Ad Code

Responsive Advertisement

Η µεγάλη ανατροπή στις συλλογικές συµβάσεις


Επειτα από πολύωρες διαπραγµατεύσεις ολοκληρώθηκε η χθεσινοβραδινή διαπραγµάτευση τρόικας - κυβέρνησης για το επίµαχο θέµα των συµβάσεων εργασίας, µε την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη να δηλώνει ικανοποιηµένη. Προηγήθηκε και παρέµβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού. Ετσι, σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, συµφωνήθηκε:

Να εφαρµοστεί η υπερίσχυση των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συµβάσεων εργασίας (στον ιδιωτικό τοµέα) αλλά χωρίς επαχθείς περιορισµούς. Οποιοι περιορισµοί υπάρξουν θα είναι προϊόν διαβούλευσης. Αυτό σηµαίνει ότι θα τεθούν προϋποθέσεις (οι οποίες θα καθοριστούν σε διάλογο µεταξύ των κοινωνικών εταίρων µε το υπουργείο Εργασίας) εντός του ∆εκεµβρίου για τον τρόπο απόκλισης, αφήνοντας πάντως «αλώβητο» τον βασικό µισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας. Για το όλο θέµα θα υπάρξει σχέδιο νόµου.


Να καταργηθεί το δικαίωµα του εκάστοτε υπουργού Εργασίας να επεκτείνει στους εργοδότες που δεν είναι µέλη εργοδοτικών οργανώσεων την ισχύ συµβάσεων που υπογράφουν οι κοινωνικοί εταίροι.



Ερωτήσεις και απαντήσεις


Τι προβλέπει το Μνηµόνιο για τις
συµβάσεις εργασίας;

Με επίκληση τη µείωση του µη µισθολογικού κόστους εργασίας, σύµφωνα µε τον Νόµο 3845/2010 – που περιλαµβάνει τους όρους του Μνηµονίου –, «οι όροι των οµοιοεπαγγελµατικών και επιχειρησιακών συµβάσεων εργασίας µπορούν να αποκλίνουν έναντι των αντίστοιχων όρων των κλαδικών συµβάσεων εργασίας καθώς και των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συµβάσεων Εργασίας και οι όροι των κλαδικών συµβάσεων εργασίας να αποκλίνουν έναντι των αντίστοιχων όρων των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συµβάσεων Εργασίας». Αυτό σηµαίνει ότι, αν εφαρµοστεί το µέτρο, «σπάει» στον ιδιωτικό τοµέα ο κατώτατος µισθός ασφαλείας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας (σήµερα είναι 740 ευρώ) και οι επιχειρήσεις – επικαλούµενες την οικονοµική κρίση και τα προβλήµατα βιωσιµότητάς τους – θα αµείβουν τους εργαζόµενους µε µισθούς χαµηλότερους από τους βασικούς. Και όχι µόνο. Ανοίγει ο δρόµος για τις ατονικές συµβάσεις εργασίας µε επαχθείς όρους για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώµατα των εργαζοµένων.

Γιατί δηµιουργήθηκε τις τελευταίες
ηµέρες αυτός ο θόρυβος µε τις
συλλογικές συµβάσεις;

Η κ. Κατσέλη έθεσε στην τρόικα την άποψη ότι πρέπει το σχετικό µέτρο να εφαρµοστεί υπό όρους. Το σχέδιο Κατσέλη προβλέπει τηνκαταβολή, µε επιχειρησιακές συµφωνίες, χαµηλότερων µισθών από τις κλαδικές συµβάσεις αλλά µε τη σύµφωνη γνώµη των κοινωνικών εταίρων. Παρέχει τη δυνατότητα για «ελεγχόµενες» αποκλίσεις (10%-20% έναντι του µισθού των κλαδικών) για διάστηµα έως δύο χρόνια και υπό την εποπτεία των εταίρων.

Και γιατί δηµιουργήθηκε αυτή η
διαφωνία τρόικας - Κατσέλη;

Η τρόικα απαιτεί να εφαρµοστεί το µέτρο χωρίς προϋποθέσεις (όρους), σηµειώνοντας ότι αυτό προβλέπει το Μνηµόνιο που υπέγραψε η χώρα µας. ∆ηλαδή οι επιχειρησιακές συµβάσεις να υπερισχύουν των κλαδικών, ακόµη και της ΕΓΣΣΕ. Τελικά συµφωνήθηκε η απόκλιση να γίνει υπό προϋποθέσεις, τις οποίες θα καθορίσουν έπειτα από διάλογο οι κοινωνικοί εταίροι.


Ποια είναι η θέση των εργοδοτικών
οργανώσεων;

Με εξαίρεση τον ΣΕΒ (βιοµήχανοι), οι έµποροι και οι επαγγελµατοβιοτέχνες ζητούν να υπάρξουν όροι στην εφαρµογή του µέτρου.





Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση