Ad Code

Responsive Advertisement

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ Τα είπαν, αλλά οι διαφορές μένουν


Με μια συνάντηση που κράτησε περισσότερες από δύο ώρες, Γιώργος Παπανδρέου και Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσαν την Παρασκευή το καλό κλίμα στη σχέση τους, αλλά και τις διαφορές που εξακολουθούν να παραμένουν παρά την πολιτική βούληση που εκφράζουν για τη γεφύρωσή τους.
Η συνάντηση στη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή έγινε στη σκιά των αποκαλύψεων για μυστικές συναντήσεις για τα αεροναυτικά θέματα του Αιγαίου, παράλληλες με τις διερευνητικές επαφές των δύο πλευρών, οι οποίες ανάγκασαν τον πρωθυπουργό να επαναλάβει πολλές φορές στις δηλώσεις του ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε χώρας και της αρχής της καλής γειτονίας.
Οι δύο πρωθυπουργοί επιβεβαίωσαν ότι στο τραπέζι τέθηκε και η συνεργασία στα ενεργειακά ζητήματα, η οποία, όπως είπαν, προχωρεί θετικά. Αρνήθηκαν, όμως, ότι συζητήθηκε θέμα «συνεκμετάλλευσης» ή αξιοποίησης κοιτασμάτων στην περιοχή, φιλολογία που έχει φουντώσει το τελευταίο διάστημα. Αντίθετα, η Άγκυρα ανακοίνωσε μονομερώς την πρόθεσή της να προχωρήσει σε έρευνες για εξόρυξη πετρελαίου βόρεια της Κύπρου, κάτι που θα οδηγήσει σε νέες τριβές.
Η ίδια η Διάσκεψη, άλλωστε, προσέφερε το κατάλληλο πλαίσιο, αφού στους στόχους της περιλάμβανε τη διαμόρφωση του αναγκαίου πολιτικού περιβάλλοντος και την ώσμωση μεταξύ κυβερνήσεων, επιχειρηματιών και ΜΚΟ της Μεσογείου, «προκειμένου να δοθεί ώθηση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο μέσω της περιφερειακής συνεργασίας».
Εκεί που φαίνεται ότι οι σχέσεις των δύο χωρών σημειώνουν κάποια βήματα είναι οι τομείς του εμπορίου, του τουρισμού και της λαθρομετανάστευσης, πάνω στα οποία προσπαθούν να «πατήσουν» για να φθάσουν και στα πλέον ακανθώδη.
Ενταξιακή πορεία
Ο κ. Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μετά τις δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα και όχι τυχαία, αφού το διάστημα μέχρι το τέλος του χρόνου περιλαμβάνει σημαντικά ορόσημα για την Τουρκία. Το Νοέμβριο υπάρχει η έκθεση προόδου της Ε.Ε. για την ενταξιακή πορεία της, ενώ το θέμα αναμένεται να τεθεί και στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, με την Άγκυρα να καλεί τις Βρυξέλλες να πάρουν «καθαρή» θέση εάν θέλουν την Τουρκία στην Ένωση ή όχι.
Σε ρόλο «πρεσβευτή» της Τουρκίας και των αμερικανικών θέσεων για την ανάγκη αναβάθμισής της στον τομέα της ασφάλειας, επισκέφθηκε την Αθήνα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αφού πρώτα είχε περάσει από την Άγκυρα, ενόψει και της Συνόδου της Συμμαχίας το Νοέμβριο στη Λισαβόνα.
Ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν εδώ και καιρό ασκεί έντονες πιέσεις για να ξεπεραστεί το πρόβλημα συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Και αυτό, γιατί η μεν Τουρκία δεν επιτρέπει τη σύναψη επίσημων σχέσεων των δύο μερών εξαιτίας της συμμετοχής της Κύπρου στην Ένωση, ενώ αντίστοιχα Κύπρος και Ελλάδα θέτουν εμπόδια στη συμμετοχή της Άγκυρας στα ευρωπαϊκά θέματα άμυνας και ασφάλειας. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επιχειρεί να ΝΑΤΟποιήσει τις ελληνοτουρκικές διαφορές και με μια φόρμουλα να παρακάμψει τις υποχρεώσεις της Τουρκίας προς τη Λευκωσία.
Στους σχεδιασμούς αυτούς προβλέπεται η υπογραφή συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για θέματα ασφάλειας, η παροχή ειδικού status για την Άγκυρα στον Ευρωπαϊκό Αμυντικό Οργανισμό (EDA) και η συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή διαδικασία λήψης αποφάσεων στα αμυντικά θέματα, με παράλληλη συμμετοχή της Λευκωσίας στην αντίστοιχη διαδικασία του ΝΑΤΟ.




Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση