Ad Code

Responsive Advertisement

Κοντολίζα Ράις Περήφανη για την κυβέρνηση Μπους


Στο πρώτο μέρος της αυτοβιογραφίας της, η Κοντολίζα Ράις αναφέρεται στους γονείς της και στον τρόπο με τον οποίο την μεγάλωσαν στον ρατσιστικό αμερικανικό νότο τις δεκαετίες του 1950 και του 1960.
Η Κοντολίζα Ράις παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση Μπους διέπραξε σφάλματα μετά την 11η Σεπτεμβρίου, αλλά οι αναγνώστες οι οποίοι ενδιαφέρονται να μάθουν την άποψή της για τις αποφάσεις που οδήγησαν στον πόλεμο στο Ιράκ δεν θα βρουν την απάντηση στα νέα της απομνημονεύματα. "Κάναμε τα λάθη μας αναμφίβολα", δήλωσε στο Ρόιτερς η Αμερικανίδα πρώην Υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή της για την προώθηση των απομνημονευμάτων της με τίτλο "Ασυνήθιστοι, Συνηθισμένοι Άνθρωποι", που κυκλοφόρησαν την Τρίτη, 12 Οκτωβρίου, στις ΗΠΑ.
Αλλά η Ράις παραμένει υπερήφανη για τα επιτεύγματα της κυβέρνησης Μπους. "Για μία κυβέρνηση, για την οποία κάθε μέρα μετά την 11η Σεπτεμβρίου ήταν 12 Σεπτεμβρίου και κάθε μέρα νόμιζες ότι θα συμβεί και πάλι, είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων που καταφέραμε να κάνουμε ό,τι καταφέραμε να κάνουμε", είπε.
Η πρώτη μαύρη Υπουργός Εξωτερικών

Σε αντίθεση με τον πρώην Πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, του οποίου τα πρόσφατα εκδοθέντα απομνημονεύματα συζητήθηκαν για την άποψή του ότι δεν μετανιώνει για τη συμμετοχή των Βρετανών στην υπό τις ΗΠΑ εισβολή στο Ιράκ το 2003, η Ράις, στα δικά της, δεν αναφέρεται στο ρόλο που διαδραμάτισε η ίδια στο να οδηγήσει τη χώρα της σε δύο πολέμους, στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
Η αυτοβιογραφία της είναι η πρώτη από τους δύο τόμους που πρόκειται να κυκλοφορήσουν, στην οποία η Ράις αναφέρεται στους γονείς της και στον τρόπο με τον οποίο την μεγάλωσαν ως μοναχοπαίδι στον ρατσιστικό αμερικανικό νότο τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Επίσης αφηγείται το πώς η εκπαίδευση που προωθούσαν οι γονείς της, αμφότεροι δάσκαλοι, την οδήγησε στο να γίνει η πρώτη μαύρη Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Το βιβλίο καταλήγει με το διορισμό της στη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας σχεδόν οκτώ μήνες πριν από την 11η Σεπτεμβρίου.
Ο δεύτερος τόμος πρόκειται να κυκλοφορήσει τον επόμενο χρόνο και θα αναφέρεται στην πολιτική της ζωή, αλλά όπως λέει η ίδια θα περάσουν χρόνια μέχρι να καταστεί δυνατό να κριθεί η κυβέρνηση Μπους. "Επειδή η ιστορία έχει μεγάλο τόξο, θα πρέπει να επιστρέψουμε και να δούμε τι πέτυχε και τι απέτυχε", είπε η Ράις στο Ρόιτερ.
Προειδοποίησαν τον Καρζάι
Ενώ οι πόλεμοι στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ διήρκεσαν πολύ περισσότερο απ' ό,τι ήλπιζαν πολλοί, η Ράις είπε ότι "δεν εξεπλάγη καθόλου που διήρκεσαν τόσο πολύ". "Το Αφγανιστάν πάντα θα ήταν δύσκολη περίπτωση", επισημαίνει. "Το γνωρίζω ότι δίνουμε μάχη στο Αφγανιστάν, αλλά οι γυναίκες δεν εκτελούνται πλέον σε γήπεδα ποδοσφαίρου... και τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο. Την ίδια ώρα η αλ Κάιντα δεν έχει βάσεις εκεί".
Η ίδια εξηγεί ότι δεν επιδίωξε να μάθει όλες τις λεπτομέρειες για τις όποιες προταθείσες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Αφγανό Πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι και τους Ταλιμπάν, αλλά είχε κάνει έκκληση για προσοχή στις συνομιλίες. "Ειλικρινά ελπίζω να θυμόμαστε τι ήταν οι Ταλιμπάν και τι είναι και, αν ασχοληθούμε με αυτό, καλύτερα να είμαστε πολύ σίγουροι ότι το κάνουμε από θέση ισχύος".
Φήμες ότι είναι λεσβία
Αντί να υπερασπιστεί τον πόλεμο, στην αυτοβιογραφία της αναφέρει ότι ήταν ταλέντο στο πιάνο από παιδί, ότι περνούσε τις τάξεις και πήγαινε στην επόμενη, ότι πάλευε να μάθει πατινάζ. Ένα μικρό τμήμα ενός κεφαλαίου είναι αφιερωμένο στη σχέση της με έναν ποδοσφαιριστή στο πανεπιστήμιο, πληροφορία που ίσως διαψεύσει τις φήμες που θέλουν την 55χρονη να είναι ομοφυλόφιλη. Η ίδια λέει ότι συχνά οι άνθρωποι βγάζουν συμπεράσματα εύκολα όταν βλέπουν ανύπαντρες γυναίκες στα 50 τους. "Η πιο απλή εξήγηση, ότι δηλαδή ουσιαστικά δεν γνώρισα ποτέ κανέναν που να ήθελα να ζήσω μαζί του και να τον παντρευτώ, δεν φαίνεται ότι τους αρκεί", είπε. "Δεν νιώθω ανικανοποίητη που δεν συνέβη. Και πάντα πίστευα ότι είναι προτιμότερο να μην καταλήγεις σε έναν κακό γάμο που έχει συμβεί σε πολλούς φίλους μου, οι οποίοι απλώς ήθελαν να παντρευτούν".
Η Ράις, η οποία τώρα διδάσκει πάλι στο πανεπιστήμιο Stanford, διεξάγει εκστρατεία για την ρεπουμπλικανή υποψήφια για κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, τη Μεγκ Γουίτμαν, ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.




Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση