Βαρουφάκη στο επίσημο site της εταιρείας, στη διεύθυνση: http://www.tembusu.sg/ . Θα βρει το προφίλ του ανάμεσα στα υπόλοιπα των στελεχών της εταιρείας και με εμφανή την ιδιότητά του ως συμβούλου!
Γράφει συγκεκριμένα το σάιτ της Σιγκαπούρης για τους συμβούλους του:
Who are the people behind TRUST?
Tembusu Systems is the company behind TRUST. The founders are Andras Kristof, Jarrod Luo and Peter Peh. They are supported by a highly experienced team of advisors, including: Mikkel Larsen, Managing Director of DBS Prof. David Lee, Professor of Quantitative Finance (Practice) at SMU, Director, Sim Kee Boon Institute for Financial Economics, Academic Director, Global Master of Finance Dual Degree Prof. Yanis Varoufakis, Professor of Economic Theory at the University of Athens and a private consultant for Valve Corporation.
Γράφει το ρεπορτάζ στο Θέμα της Κυριακής:
Το γεγονός πως ο υπουργός μας των Οικονομικών είναι εκ των εμπνευστών και μέλος μιας ομάδας «ειδικών» που πρεσβεύουν μια «ακραία» και πρωτοποριακή μέθοδο οικονομικών συναλλαγών προξενεί εύλογα ερωτήματα, καθώς αν παρακολουθήσει κανείς την αρθρογραφία γύρω από το Bitcoin αλλά και την όλη φιλοσοφία των ψηφιακών συναλλαγών με εικονικά νομίσματα, θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως αυτή μπορεί να είναι -δυνητικά- η απάντηση στην κρίση χρέους και ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Επομένως αρκετοί μπορεί δικαίως να αναρωτηθούν για ποιον λόγο η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακόμα θέμα με τα χρέη της, για ποιον λόγο δεν έχει ακόμα λυθεί το οικονομικό πρόβλημα της χώρας μας από τη στιγμή που επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ανέλαβε, από την επόμενη κιόλας μέρα της κάλπης του Γενάρη, ο άνθρωπος που είναι γνώστης μιας πολύ απλής λύσης σε αυτό το τόσο σύνθετο πρόβλημα.
H πρότερη εμπειρία του υπουργού μας των Οικονομικών στη δημιουργία ψηφιακών, εικονικών αγορών (όπως η περίφημη πλατφόρμα TRUST) ενδεχομένως και να μπορεί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην όλη υπόθεση της διαχείρισης του ελληνικού χρέους. Γιατί η χρήση ενός εικονικού νομίσματος είναι, κατά πολλούς, η απάντηση στο πρόβλημα.
Και σε κάθε περίπτωση, αν κάποιος έχει το know how, την τεχνογνωσία μιας τέτοιας επιλογής, αυτός σίγουρα είναι ο κ. Βαρουφάκης... Ο οποίος, εκτός των άλλων, φαίνεται πως έχει και standby team με ειδικούς περί των cryptocurrency και της ψηφιακής οικονομίας που είναι έτοιμοι να «σώσουν» την ελληνική οικονομία όταν και εάν τους ζητηθεί. Να στελεχώσουν και να ενισχύσουν δηλαδή τον υπουργό μας ως σύμβουλοι στον αγώνα κατά του χρέους και των πιστωτών.
Συνεργάζεται από το 2014
Η ιστορία ξεκινά περίπου τον Νοέμβριο του 2014 όταν η διαχειριστική ομάδα μιας εταιρείας από τη... Σιγκαπούρη με την επωνυμία Tembusu καλωσόριζε στην ομάδα συμβούλων της τον επιφανή ακαδημαϊκό Γιάνη Βαρουφάκη. Οι ιδρυτές της μάλιστα τόνιζαν πως πρότειναν συνεργασία στον κ. Βαρουφάκη επειδή εκτίμησαν την εξαιρετική δουλειά που έκανε στον σχεδιασμό μιας «ψηφιακής οικονομίας» για λογαριασμό της εταιρείας online βιντεοπαιχνιδιών Valve Corporation. Μέχρι τότε η Tembusu είχε διακριθεί για το λανσάρισμα του Bitcoin, αλλά και για το γεγονός πως αυτή πρώτη είχε τολμήσει να εγκαταστήσει στη Σιγκαπούρη αυτόματα μηχανήματα (ΑΤΜs) τα οποία προμήθευαν κάθε ενδιαφερόμενο με Bitcoins (έναντι πραγματικών χρημάτων) και ετοιμαζόταν να περάσει στο επόμενο στάδιο, στο λανσάρισμα μιας «νέας εποχής στις ψηφιακές πλατφόρμες συναλλαγών», στην «επόμενη ημέρα μετά το Bitcoin».
Ο κ. Βαρουφάκης ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία μετείχε ως σύμβουλος στη δραστηριοποίησή της μήνες μετά την υπουργοποίησή του, παρά την προφανή αναντιστοιχία της θέσης του ως υπουργός της κυβέρνησης με την παράλληλη απασχόλησή του σε μια ιδιωτική εταιρεία... Μάλιστα, όπως λένε ειδικοί της αγοράς, συνήθως τέτοιες θέσεις σε παρόμοιες εταιρείες αμείβονται με το λεγόμενο καθεστώς των stock options. Δηλαδή οι σύμβουλοι λαμβάνουν αντί αμοιβής μετοχές της εταιρείας. Στόχος τους, λοιπόν, είναι η περαιτέρω επέκταση και ευημερία της εταιρείας ώστε αναλογικά οι μετοχές τους να πολλαπλασιάζουν την αξία τους.
Ποιά είναι η εταιρεία της Σιγκαπούρης
Η startup εταιρεία από τη Σιγκαπούρη, η πλατφόρμα συναλλαγών TRUST και η επένδυση του 1,2 εκατ. δολαρίων
Με την προσθήκη πλειάδας ειδικών συμβούλων η Tembusu προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, στη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας ψηφιακών συναλλαγών με την επωνυμία TRUST Framework. Μια πλατφόρμα που υιοθετεί μεν τη λογική του Bitcoin, του ψηφιακού νομίσματος, αλλά με δικλίδες ασφαλείας που αποτρέπουν κάθε κίνδυνο διαρροής συναλλαγών ή χακαρίσματος των ψηφιακών λογαριασμών και κλοπής των ηλεκτρονικών αρχείων των συναλλαγών. Η ιδέα της πλατφόρμας αυτής προσέλκυσε μάλιστα ήδη το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών, με την Τembusu να ανακοινώνει, στις 29 Ιανουαρίου πως έλαβε ήδη μια επενδυτική «ένεση» ύψους 887.000 δολαρίων (ή αλλιώς 1,2 εκατ. δολαρίων Σιγκαπούρης) για να αναπτύξει περαιτέρω την ηλεκτρονική της πλατφόρμα.
Και κάπως έτσι, ο υπουργός μας των Οικονομικών βρέθηκε να μετέχει σε μια ομάδα πρωτοπόρων ενός μάλλον περίπλοκου στην κατανόηση από τον μέσο άνθρωπο συστήματος παράλληλης... οικονομικής πραγματικότητας.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όλα χρειάζονται μια εξήγηση. Εχουμε και λέμε λοιπόν:
Ηδη από τα πρώτα του χρόνια ως καθηγητής ο κ. Βαρουφάκης εμφανίζεται εμπνευστής πρωτοποριακών θεωριών, οι οποίες δυνητικά μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες στη διεθνή οικονομική σκηνή. Ως εκ τούτου ο κ. Βαρουφάκης είχε βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής κορυφαίων αναλυτών και διεθνούς φήμης δημοσιογράφων που κατέγραφαν τα λεγόμενά του, προτού αναλάβει τον υπουργικό θώκο, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης και τα προσφερόμενα εργαλεία διαχείρισής της.
Υπέρ του bitcoin ο Βαρουφάκης
Λόγου χάρη, μπορεί κανείς να ανατρέξει σε ένα άρθρο του Πολ Μέισον, κορυφαίου αναλυτή της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», στις 24 Φεβρουαρίου, έναν μήνα μετά τις εκλογές δηλαδή, με το οποίο μας θύμισε μια όχι και πολύ παλιά ιστορία που έχει πρωταγωνιστές τον Βαρουφάκη και τα ψηφιακά νομίσματα τύπου Bitcoin. Ο κ. Μέισον αρχικά επιχειρεί μια συνοπτική παρουσίαση του Bitcoin, το οποίο οι θιασώτες του, μεταξύ των οποίων και ο κ. Βαρουφάκης, χαρακτηρίζουν «τολμηρή απόπειρα να δημιουργηθεί χρήμα μακριά από τον έλεγχο κάθε κράτους, κάθε κεντρικής τράπεζας, πρακτικά κάθε κεντρικής εξουσίας». Επί της ουσίας, το Bitcoin δημιουργήθηκε ως ψηφιακό νόμισμα που δεν συναρτά την κυκλοφορία, την αξία και την αποτίμησή του με καμία οικονομία και κανένα περιοριστικό μέτρο ή έλεγχο, κάτι που ο κ. Βαρουφάκης, ως θεωρητικός της οικονομίας, ασπάστηκε και επιχειρηματολόγησε υπέρ του. Ο κ. Μέισον μας θύμισε, λοιπόν, πως στις αρχές του 2014, και λίγο πριν συνεργαστεί με την Tembusu, ο κ. Βαρουφάκης είχε περιγράψει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο ένα εικονικό νόμισμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει τη ζήτηση μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης. Η διαφορά είναι πως τότε ήδη το Bitcoin θεωρούνταν ξεπερασμένο αλλά και επικίνδυνο, αφού είχε καταστεί αντικείμενο χακαρίσματος και παράλληλα είχε κατηγορηθεί και ως μέσο ξεπλύματος χρήματος. Οχι όμως και το νέο εικονικό νόμισμα που ήδη από τότε απεργαζόταν μια ομάδα οικονομολόγων και επιχειρηματιών, μια ομάδα στην οποία μετείχε και μετέχει (!) ακόμα ο υπουργός μας των Οικονομικών.
Το «παράδειγμα» Βαρουφάκη και η τεχνογνωσία πίσω από αυτό
Αυτό που τότε είχε δηλώσει δημοσίως ο κ. Βαρουφάκης ήταν πως εάν η Ελλάδα χρησιμοποιούσε ένα εικονικό νόμισμα, με σχέση ανταλλαγής ένα προς ένα με το ευρώ, θα μπορούσε να δώσει μια λύση στο μείζον πρόβλημα της ρευστότητας που ταλανίζει την οικονομία της. Για να συμβεί αυτό όμως θα έπρεπε το συγκεκριμένο νόμισμα να εκδοθεί από το κράτος και να συνομολογηθεί μια μέθοδος μετατροπής του σε «απτό» υλικό κέρδος. Για παράδειγμα, αν κανείς κρατούσε το εικονικό νόμισμα για μια περίοδο έστω δύο ετών, θα μπορούσε να το «εξαργυρώσει» με ένα είδος κινήτρου, ας πούμε με έκπτωση φόρου! Μάλιστα γι’ αυτό τότε ο κ. Βαρουφάκης είχε αποκαλέσει το -ας το ονομάσουμε «νέο Bitcoin»- ένα «μελλοντικό νόμισμα φόρων».
Ο υπουργός Οικονομικών έλεγε τότε πως, εάν η ελληνική κυβέρνηση εξέδιδε ένα παράλληλο με το ευρώ ψηφιακό νόμισμα και ανάγκαζε τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις να το χρησιμοποιούν, θα ενίσχυε την προσφορά χρήματος σε πείσμα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και κατέληγε αποθεώνοντας την πιθανή χρήση του εικονικού αυτού νομίσματος, υποστηρίζοντας πως «θα προσέφερε μια πηγή ρευστότητας για τις κυβερνήσεις που βρίσκονται έξω από τις αγορές ομολόγων, μια πηγή ρευστότητας που δεν περιλαμβάνει τις τράπεζες και βρίσκεται έξω από τους περιορισμούς που επιβάλλονται από τις Βρυξέλλες ή τις διάφορες τρόικες».
Τι απαντά ο Γιάνης Βαρουφάκης
Το ΥΠΟΙΚ αργά το βράδυ του Σαββάτου εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το εν λόγω δημοσίευμα στην οποία αναφέρει ότι ποτέ δεν πρότεινε «εργοδότη» του ως σύμβουλο της κυβέρνησης, «πόσο μάλιστα την μικρή, νεόδμητη εταιρεία Tembusu».
Ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι πολλές φορές έχει ασχοληθεί σε άρθρα του και έχει αναφερθεί σε ομιλίες του και σε συνεντεύξεις του στα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών. «Πρόκειται για ερευνητικό πεδίο με το οποίο είχα ασχοληθεί (σε συνεργασία με πανεπιστήμια και τεχνολογικές εταιρείες του εξωτερικού), πριν κατέλθω στο στίβο της πολιτικής», συμπληρώνει.
Αναφερόμενος ειδικά στην εν λόγω εταιρεία τονίζει: «Η συγκεκριμένη εταιρεία ήρθε σε επαφή μαζί μου το 2013 ζητώντας μου συμβουλές καθώς οι ιδρυτές της (νέοι, ταλαντούχοι τεχνολόγοι του χώρου) διάβασαν (τυχαία όπως μου είπαν) σχετικά μου άρθρα που τα βρήκαν σημαντικά. Επειδή με ενδιέφερε ιδιαίτερα το πεδίο αυτό, καθώς θα διαμορφώσει το μέλλον των συναλλαγών διεθνώς, συνέταξα και τους προώθησα, από τις ΗΠΑ, όπου εργαζόμουν, εμπεριστατωμένη συμβουλευτική έκθεση. Σε αυτήν τους πρότεινα και περιέγραψα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών – το οποίο μάλιστα ονόμασα TRUST».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης στην ανακοίνωσή του ισχυρίζεται ότι από την παράδοση εκείνης της έκθεσης το Δεκέμβριο του 2014 δεν συνεργάστηκε ποτέ ξανά μαζί τους, ενώ δικαιολογεί την ύπαρξη του ονόματός του ως συμβούλου ακόμη και σήμερα στην ιστοσελίδα της εταιρείας λέγοντας πως φαντάζεται ότι κάτι τέτοιο αντανακλά την αξία που δίνουν στην συνεισφορά του εκείνη. «Από την παράδοση εκείνης της έκθεσης, τον Δεκέμβριο του 2014, δεν τους προσέφερα συμβουλές ούτε είχα μαζί τους καμία επαγγελματική συνεργασία. Όσο για την αναφορά του ονόματός μου ως σύμβουλό τους μέχρι σήμερα, φαντάζομαι ότι αντανακλά την αξία που δίνουν στην συνεισφορά μου εκείνη. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με άλλους οργανισμούς (π.χ. το περιοδικό Science & Society της Νέας Υόρκης) που διατηρούν το όνομά μου στον κατάλογο των συμβούλων ή επίτιμων μελών των διοικητικών τους συμβουλίων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών και καταλήγει ζητώντας από το Πρώτο Θέμα να αποσύρει άμεσα την «κακοήθη», όπως τη χαρακτηρίζει υπόνοια, ότι εισηγήθηκε την πρόσληψη της Tembusu από την κυβέρνηση.
iefimerida.gr
Social Plugin