Ad Code

Responsive Advertisement

Την έπαθαν οι Δημοκρατικοί στη Βουλή


Μοιρασμένο το Αμερικανικό Κογκρέσο μετά τις εκλογές. Με όχημα τη δυσαρέσκεια των Αμερικανών για την οικονομία, οι Ρεπουμπλικάνοι κατέλαβαν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ωστόσο, οι Δημοκρατικοί διατήρησαν τον έλεγχο της Γερουσίας. Οι Ρεπουμπλικάνοι απέσπασαν από τους Δημοκρατικούς συνολικά έξι έδρες στη Γερουσία (σε Πενσιλβάνια, Ουισκόνσιν, Αρκάνσας, Βόρεια Ντακότα, Ιντιάνα), ενώ έχασαν ακόμα και την έδρα στο Ιλινόις (τη διεκδικούσε ο Άλεξ Γιαννούλιας) που πριν από τις εκλογές του 2008 κατείχε ο Μπαράκ Ομπάμα. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να κερδίσουν τις 10 που χρειάζονταν για να αποκτήσουν πλειοψηφία στο σώμα.
Οι Δημοκρατικοί κατέλαβαν 51 έδρες στη Γερουσία έναντι 46 των Ρεπουμπλικάνων. Παράλληλα, οι Ρεπουμπλικάνοι ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων που διέθεταν το 2006.
Ήδη το Ρεπουμπλικανικό κόμμα έχει καταλάβει 236 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Χρειάζονταν 218 έδρες για να αποκτήσουν τον έλεγχο του σώματος. Συνολικά, οι Ρεπουμπλικάνοι απέσπασαν 57 έδρες από τους Δημοκρατικούς.
Η δεύτερη ευκαιρία
Θεωρείται ότι αυτή η εξέλιξη θα δυσκολέψει το έργο του Μπαράκ Ομπάμα για την ψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων. Ο Τζον Μπένερ, πιθανότατα ο επόμενος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, δεσμεύτηκε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του θα μειώσει τις κυβερνητικές δαπάνες και το μέγεθος του κρατικού μηχανισμού.
Ο Μπένερ είπε ότι η νίκη των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές, στις οποίες δόθηκε μάχη και για τις 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποτελεί ένα μήνυμα προς τον Αμερικανό πρόεδρο -του κόμματος των Δημοκρατικών- Μπαράκ Ομπάμα, ότι οι Αμερικανοί ψηφοφόροι θέλουν να «αλλάξει πορεία».
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος τηλεφώνησε στον Τζον Μπένερ για να τον συγχαρεί για τη νίκη του και τόνισε ότι αναζητά «κοινό έδαφος» με τους Ρεπουμπλικάνους. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς ανέφερε σε ανακοινωθέν του ότι ο πρόεδρος θα επιδιώξει «να συνεργαστεί μαζί και με τους Ρεπουμπλικάνους, ώστε να υπάρξουν κοινές θέσεις, να κινηθεί η χώρα εμπρός και να γίνουν πράγματα για τον αμερικάνικο λαό».
Σε επίπεδο των κυβερνητών, οι Ρεπουμπλικάνοι απέσπασαν εννέα θέσεις από τους Δημοκρατικούς, στις 34 πολιτείες όπου αναδεικνύονταν νέοι κυβερνήτες.
Οι εκπρόσωποι του Tea Party, του συντηρητικού κινήματος που αποτελεί ρεύμα στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων, κάλεσαν να υπάρξει «δημοσιονομική εξισορρόπηση», δηλαδή μείωση των κρατικών δαπανών, μείωση της φορολογίας. Ο Ραντ Πολ, υποψήφιος του Tea Party και των Ρεπουμπλικάνων στο Κεντάκι, έκανε λόγο περί «παλιρροϊκού κύματος» του συντηρητικού κινήματος και μίλησε για μια «δεύτερη ευκαιρία» για τους Ρεπουμπλικάνους. «Θα κάναμε λάθος εάν νομίζαμε ότι αυτή είναι μια Ρεπουμπλικανική νίκη. Είναι μια δεύτερη ευκαιρία», είπε.
Σημαντικές οι απώλειες ομογενών
Η ήττα του Δημοκρατικού Κόμματος στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ είχε αρνητικές επιπτώσεις και στην παρουσία των Ελληνοαμερικανών σε σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις. Μόνο οι τέσσερις από τους επτά Ελληνοαμερικανούς βουλευτές κατόρθωσαν να επανεκλεγούν, ενώ ένας υποψήφιος βουλευτής και δύο υποψήφιοι γερουσιαστές ελληνικής καταγωγής απέτυχαν να εκλεγούν στη Γερουσία.
Συγκεκριμένα, επανεξελέγησαν οι Δημοκρατικοί, Τζον Σαρμπάνης στο Μέριλαντ, Νίκη Τσόνγκα στη Μασαχουσέτη και Σέλι Μπέρκλεϊ στη Νεβάδα κι ο Ρεπουμπλικάνος Κώστας Μπιλιράκης στη Φλόριδα. Δεν επανεξελέγησαν οι Δημοκρατικοί Σούζαν Κοσμάς στη Φλόριδα, Ζαχαρίας Σπέης στο Οχάιο και Ντίνα Τάιτους στη Νεβάδα. Δεν εξελέγη κι ο ρεπουμπλικάνος Ντιν Σκόνδρας στο Μέινς.
Στο Ιλινόις, ο Δημοκρατικός υποψήφιος γερουσιαστής για την έδρα που κατείχε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Αλέξης Γιαννούλιας, έχασε από το Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του Μαρκ Κερκ, με 48-46. Στη Φλόριδα, ο ανεξάρτητος υποψήφιος γερουσιαστής κυπριακής καταγωγής, Τσάρλι Κριστ (σημερινός κυβερνήτης της πολιτείας) έχασε από το Ρεπουμπλικάνο Ρούμπιο.
Αρνητικό ήταν το αποτέλεσμα και για τον ομογενή υποψήφιο οικονομικό ελεγκτή Νέας Υόρκης Χάρη Ουίλσον, που έλαβε 47% έναντι 50% του Δημοκρατικού Ντι Νάπολι.
Για την πολιτειακή Βουλή της Νέας Υόρκης εξελέγησαν οι ομογενείς Αραβέλα Σιμωτά, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα ελληνικής καταγωγής που εκλέγεται στην πολιτειακή Βουλή της Νέας Υόρκης και Νικόλ Μαλλιωτάκη, ενώ στην πολιτειακή γερουσία εξελέγη ο μέχρι πρόσφατα πολιτειακός βουλευτής Μιχάλης Γιάνναρης. Στην ομοσπονδιακή Βουλή επανεξελέγη η Δημοκρατική Κάρολι Μαλόνι (δεν είναι ελληνικής καταγωγής), η οποία είναι η πρόεδρος του «Ελληνικού Συνδέσμου» στο Κογκρέσο και θέτει υποψηφιότητα στην Αστόρια, όπου ζουν δεκάδες χιλιάδες ομογενείς.
Στην πολιτειακή Γερουσία της Νέας Υόρκης επανεξελέγη ο Ρεπουμπλικανός Ντιν Σκέλος, από περιοχή του Λογνκ Άιλαντ.
Η νίκη των Ρεπουμπλικάνων στην αμερικανική Βουλή αλλάζει τα δεδομένα και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου τη θέση του Χάουαρντ Μπέρμαν στην προεδρία της Επιτροπής καταλαμβάνει η κουβανικής καταγωγής Ιλιάνα Ρος - Λετίνεν, ένθερμη φίλος της Ελλάδας και της Κύπρου.
Ωστόσο, αρκετοί φιλέλληνες βουλευτές έχουν χάσει, και τη θέση τους καταλαμβάνουν νέα μέλη, των οποίων οι θέσεις στα ελληνικά εθνικά θέματα δεν είναι γνωστές.
«Οι πιο βρόμικες εκλογές»
Τα τέσσερα δισεκατοµµύρια δολάρια που ξοδεύτηκαν από υποψηφίους και πολιτικές οργανώσεις καθιστούν τις ενδιάµεσες εκλογές της Τρίτης τις πιο ακριβές στην ιστορία των ΗΠΑ. Τα διαφηµιστικά σποτάκια των υποψηφίων -πολλά από αυτά κινήθηκαν στα όρια της ξενοφοβίας και της µισαλλοδοξίας- ώθησαν πολλούς αναλυτές να µιλήσουν για τις «πιο βρόµικες εκλογές». Υπάρχει και τρίτο στοιχείο που διαφοροποιεί αυτή την εκλογική διαδικασία από τις προηγούµενες. Σύµφωνα µε έρευνα του ινστιτούτου Ρew Research Center, περίπου το ένα τέταρτο των Αµερικανών πολιτών που δήλωναν την πρόθεσή τους να προσέλθουν στις κάλπες είναι άνω των 65 ετών. Αντίθετα, οι πολίτες κάτω των 30 ετών που σκόπευαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωµα δεν ξεπερνούσαν το 8% του συνόλου των ψηφοφόρων. Οι «Financial Τimes» υπενθύµιζαν ότι στις προεδρικές εκλογές του 2008, η τρίτη ηλικία επέλεξε τον υποψήφιο των Ρεπουµπλικανών Τζον ΜακΚέιν, έναντι του σηµερινού προέδρου, µε διαφορά της τάξεως του 8%.




Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση