Ad Code

Responsive Advertisement

ΞΑΝΑΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΖΩΝΗ…ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ,ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΝΟΝΟΙ,ΤΟΠΙΚΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ…

Με τη λογική του «ισοζυγίου» προβλέπεται να αντιμετωπιστεί η παραλιακή ζώνη των 40 χιλιομέτρων, από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) ώς την Αγία Μαρίνα Κορωπιού, ώστε να χωρέσουν οι προωθούμενες επενδύσεις και να εξασφαλιστεί το άνοιγμα μεγάλου μήκους ακτών για τους πολίτες.
Σήμερα, στον πολύτιμο αυτό χώρο των 7.000 στρεμμάτων κάτω από την παραλιακή έχουν λόγο 24 (!) διαφορετικοί φορείς, από υπουργεία έως δήμους.
Το 80% είναι απρόσιτο για το κοινό, ενώ το υπόλοιπο δεν διαθέτει ούτε στοιχειώδεις υποδομές για αναψυχή και άθληση. Οι δύο μεγάλοι πόλοι, στο Φάληρο και τον Αγιο Κοσμά, ανήκουν στα «Ολυμπιακά Ακίνητα» και προβλέπεται να διαμορφωθούν σε ανάσες πρασίνου για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή του Φαληρικού Δέλτα, που εκτίνεται από τις εκβολές του Κηφισού στο Μοσχάτο ώς τα όρια του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.

Απέχει μόλις 6 χλμ. από το Σύνταγμα, αλλά εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένη. Τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια του είναι:
* ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ. Αφορά την μπαζωμένη επί χούντας επιφάνεια των 250 στρεμμάτων που προβλέπεται να γίνει υψηλό πράσινο με ένα μικρό αναψυκτήριο και ανοικτές εγκαταστάσεις για άθληση, όπως προβλέπει το διάταγμα του 2003.
Τα τελευταία χρόνια είχε βραχυκυκλωθεί το θέμα ανάμεσα στο Δήμο Μοσχάτου και τη διοίκηση των «Ολυμπιακών Ακινήτων», που είχε διαφορετικά σχέδια με εμπλοκή ιδιωτών.
**ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ. Οι εγκαταστάσεις αφορούν ζώνη 130 στρεμμάτων και με βάση τους προγραμματισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης θα ήταν ο «Λυκαβηττός της παραλίας». Η σύμβαση έχει υπογραφεί από το 2007, αλλά εδώ και δύο χρόνια σταμάτησε η καταβολή των μισθωμάτων, που είναι της τάξης των 1,3 εκατ. ευρώ το χρόνο, γιατί εκκρεμεί η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ο ιδιώτης μάλιστα διεκδικεί αποζημίωση από το Δημόσιο ύψους 6 εκατ. ευρώ.
**ΜΑΡΙΝΑ. Οι ναυταθλητικές εγκαταστάσεις μαζί με τη χερσαία έκταση των 93,3 στρεμμάτων προβλεπόταν να εκχωρηθούν σε ιδιώτες. Με παρέμβαση της δημοτικής αρχής Καλλιθέας δόθηκαν τελικά στους κατοίκους και τα ναυταθλητικά σωματεία, που ήδη προχωρούν στην αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων συνολικής επιφάνειας 4.900 τετραγωνικών. Εχει ανοίξει επίσης το «φυλακισμένο» γήπεδο της παραλίας.
**ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ. Στην έκταση των περίπου 160 στρεμμάτων, δίπλα από την Εσπλανάδα, κυριαρχεί το εντυπωσιακό κτίριο των 11.600 τετραγωνικών που εδώ και έξι χρόνια προβλέπεται να διαμορφωθεί σε συνεδριακό κέντρο 4.000 θέσεων. Οι δύο χωριστοί διαγωνισμοί, ένας για τη διαμόρφωση και ένας για την εκεμτάλλευση, σέρνονται από χρόνια.

Πριν από μερικούς μήνες ακυρώθηκαν και τυπικά και ώς το τέλος του χρόνου θα προκηρυχθεί νέος, που θα καλύπτει όλες τις δραστηριότητες.
Η μεγάλη παρέμβαση, που θα αλλάξει την εικόνα της περιοχής, αφορά την αξιοποίηση των 250 στρεμμάτων του παλιού Ιπποδρόμου, που θα γίνει χάρη στη μεγάλη δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», η οποία θα ξεπεράσει τα 550 εκατ. ευρώ. Οι αρχικοί σχεδιασμοί περιελάμβαναν τα νέα κτίρια της Λυρικής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, μάλιστα δια χειρός Μάριου Μπότα, ενός από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες σε παγκόσμια κλίμακα.
Προστέθηκε όμως το δημοτικό πάρκο των 28 στρεμμάτων, που θα χρηματοδοτηθεί από το ίδρυμα και περιλαμβάνεται στα σχέδια που αναμένεται να εγκριθούν στις αρχές του 2011. Τα έργα θα ξεκινήσουν αμέσως και αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2015.
Το μέλλον των 425 στρεμμάτων του Αγίου Κοσμά περνά από τις δικαστικές αίθουσες, όπου εκκρεμεί μια προσφυγή του Δήμου Ελληνικού και το αποτέλεσμα μιας διαιτησίας στην οποία προσέφυγε ο εκμισθωτής. Η σύμβαση υπογράφηκε το 2007 και προβλέπει ετήσια μισθώματα της τάξης των 14,5 εκατ. ευρώ, που καταβλήθηκαν τα δύο πρώτα χρόνια και τη συνέχεια άρχισαν τα «παρατράγουδα».
Για τη συγκεκριμένη επένδυση έχει εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά δεν προχώρησε η έκδοση οικοδομικής άδειας, που αφορά τη δόμηση 60.000 τετραγωνικών.

«Θα βλέπαμε θετικά τη μεταφορά των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά στην ήδη υπάρχουσα ζώνη αθλητισμού στο χώρο του Ελληνικού», διευκρίνισε ο καθηγητής Γιάννης Πολύζος, πρόεδρος του Οργανισμού Αθήνας. Επιμένει ότι στο παλιό αεροδρόμιο πρέπει να δημιουργηθεί πάρκο επιφάνειας περίπου 2.700 στρεμμάτων.
Στην υπόλοιπη έκταση θα μπορούσαν να υπογραφούν δεσμευτικά μνημόνια, ώστε να διατεθούν συγκεκριμένοι χώροι για μεταφορά λειτουργιών που σήμερα υπάρχουν στον αστικό ιστό.
Σε πρόγραμμα «ανταλλαγής» θα μπορούσε να ενταχθεί η έκταση των 200 στρεμμάτων στα όρια των δήμων Δάφνης και Υμηττού, όπου λειτουργεί η Γυμναστική Ακαδημία, ή το ακίνητο της «Χρωπεί» στον Πειραιά για την απαλλοτρίωση του οποίου απαιτούνται πάνω από 20 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της μελέτης για το μητροπολιτικό πάρκο, που εκπονείται από ομάδα ειδικών του Πολυτεχνείου υπό τον επίκουρο καθηγηγή Νίκο Μπελαβίλα και αναμένεται τα οριστικοποιηθεί μέσα στο Νοέμβριο, εξετάζονται θετικά προτάσεις που αναδεικνύουν την περιοχή σε πόλο γνώσης και πολιτισμού.
«Εξετάζουμε την πρόταση της αρχαιολογικής υπηρεσίας που φιλοξενείται προσωρινά σε κτίρια του παλιού αεροδρομίου να της παραχωρηθεί ο δυτικός αεροσταθμός που θα στεγάσει τα ευρήματα των μεγάλων έργων της Αττικής και το εργαστήριο», μας ενημερώνει και δεν αποκλείει τη στέγαση του Πανεπιστημίου Πειραιά σε κάποια από τα 384 υπάρχοντα κτίρια με αντάλλαγμα να γίνει πάρκο το Σεπεπίτσαρι της Νίκαιας.

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση