Ad Code

Responsive Advertisement

Συλλήψεις ξένων δημοσιογράφων και πιθανώς του γιου της Σιστανέχ Αστιανί στο Ιράν


Τη σύλληψη δύο ξένων υπηκόων «που παρίσταναν τους δημοσιογράφους» ανακοίνωσε τη Δευτέρα το ιρανικό καθεστώς, χωρίς να αναφέρει ονόματα και εθνικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Διεθνούς Επιτροπής κατά του Λιθοβολισμού πρόκειται για Γερμανούς δημοσιογράφους, ενώ ενδέχεται να έχουν επίσης συλληφθεί ο γιος και ο δικηγόρος της Σιστανέχ Αστιανί, της Ιρανής που είχε καταδικαστεί σε θάνατο διά λιθοβολισμού.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν μετέδωσε ότι συνελήφθησαν δύο ξένοι υπήκοοι, οι οποίοι κατά την Εισαγγελία «παρίσταναν τους δημοσιογράφους» για να ερευνήσουν την υπόθεση της Σιστανέχ Αστιανί.


Το IRNA ανέφερε ότι τέθηκαν υπό κράτηση ενώ έπαιρναν συνέντευξη από το γιο της Αστιανί, ενώ δεν έγινε καμία αναφορά στα ονόματα και την εθνικότητά τους. Εκπρόσωπος της ιρανικής Εισαγγελίας δήλωσε επίσης ότι οι συλληφθέντες δεν είχαν δημοσιογραφική ταυτότητα και έφθασαν στο Ιράν με τουριστική βίζα.


Λίγο νωρίτερα η Διεθνής Επιτροπή κατά του Λιθοβολισμού είχε ανακοινώσει -χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί- πως πιθανότατα ο γιος της Σακινέχ Αστιανί, ο δικηγόρος της και δύο Γερμανοί δημοσιογράφοι συνελήφθησαν την Κυριακή κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου


«Ήμουν σε απευθείας τηλεφωνική σύνδεση μαζί τους κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αυτής, χθες [Κυριακή] γύρω στις 17:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος], όταν ξαφνικά ένας από τους δημοσιογράφους φώναξε 'μα καλά τι συμβαίνει εκεί;' και μου είπε 'κυρία Αχάντι πρέπει να κλείσω'» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μίνα Αχάντι, εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής κατά του Λιθοβολισμού.


«Έκτοτε δεν έχω κανένα νέο. Συνήθως μιλάμε καθημερινά. Και μίλησα με κοντινά πρόσωπα του Σατζάντ [του γιου της Σακινέχ] στο Ταμπρίζ, ούτε αυτοί έχουν νέα του. Κάτι συνέβη, το άκουσα. Πιστεύω 100% ότι έχουν συλληφθεί» ανέφερε.


«Όμως δεν ξέρουμε πού βρίσκονται, σε ποια φυλακή, ούτε αν τους πήγαν στην Τεχεράνη» προσέθεσε. Οι δύο Γερμανοί δημοσιογράφοι εργάζονται για «μια γερμανική εφημερίδα» διευκρίνισε η Αχάντι, αρνούμενη να τους κατονομάσει «για λόγους ασφαλείας».


Η Σακινέχ Μοχαμαντί-Αστιανί καταδικάστηκε το 2006 σε δεκαετή κάθειρξη για συνέργεια στη δολοφονία του συζύγου της μαζί με έναν εραστή της και σε θάνατο διά λιθοβολισμού για μοιχεία, σύμφωνα με τις ιρανικές Αρχές.


Η διεθνής κοινότητα έχει κινητοποιηθεί για να αποτραπεί η εκτέλεση της ποινής της.


Απελάθηκε η ανταποκρίτρια της El Pais


Το ιρανικό καθεστώς απέλασε, εν τω μεταξύ, την ανταποκρίτρια της El Pais, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ισπανική εφημερίδα τη Δευτέρα. Η Τεχεράνη αναίρεσε την άδεια παραμονής της Άνχελες Εσπινόζα και τη διέταξε να φύγει από τη χώρα εντός δύο εβδομάδων, χωρίς να της δώσει καμία εξήγηση, σύμφωνα με την εφημερίδα.


Η Εσπινόζα πιστεύει ότι η Τεχεράνη την απελαύνει κυρίως εξαιτίας μίας συνέντευξης με τον Αχμάντ Μονταζερί, γιο του εκλιπόντος Μεγάλου Αγιατολάχ Χοσεϊν Αλί Μονταζερί, σφοδρού επικριτή του ιρανικού καθεστώτος. Η Ισπανίδα δημοσιογράφος είχε μάλιστα συλληφθεί τον Ιούλιο και τεθεί υπό κράτηση για σύντομο χρονικό διάστημα, αμέσως μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης.


Επίσης, η Εl Pais είχε πρωτοστατήσει σε εκστρατεία υπέρ της Σακινέχ Μοχαμαντί-Αστιανί.


Η απέλαση της Εσπινόζα αντικατοπτρίζει «την νευρικότητα του καθεστώτος απέναντι στην κριτική» γράφει η El Pais, σημειώνοντας ότι η λογοκρισία έχει ενταθεί από τότε που ανέβηκε στην εξουσία ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, το 2005.





Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση