Ad Code

Responsive Advertisement

Όχι κυρώσεις στην ελευθερία έκφρασης


Υπέρ της αυτορύθμισης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και όχι της επιβολής κυρώσεων, οι οποίες θα περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης, τάσσεται με δηλώσεις του στη «Σ» ο πρώην δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Λουκής Λουκαΐδης, με αφορμή την πρόταση νόμου που εξετάζει η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής και που αφορά την επιβολή προστίμου σε περιπτώσεις παραβιάσεων των προνοιών του κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. Με βάση την πρόταση που κατατέθηκε από το βουλευτή Χρήστο Πουργουρίδη, παρέχεται το δικαίωμα στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης να επιβάλλει πρόστιμο σε Μέσα Ενημέρωσης που θα παραβιάζουν τη δεοντολογία. Μέχρι τώρα, η σχετική νομοθεσία προέβλεπε ότι η Αρχή δεν μπορεί να εξετάσει παραβιάσεις του κώδικα από ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, αν προηγουμένως η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας δεν προωθήσει ενώπιόν της συγκεκριμένα παράπονα.
«Είμαι ανεπιφύλακτα υπέρ της ελευθερίας του λόγου, όπως αυτή καταγράφεται στο Σύνταγμά μας και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και της αυτορύθμισης της δεοντολογίας και όχι της επιβολής ποινής», είπε ο κ. Λουκαΐδης, τονίζοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να περιορίσει την ελευθερία της έκφρασης, με οποιεσδήποτε κυρώσεις». Μοναδική εξαίρεση, πρόσθεσε, είναι σε περίπτωση «που θίγονται συγκεκριμένα δικαιώματα, όπως αυτό της υπόληψης του ατόμου», το οποίο είπε, είναι, κατά την άποψή του, ισότιμο με την ελευθερία της έκφρασης, «γι’ αυτό και πρέπει να ζυγίσει κανείς καλά και τα δύο, για να καταλήξει στο ότι πρέπει να επιβληθεί τιμωρία».
Οι περιορισμοί στην ελευθερία του λόγου είναι συγκεκριμένοι και καθορισμένοι τόσο στο Σύνταγμά μας όσο και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση, πρόσθεσε ο κ. Λουκαΐδης: «Οι περιορισμοί αυτοί ερμηνεύονται, όπως λέει και το Σύνταγμά μας αλλά και η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, πολύ στενά και κυρώσεις μπορούν να επιβληθούν μόνο όταν προσβάλλεται η υπόληψη του ατόμου, ή όταν επηρεάζεται η ασφάλεια της Δημοκρατίας. Δεν πιστεύω ότι η δεοντολογία αυτή καθαυτή θα μπορεί να είναι ένας περιορισμός προς όφελος αυτών των δικαιωμάτων που παρέχει το Σύνταγμα και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση, και που επιτρέπουν κυρώσεις. Δεν θα έλεγα ότι το θέμα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας επιτρέπει οποιαδήποτε επέμβαση για τιμωρία από ιδιώτες, ή το κράτος, εκτός αν συνιστά η παράβαση της δεοντολογίας το αστικό αδίκημα της δυσφήμησης, αλλά η βάση της τιμωρίας θα είναι στα αστικά δικαιώματα και όχι στην παρέμβαση της δεοντολογίας, και αυτή ακόμα η δυσφήμηση δεν είναι λόγος να περιορίσει κανείς την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης».
Ανεπίτρεπτος
Η δημοσιογραφική δεοντολογία, είπε ο Λουκής Λουκαΐδης, «εξασφαλίζεται και ελέγχεται με τη ρύθμιση των επαγγελματικών υποχρεώσεων που πρέπει να ανήκει στο ίδιο το επάγγελμα και στην αυτορύθμιση που υπάρχει σε πολλές χώρες του εξωτερικού». Οποιοσδήποτε περιορισμός, τόνισε, που δεν είναι νομικά τεκμηριωμένος, είναι ανεπίτρεπτος.
Iσοδυναμεί με φίμωση

Κατά της πρότασης για επιβολή ποινών τάχθηκαν χθες με δηλώσεις τους στη «Σ» ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ανδρέας Καννάουρος και εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εκδοτών και της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, που τόνισαν μεταξύ άλλων ότι προσπάθεια ποινικοποίησης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας ισοδυναμεί με προσπάθεια φίμωσης και αντιβαίνει τις αρχές της διεθνούς δημοσιογραφικής οικογένειας και του πνεύματος της ελευθερίας της έκφρασης. Ανέφεραν, επίσης, ότι στην Ευρώπη και σε άλλες μεγάλες χώρες λειτουργεί αποτελεσματικά ο θεσμός της αυτορύθμισης και η τάση είναι η αποφυγή της επέμβασης της διοίκησης στον τρόπο που αντιμετωπίζεται η παραβίαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας».




Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση