Ad Code

Responsive Advertisement

Διχασμός για τα δίδακτρα σε μεταπτυχιακά προγράμματα


Διχάζουν το Συμβούλιο της Επικρατείας τα όρια της δωρεάν παιδείας που παρέχει το κράτος, καθώς ανώτατοι δικαστές θέτουν ζήτημα αντισυνταγματικότητας του νόμου 3685/08, με τον οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση επέβαλε την παροχή διδάκτρων από φοιτητές που κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές.

Το Γ' τμήμα ΣτΕ διχάστηκε γύρω από την έκταση της δωρεάν παιδείας, καθώς τρία μέλη του (Σύμβουλοι Επικρατείας) υποστήριξαν ότι η δωρεάν παιδεία στην ανώτατη βαθμίδα εκπαίδευσης εφαρμόζεται μόνο στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, που ολοκληρώνεται με τη χορήγηση του πτυχίου.
Αντίθετα, τέσσερα μέλη υπό τον αντιπρόεδρο ΣτΕ, Γ. Σταυρόπουλο, (οι δύο πάρεδροι) υποστήριζαν ότι η αναζήτηση χρημάτων από φοιτητές σε μεταπτυχιακά προγράμματα είναι παράνομη και παραβιάζει το Σύνταγμα, που κατοχυρώνει ανεπιφύλακτα το δικαίωμα δωρεάν παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της.
Λόγω της έντονης διχογνωμίας και της σπουδαιότητας των ζητημάτων που αφορούν τη δωρεάν παιδεία, η υπόθεση παραπέμφθηκε (2714/10) για οριστική επίλυση στην Ολομέλεια ΣτΕ.
Στο ανώτατο δικαστήριο προσέφυγε ο καθηγητής Πανεπιστημίου Θράκης, Γ. Κατρούγκαλος, ζητώντας να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που τον Μάιο του 2009 επέβαλε την καταβολή διδάκτρων από μεταπτυχιακούς φοιτητές.
Οι δικαστές που έκριναν συνταγματική τη ρύθμιση υποστήριξαν ότι η δωρεάν παιδεία καλύπτει μόνο τη βασική αποστολή της, όπως αυτή έχει ιστορικά διαμορφωθεί, δηλαδή μέχρι την απόκτηση πτυχίου, ενώ οι μεταπτυχιακές σπουδές ξεπερνούν την κύρια αποστολή των ΑΕΙ και νόμιμα επιβάλλονται δίδακτρα, αφού παράλληλα προβλέπονται υποτροφίες και φοιτητικά δάνεια.
Η άποψη για την αντισυνταγματικότητα του νόμου επεσήμανε ότι είναι διαφορετικό ζήτημα η κρατική υποχρέωση για δωρεάν παιδεία από την ενίσχυση όσων διακρίνονται (υποτροφίες) ή όσων έχουν ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία. Κατά την ίδια γνώμη, οι μεταπτυχιακές σπουδές συγκαταλέγονται οπωσδήποτε στον πυρήνα της βασικής αποστολής των ΑΕΙ και συνδέονται άρρηκτα με την ακαδημαϊκή ελευθερία, ενώ τονίζεται ότι είχαν προβλεφθεί νομοθετικά από το 1932 και το 1973, και συνεπώς το Σύνταγμα του 1975 τις είχε υπόψη του, όταν διακήρυττε με απόλυτο τρόπο ότι οι Ελληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας σε όλες τις βαθμίδες.




Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση