Ad Code

Responsive Advertisement

400.000 ΈΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ


Από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) πάσχουν περίπου 500.000 Έλληνες αλλά στους 400.000 (80%) από αυτούς δεν έχει γίνει διάγνωση, διότι ποτέ δεν έχουν υποβληθεί σε σπιρομέτρηση, ένα απλό τεστ που εντοπίζει τις πνευμονικές νόσους πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα.
Η εξέταση αυτή γίνεται με ένα απλό φύσημα στο σπιρόμετρο, ένα ειδικό όργανο που καταγράφει τη ροή της αναπνοής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών το 2020 η ΧΑΠ θα είναι τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.
«Πρόκειται για μία νόσο για την οποία ενοχοποιείται το κάπνισμα ενώ συμπτώματά της είναι η δύσπνοια , ο βήχας και η απόχρεμψη. Στο κάπνισμα οι Ελληνίδες έρχονται πρώτες σε όλο των κόσμο, ενώ οι Έλληνες άντρες είναι πρώτοι στην Ευρώπη. Σε αυτό οφείλεται και ο μεγάλος αριθμός πασχόντων από ΧΑΠ στην Ελλάδα» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΑΠΘ Λάζαρος Σιχλετίδης, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Σπιρομέτρησης.

Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση με σπιρομέτρηση

Η πρόληψη της ΧΑΠ , όπως εξηγεί ο κ Σιχλετίδης, γίνεται με την έγκαιρη διάγνωση. Τη δυνατότητα της έγκαιρης διάγνωσης τη δίνει η σπιρομέτρηση στην οποία πρέπει να υποβάλλονται όλοι οι καπνιστές.
«Η ΧΑΠ είναι μια εξελισσόμενη νόσος, δηλαδή δεν εμφανίζεται από τη μια μέρα στην άλλη. Όλοι οι καπνιστές μετά από 20 χρόνια παρουσιάζουν ΧΑΠ. Το 80% από αυτούς μένουν αδιάγνωστοι διότι οι μη ειδικοί γιατροί στους οποίους πηγαίνουν δεν γνωρίζουν τη σπιρομέτρηση. Θα πρέπει λοιπόν να πηγαίνουν σε πνευμονολόγο προκειμένου να γίνει έγκαιρη διάγνωση με σπιρομέτρηση. Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι όταν αποφασίσουν να αποταθούν σε πνευμονολόγο είναι ήδη πολύ αργά διότι έχουν πλέον αναπνευστική ανεπάρκεια, δυσπλασίες, λοιμώξεις κλπ. Τα νέα εισπνεόμενα φάρμακα που χορηγούνται μία φορά ημερησίως ανακουφίζουν τους πάσχοντες από ΧΑΠ και έχουν πολύ καλά αποτελέσματα. Πρόκειται για το τιοτρόπιο που είναι αντιχοληνεργικό και την ινδακατερόλη που είναι β2 διεγέρτης. Η συγχορήγηση φαρμάκων που έχουν αυτές τις δραστικές ουσίες έχει μεγαλύτερο βρογχοδιασταλτικό αποτέλεσμα» εξηγεί ο κ Σιχλετίδης.
Ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Πνευμονοπαθειών και Επαγγελματικών Παθήσεων Θώρακος καθηγητής πνευμονολογίας στο ΑΠΘ, Κώστας Ζαρογουλίδης, αναφέρει ότι η μόλυνση του περιβάλλοντος, η συνήθεια του καπνίσματος, η έκθεση σε βιομηχανικούς ρύπους στους επαγγελματικούς χώρους, ο τρόπος διαβίωσης και η εν γένει κοινωνική συμπεριφορά, γενετικοί παράγοντες και λοιμώξεις του αναπνευστικού παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη χρόνιας βρογχίτιδας και εμφυσήματος, τη γνωστή ΧΑΠ.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σπιρομέτρησης, έχουν προγραμματιστεί για αύριο ενημερωτικές εκδηλώσεις και δωρεάν σπιρομετρήσεις σε 527 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα θα γίνουν 50 ανάλογες εκδηλώσεις σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις.
Στη Θεσσαλονίκη η Εταιρεία Μελέτης Πνευμονοπαθειών και Επαγγελματικών Παθήσεων Θώρακος, διοργανώνει αύριο 9.00-16.00 στη διασταύρωση των οδών Αριστοτέλους και Βασιλέως Ηρακλείου στη Θεσσαλονίκη εκδήλωση ενημέρωσης του κοινού για τις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος. Στη διάρκεια της εκδήλωσης ειδικοί πνευμονολόγοι θα ελέγχουν την αναπνευστική ικανότητα των πολιτών με ειδικά καταγραφικά μηχανήματα και θα απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με αναπνευστικές παθήσεις.
Ανάλογες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στη Πλατεία Ειρήνης στη Νεάπολη με την ευθύνη του καθηγητή Λάζαρου Σιχλετίδης και στο Α΄ ΚΑΠΗ Ελευθερίου Κορδελιού από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.




Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση