Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπράιαν Κόουεν σε δηλώσεις του το βράδυ της Δευτέρας, μετά από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τονίζει ότι δεν πρόκειται να διαλύσει άμεσα το Κοινοβούλιο, παρά τις πιέσεις της αντιπολίτευσης, αλλά θα το πράξει την Πρωτοχρονιά και επιμένει ότι θα εργαστεί για την έγκριση του σχεδίου σωτηρίας.
Ο ίδιος είναι αποφασισμένος να περάσει τον προϋπολογισμό πρωτοφανούς λιτότητας, πρόσθεσε, και να διαπραγματευτεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Πρόθεσή μου είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του προϋπολογισμού με την εφαρμογή της απαραίτητης νομοθεσίας την επόμενη χρονιά και στη συνέχεια να προχωρήσω στη διάλυση του κοινοβουλίου για να επιτρέψω στους ανθρώπους να αποφασίσουν σε ποιον θέλουν να εμπιστευθούν την ευθύνη της διακυβέρνησης στη δύσκολη εποχή που έρχεται».
Στη συνέχεια, διευκρίνισε ότι αφού θα έχει τεθεί σε ισχύ δια νόμου ο προϋπολογισμός την 1η Ιανουαρίου, θα ζητήσει τη διάλυση του Κοινοβουλίου. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες, σημειώνουν οι Irish Times, που εκτιμούν ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.
«Τα συμφέροντα του εκλογικού σώματος, όλου του λαού, δεν θα εξυπηρετηθούν με την καθυστέρηση ή ακόμα χειρότερα με το να αμφισβητηθούν τα βήματα που χρειάζονται για να διασφαλίσουμε το οικονομικό και το χρηματοπιστωτικό μας μέλλον», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, που προβλέπει περικοπές έξι δισεκατομμυρίων ευρώ, προγραμματίζεται για τις 7 Δεκεμβρίου.
«Πιστεύουμε ότι όλα τα μέλη του κοινοβουλίου έχουν το ξεκάθαρο καθήκον να επιτρέψουν την υιοθέτηση αυτών των μέτρων σε αυτές τις ιδιαίτερες και σοβαρές συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε», πρόσθεσε ζητώντας με το τρόπο αυτό την στήριξη, που στις παρούσες περιστάσεις δεν είναι καθόλου δεδομένη.
Φυλλορροεί ο κυβερνητικός συνασπισμός
Νωρίτερα τη Δευτέρα, οι Πράσινοι, που συμμετέχουν με έξι βουλευτές στην κυβερνητική πλειοψηφία, ανακοίνωσαν ότι θα επιδιώξουν να αποσύρουν την στήριξη στην κυβέρνηση και να προκαλέσουν πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο μετά την έγκριση του σχεδίου διάσωσης.
Ωστόσο, τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης τάσσονταν υπέρ των άμεσων εκλογών. Το Fine Gael ζήτησε εκλογές για να ξεκαθαρίσει το τοπίο«ώστε νέα κυβέρνηση, με σαφή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να μπορέσει να προετοιμάσει το τετραετές οικονομικό πρόγραμμα, να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και το ΔΝΤ και να σχεδιάσει έναν προϋπολογισμό για το 2011». Οι Εργατικοί τόνισαν ότι η κυβέρνηση αποδείχτηκε ανίκανη να κυβερνήσει τη χώρα. «Είναι ουσιαστικής σημασίας να έχουμε μια νέα εκλεγμένη κυβέρνηση το ταχύτερο δυνατό» δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Ίμον Γκιλμορ.
Επιπλέον, και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Μάικλ Λόουρι και Τζάκι Χίλι-Ρέι (από τους οποίους εξαρτάται η πλειοψηφία της ιρλανδικής κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο) απειλούν να αποσύρουν τη στήριξή τους. Ως έχουν τα πράγματα, η κυβέρνηση έχει 82 βουλευτές έναντι 79 της αντιπολίτευσης.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν σε τριετές πρόγραμμα στήριξης της Ιρλανδίας και το ύψος του δανείου θα αποφασιστεί στα τέλη του μήνα. Σύμφωνα με ανώτατη πηγή της ΕΕ, το ύψος της οικονομικής στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ θα κυμαίνεται μεταξύ 80 και 90 δισ. ευρώ.
Η πρώτη δόση του δανείου είναι πιθανόν να εκταμιευτεί τον Ιανουάριο.
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Social Plugin