Ad Code

Responsive Advertisement

Αναταράξεις για τον Αστακό


Αναταράξεις για τον Αστακό

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η ακύρωση της επένδυσης στον Αστακό δεν επηρεάζει το μνημόνιο συνεργασίας με το Κατάρ για επενδύσεις 5 δισ. Σκληρή κριτική απο την αντιπολίτευση."Η ιδιωτική επένδυση στον Αστακό δεν σχετίζεται με το Μνημόνιο Κατανόησης που υπογράφηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2010 στην Νέα Υόρκη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Κυβέρνησης του Κατάρ", ξεκαθαρίζει σε δήλωσή του, ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης.


Όπως διευκρινίζει, το Μνημόνιο Κατανόησης είναι μεταγενέστερο και αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο σε διακρατικές συνεργασίες και όχι σε ιδιωτικές επενδύσεις. Επισημαίνει μάλιστα ότι η Επιτροπή που θα εξετάσει πιθανές επενδυτικές δραστηριότητες, όπως προβλέπεται από το Μνημόνιο της Νέας Υόρκης, θα συνεδριάσει την ερχόμενη Παρασκευή 22 Οκτωβρίου στην Αθήνα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι «υπήρχε πρόβλημα μέσα στο ίδιο το consortium, συνεπώς υπήρχε θέμα ανάμεσα στους επιχειρηματίες. Με το Κατάρ οι σχέσεις μας είναι άψογες. Οι υπόλοιπες συνεργασίες τις οποίες έχουμε υπογράψει στην Αμερική για 5 δισ. ευρώ ισχύουν και φυσικά μέσα στην επιστολή υπάρχει και το ενδιαφέρον του Κατάρ, για άλλη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα. Δεν επηρεάζει καθόλου".
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης σημείωσε πως «αυτά συμβαίνουν με τα επιχειρηματικά ντιλ» δηλώνοντας αιφνιδιασμένος από την εξέλιξη με τον Αστακό.
"Δεν ήταν δουλειά της κυβέρνησης να γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταιρειών που συμμετείχαν στο κονσόρτσιουμ" πρόσθεσε πως "αν αντιμετώπιζε την υπόθεση από την αρχή, θα προχωρούσε σε διακρατική συμφωνία και στη συνέχεια θα άνοιγε το δρόμο των επιχειρηματικών διαπραγματεύσεων".
«Η Πολιτεία και το ΥΠΕΚΑ έκανε ό,τι μπορούσε να κάνει και ό,τι έπρεπε να κάνει. Τα υπόλοιπα θέματα αφορούν τους ιδιώτες και τη συγκεκριμένη κοινοπραξία«, δήλωσε υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.
«Αν η κυβέρνηση δεν αυξήσει την πολιτική της αποτελεσματικότητα στο τεράστιο έργο που έχει αναλάβει, θα βρισκόμαστε διαρκώς μπροστά σε νέα εμπόδια», επεσήμανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης.
Μιλώντας στο ραδιοσταθμό Real σημείωσε πως "οι ξένοι επενδυτές, είτε οι εγχώριοι, οι υποψήφιοι επενδυτές θα ενδιαφερθούν να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα πραγματικά, αν νοιώσουν ότι το οικονομικό περιβάλλον είναι τέτοιο που τους βοηθάει να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους. Είναι ένα από τα κρισιμότερα στοιχήματα της περιόδου που διανύουμε".
Πρόωρη θριαμβολογία
Πρόωρη θριαμβολογία για την επένδυση στον Αστακό καταλόγισαν στην κυβέρνηση οι αρμόδιοι τομεάρχες της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και Μιχάλης Γιάννακης, κάνοντας παράλληλα λόγο για γκρίζα σημεία στο ν/σ για το fast track.
Υποστηρίζουν ότι ένα μέρος από τους εμπλεκόμενους υπουργούς φαινόταν να επιδιώκει την επιτάχυνση της επένδυσης και ένα άλλο μέρος την επιβράδυνση, καθώς οι κ.κ. Παμπούκης και Κουβέλης εμφανίζονταν θετικοί απέναντι σε αυτό το σχέδιο και η κα Μπιρμπίλη με επιφυλάξεις.
"Οι εξελίξεις, δικαιώνουν την θέση μας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει ?στο πόδι? το ενεργειακό μέλλον της χώρας και υποβαθμίζει την επενδυτική μας αξιοπιστία", καταλήγουν.
Επικρίσεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης διατύπωσε και ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Καλό είναι ο πήχυς των προσδοκιών να κρατιέται χαμηλά, γιατί αλλιώς θίγεται η αξιοπιστία της χώρας μας ως επενδυτικός προορισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Βαριές αιχμές Τσίπρα
Με βαριές εκφράσεις επιτέθηκε ο Α.Τσίπρας, στον πρωθυπουργό με αφορμή τις εξελίξεις με την επένδυση στον Αστακό. Κατηγόρησε ευθέως τον κ. Παπανδρέου ότι «εμφανίζεται ουσιαστικά να εξυπηρετεί συμφέροντα συμβούλων του, ενδεχομένως φίλων και συγγενών».
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας σε συγκέντρωση στα Καλύβια, είπε συγκεκριμένα:
«Έδωσα την ευκαιρία στον Πρωθυπουργό την Παρασκευή να πάρει πάνω του την υπόθεση και να μπει ένα τέλος σ' αυτό το περιβαλλοντικό και οικονομικό σκάνδαλο του Αστακού. Δεν το έκανε.
Σήμερα είναι διπλά εκτεθειμένος. Η επένδυση ματαιώνεται από την αδυναμία του Κατάρ να επενδύσει σε μια υπόθεση η οποία είναι από παντού έκθετη, μπάζει νερά από παντού, τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά», κατέληξε.
«Κυβέρνηση και Εμίρηδες του Κατάρ "ναυάγησαν" στον Αστακό.
Ο υπ. Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος τόνισε ότι «η πλήρης αποτυχία της? οικονομικής διπλωματίας και ο τερματισμός μιας επένδυσης άνω των 3,5 δισ. που εξαγγέλθηκε πομπωδώς από την κυβέρνηση, οφείλεται στον κακό σχεδιασμό, στην πρεμούρα κάποιων να δείξουν ότι έρχονται οι Άραβες και θα σώσουν την Ελλάδα με τις επενδύσεις τους».
Πρόσθεσε πως κομβικό σημείο ήταν οι έντονες αντιδράσεις άλλων χωρών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και που αν γινόταν η επένδυση θα ήταν χαμένες. Διευκρίνισε πως προ ημερών, Ιταλοί αλλά και στελέχη της EXXON που έχουν μονάδα με την Edison στην Ιταλία διαμαρτυρήθηκαν και ζήτησαν ισότιμη πρόσβαση στο υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο LPG το οποίο είναι φθηνότερο από το φυσικό αέριο. Έλεγαν δηλαδή ότι δεν μπορεί αυτοί να πουλάνε ρεύμα ακριβότερο επειδή κάποια χώρα, η Ελλάδα στην προκειμένη περίπτωση θα μπορεί να πουλάει φθηνότερα, λόγω της αποκλειστικότητας του LPG, το οποίο σημειωτέον, δεν το θέλει κανείς επειδή είναι πράγματι επικίνδυνο.
«Για το ναυάγιο, επίσης, ετέθη θέμα πού θα πωλείται το ρεύμα που θα παραγόταν στον Αστακό. Δεν είχαν βρεθεί δηλαδή εκ των προτέρων αγορές. Υπήρχε μια πρόβλεψη για τη μεταφορά τουλάχιστον του 70% του ρεύματος στην Ιταλία, αλλά και αυτό ήταν στον αέρα» κατέληξε.




Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση