Ad Code

Responsive Advertisement

ΔΙΧΑΣΜΕΝΟ ΤΟ ΠΑΠΑΔΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΖΑΜΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Επισήμως, η Σύνοδος της Ελλαδικής Εκκλησίας, την τελευταία δεκαετία, εκφράζεται υπέρ της ανεγέρσεως τζαμιού στην Αθήνα, ανεπισήμως όμως οι απόψεις των Ιεραρχών σε πολλές περιπτώσεις έχουν μεγάλη απόσταση από την επίσημη θέση. Κάποιοι θέτουν το ζήτημα στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας με την γειτονική Τουρκία ζητώντας ως αντάλλαγμα την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ή ακόμα και του Ναού της του Θεού Σοφίας. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, δείχνει να προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες. «Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις θρησκευτικές ελευθερίες με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δηλαδή, να διεκδικούμε την προστασία και τα δικαιώματα των Ορθοδόξων στην Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική και την ίδια στιγμή να φαινόμαστε αντίθετοι με την ανέγερση ενός Τζαμιού στην Αθήνα», υποστηρίζει στην «Κ» κληρικός της Αρχιεπισκοπής.

Ενας από τους Ιεράρχες που ασκεί ιδιαίτερα καυστική κριτική στο ζήτημα της ανέγερσης Τζαμιού στην Αθήνα είναι ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος ο οποίος μέσα από το προσωπικό ιστολόγιο του έχει εξαπολύσει επίθεση κατά της κυβέρνησης, ενώ εμμέσως επικρίνει και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τους χαμηλούς τόνους που κρατάει. «Κάθε γνήσιος Ελλην πρέπει να αντισταθή με κάθε νόμιμο τρόπο! Εάν προηγουμένως δεν ανεγερθή το “Τάμα του Έθνους” δεν μπορούμε να συζητάμε για ανέγερση Τεμένους στην Αθήνα!». Πιο ήπιος εμφανίζεται ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος ο οποίος θέτει ως προϋπόθεση για την ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. «Το τζαμί της Αττικής πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο του μεταναστευτικού ζητήματος και δεύτερον δεν πρέπει το κράτος να δεχθεί την απαίτηση ανέγερσης τζαμιού αν προηγουμένως δεν λειτουργήσει η Σχολή της Χάλκης. Οι ελευθερίες θα πρέπει να εφαρμόζονται ισομερώς σε όλα τα κράτη», δηλώνει στην «Κ» ο κ. Ανθιμος.

«Οι εικόνες τις οποίες ζήσαμε τις ημέρες αυτές νομίζω ότι επιβάλλουν επιτακτικά την ανέγερση και λειτουργία μουσουλμανικού τεμένους, προς εξυπηρέτηση των θρησκευτικών αναγκών των μουσουλμάνων», υποστηρίζει στην «Κ» ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. «Για εμάς εδώ η ειρηνική συνύπαρξη είναι μια αποστολή, ένας ρόλος της θρησκείας. Γι’ αυτό και οι θρησκευτικοί λειτουργοί εργαζόμαστε για την αρμονική συμβίωση Χριστιανών και Μουσουλμάνων, για τη συνεργασία όλων των Ελλήνων», δηλώνει στην «Κ» ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός.

Στο ίδιο πνεύμα είναι και η θέση του Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ, υπευθύνου για τους διαθρησκειακούς διαλόγους που συντονίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο. «Μέσα στο πλαίσιο του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας, η ύπαρξη και η λειτουργία τόπου λατρείας της κάθε θρησκείας είναι θεμελιώδες δικαίωμα το οποίο πρέπει να γίνεται σεβαστό», σημειώνει μιλώντας στην «Κ» ο κ. Εμμανουήλ.

Νικος Παπαχρηστου

ΠΡΕΖΑ TV





Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση