Ad Code

Responsive Advertisement

ΔΟΥΜΕ…ΕΑΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ,ΤΗ ΒΡΩΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


«Ξεσκόνισμα» στα βιβλία με τα... ιερά statistics και έλεγχοι στη διαχείριση των παγκαριών με ζητούμενο την απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά της Εκκλησίας προωθεί η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί έλεγχος στα λογιστικά των 145 ιερών ναών της. Μάλιστα σε όποιες περιπτώσεις κριθεί απαραίτητη μια περισσότερο λεπτομερής διερεύνηση των εσόδων-εξόδων τότε δεν αποκλείεται να ζητηθεί η συνδρομή ορκωτών λογιστών.

Είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθεί εξονυχιστικός έλεγχος στα οικονομικά των ναών της Αρχιεπισκοπής, εξέλιξη που έρχεται ως συνέχεια της πρωτοβουλίας του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου να γνωρίζουν οι πιστοί με ποιον τρόπο η Εκκλησία διαχειρίζεται τον οβολό τους.

«Στόχος είναι να αποτυπωθεί η πλήρης εικόνα της διαχείρισης των οικονομικών των ναών και να καταγραφούν τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ενορίες σε μια εποχή που η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει και το «παγκάρι»», υποστηρίζει στην «Κ» κληρικός της Αρχιεπισκοπής.

Η διαχείριση

Σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό η διαχείριση των οικονομικών κάθε ενοριακού ιερού ναού γίνεται από το πενταμελές Εκκλησιαστικό Συμβούλιο στο οποίο πάντοτε προεδρεύει ο προϊστάμενος εφημέριος. Ο ταμίας έχει την ευθύνη αποπληρωμής των λογαριασμών και των γενικότερων υποχρεώσεων του ναού, καθώς και της καταβολής των μισθών όπως του νεωκόρου, του ψάλτη και της ευπρεπίστριας.

Τα έσοδα του ναού προέρχονται κυρίως από το παγκάρι -δηλαδή την κηροπωλησία- καθώς και από δωρεές πιστών. Τα λογιστικά βιβλία του ναού ενημερώνει λογιστής που επιλέγει το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και ο οποίος αμείβεται από τον ναό.

«Κάποιοι λογιστές κρατούν τα βιβλία των ναών επί χρόνια. Ιδιαίτερα εκείνοι που εργάστηκαν ή εργάζονται ακόμα και σήμερα στις οικονομικές υπηρεσίες της Αρχιεπισκοπής έχουν μια καλύτερη εικόνα του συστήματος, των απαιτήσεων και των δυνατοτήτων του», αναφέρει στην «Κ» παλαιό στέλεχος της Αρχιεπισκοπής.

Σημειώνεται ότι τα έσοδα των ιερών ναών της Αρχιεπισκοπής -όπως και όλων των Μητροπόλεων- έχουν μειωθεί δραματικά σε σχέση με το παρελθόν, λόγω της κρίσης. Οπως υποστηρίζουν κληρικοί οι «προνομιούχοι» ναοί είναι πλέον ελάχιστοι. Κυρίως αυτοί που «προσελκύουν» σημαντικό αριθμό μυστηρίων, όπως γάμους και βαπτίσεις και έτσι καταφέρνουν να έχουν περισσότερα έσοδα λόγω των προσφορών των πιστών.

«Σήμερα οι περισσότεροι πιστοί ρίχνουν νομίσματα στον δίσκο και στο παγκάρι, συνήθως 50 λεπτά. Αρα αν δεν έχεις μυστήρια τα έσοδα συρρικνώνονται και μαζί και οι δυνατότητες άσκησης φιλανθρωπίας», υποστηρίζει ιερέας του κέντρου της πρωτεύουσας. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί ναοί να μην ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους έναντι της Αρχιεπισκοπής και να μην καταβάλλουν τις προβλεπόμενες από τον νόμο εισφορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συνολικές οφειλές ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ, με ορισμένους ναούς να χρωστούν σχεδόν 40.000, άλλους να έχουν πληρώσει μέρος του ποσού, κάποιους να κατέβαλαν μόνον τις τακτικές εισφορές του 7% επί των εσόδων για τη συντήρηση του Αρχιεπισκοπικού Γραφείου και του 2% για την απόσβεση του Μητροπολιτικού Οικήματος. Πολλοί ναοί δεν έχουν καταβάλει ούτε ένα ευρώ στην Αρχιεπισκοπή.

Οι 5 «προνομιούχοι» ναοί και η οικονομική «συνεισφορά» τους

«Πράγματι κάποιοι ναοί δεν καταβάλλουν τις εισφορές προς την Αρχιεπισκοπή, επικαλούμενοι αδυναμία λόγω κρίσης. Ομως σε πολλές περιπτώσεις το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Και θα πρέπει να εξετασθεί εάν υπάρχει πρόβλημα στη διαχείριση ή όντως τα πραγματικά έσοδά τους έχουν συρρικνωθεί οπότε θα πρέπει να στηριχθούν για να φέρουν σε πέρας το όποιο φιλανθρωπικό έργο τους», τονίζει στην «Κ» στέλεχος της Αρχιεπισκοπής προσθέτοντας: «Για κάποιους ναούς, όπου τελούνται πολλά μυστήρια, υπάρχουν κάποια ερωτήματα ως προς την εικόνα που παρουσιάζουν τα οικονομικά τους»

Oι νόμιμες εισφορές των ιερών ναών προς την Αρχιεπισκοπή αγγίζουν περίπου το 1,4 εκατ. ευρώ. Από τα χρήματα αυτά καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα της Αρχιεπισκοπής, η μισθοδοσία των υπαλλήλων της και η συντήρηση των κτιριακών υποδομών της. Οι πέντε ιεροί ναοί με τη μεγαλύτερη οικονομική «συνεισφορά» είναι:

- Ι. Ν. Αγίου Ιωάννου Βουλιαγμένης που κατέβαλε το ποσό των 40.254 ευρώ.

- Ι. Ν. Ευαγγελισμού Θεοτόκου - Καθεδρικός Ναός Αθηνών που κατέβαλε το ποσό των 32.652,50 ευρώ.

- Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Αττικής που κατέβαλε το ποσό των 30.635 ευρώ.

- Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Καλλιθέας που κατέβαλε το ποσό των 29.150 ευρώ.

- Ι. Ν. Ευαγγελιστή Λουκά Πατησίων που κατέβαλε το ποσό των 26.605 ευρώ.

Του Νικου Παπαχρηστου

ΠΡΕΖΑ TV





Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση