Τα εσωκομματικά πυρά αντιμετώπισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου κατά την ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο της περαίωσης ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων
Διαβάστε περισσότερα
Ο Γιώργος Φλωρίδης, χαρακτήρισε «εξαιρετικά κακή πρακτική» την περαίωση, κάνοντας παράλληλα λόγο για διάλυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.Η περαίωση «περίπου επιβραβεύει αυτούς που στο παρελθόν έκλεψαν το κράτος και την κοινωνία, και πιστοποιεί δυστυχώς ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, όσον αφορά την επίτευξη των εισπρακτικών στόχων, εξαιτίας της αποσύνθεσης των ήδη διαλυμένων φοροεισπρακτικών μηχανισμών» τόνισε χαρκτηιστικά.
Ως "αναγκαίο κακό" θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια, δήλωσε απο την πλευρά του ο Κ.Γείτονας προσθέτοντας ότι «καλύτερα να πούμε στο λαό ότι το κράτος χρειάζεται έσοδα, παρά να λέμε πως μπαίνει μια νέα αρχή. Αυτά τα πράγματα τα έχουμε ξανακούσει».
«Το μήνυμα ως προς την αξιοπιστία της ελληνικής Πολιτείας δεν είναι θετικό», παρατήρησε ο Γ. Καρτάλης και ζήτησε «να μην προχωρήσουμε και σε περαίωση αυθαίρετων κατασκευών και καταλήψεων δημοσίου χώρου, μην εξαντλήσετε την κοινοβουλευτική μας ευπείθεια».
Με τη σειρά της η Κ.Μπατζελή ζήτησε "να μην υπαχθούν στην περαίωση όσοι είχαν προβεί σε αυτοπεραίωση", θεωρώντας «αδικαιολόγητη, άδικη, νομικά επισφαλή και αναποτελεσματική» μια τέτοια εξέλιξη.
Απαντώντας, ο κ. Παπακωνσταντίνου απέρριψε τις αιτιάσεις του κ. Φλωρίδη περί διάλυσης του εισπρακτικού μηχανισμού,λέγοντας ότι «πότε άλλοτε το ΣΔΟΕ είχε την παρουσία που έχει σήμερα; Πότε άλλοτε είχε τον αριθμό των βεβαιώσεων προστίμων που έχει σήμερα;».
Είπε πως δεν είναι ευχαριστημένος από τη λειτουργία των Δ.Ο.Υ., αλλά «ήταν θέμα αρχής να μην αποκεφαλίσουμε την ηγεσία τους, και να κινηθούμε με αξιοκρατικά κριτήρια».
Ξεκαθάρισε πως η φορολογική τακτοποίηση, δεν αναιρεί την όποια παράλληλη ποινική διαδικασία. «Σε κάθε περίπτωση, δεν δίνουμε συγχωροχάρτι σε κάποιον γιατρό που θα βρεθεί με 5 εκατ. ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό μετά την περαίωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέδωσε τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου του, όχι τόσο στην ανάγκη αύξησης των εσόδων που παρουσιάζουν υστέρηση έναντι των στόχων για το 2010, όσο στην ανάγκη «απελευθέρωσης των φορολογουμένων από το παρελθόν», ενόψει μιας ριζικής αλλαγής του φορολογικού και φοροεισπρακτικού συστήματος.
Παράλληλα ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν τροποποιήσεις προς την κατεύθυνση που ζήτησαν οι παραγωγικοί φορείς κατά τη σχετική διαβούλευση.
Ομολογία αποτυχίας
Για ομολογία αποτυχίας στη φορολογική πολιτική έκανε λόγο ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών της ΝΔ, Ν. Λέγκας. «Επειδή το υπουργείο δεν μπορεί να πιάσει τους φοροφυγάδες, επιβάλλει ένα γενικό μέτρο και όποιον πάρει ο Χάρος», παρατήρησε χαρακτηριστικά.
Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, πρότεινε επίσης να υπάρξει συμψηφισμός κατά την διαδικασία, με τις επιστροφές ΦΠΑ που χρωστά το Δημόσιο στους φορολογούμενους.
Μεταφορά της ζημίας στις επόμενες φορολογικές χρήσεις για έκπτωση, πρότεινε ο βουλευτής Β’ Πειραιώς της ΝΔ, Γιάννης Τραγάκης.
Μέτρο «κομμένο και ραμμένο πάνω στις επιθυμίες αυτών που θέλουν να συνεχίζουν να πλουτίζουν σε βάρος των άλλων» χαρακτήρισε την περαίωση η βουλευτής Β' Πειραιώς του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, ενώ από το ΛΑ.Ο.Σ. ο Κώστας Αϊβαλιώτης αναρωτήθηκε «αν υπάρχει μηχανισμός επιβράβευσης των συνεπών φορολογουμένων».
«Κρατάτε υπό έλεγχο αυτούς που έχουν δώσει εικονικά φορολογικά στοιχεία και αμνηστεύετε αυτούς που έχουν λάβει. Αμνηστεύετε φοροφυγάδες που έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα», παρατήρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης
Social Plugin