Ad Code

Responsive Advertisement

ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ «ΖΑΛΙΖΟΥΝ» ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΚΑΙ ΒΕΡΟΛΙΝΟ.ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΤΟΜΙΝΟ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΜΕΝΟ…


Κόκκινος συναγερµός έχει σηµάνει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τα θεσµικά όργανα της ευρωζώνης, καθώς παρά τη χθεσινή θετική αντίδραση των αγορών, η κρίση χρέους απειλεί να επεκταθεί σε περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Η βοήθεια προς την Ιρλανδία δεν κατάφερε να εξοµαλύνει την κατάσταση και χρειάστηκαν οι δηλώσεις Τρισέ ότι δεν αποκλείονται νέες αγορές κρατικών οµολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να πάρουν ανάσα χθες οι αγορές.
Οπως δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις, στο στόχαστρο των αγορών δεν βρίσκεται µόνο η Πορτογαλία – την οποία κάποιοι φέρουν να προσφεύγει στον Μηχανισµό τα επόµενα 24ωρα – και συνακόλουθα η Ισπανία, αλλά ακόµη και η Ιταλία και το Βέλγιο.

Σε µια προσπάθεια ανάσχεσης του κύµατος ανησυχίας, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν την παράταση του ευνοϊκού καθεστώτος για τις κρατικές ενισχύσεις – υπό το οποίο έχουν δοθεί στις τράπεζες µέχρι τώρα 4,6 τρισ. ευρώ, χωρίς θεαµατικά αποτελέσµατα – ενώ οι υπηρεσίες του αρµόδιου για τα Οικονοµικά επιτρόπου Ολι Ρεν «υπενθύµισαν» τη συµφωνία για τον Μόνιµο Μηχανισµό ∆ιάσωσης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άφησε να διαρρεύσει ότιθα συνεχίσει το καθεστώς αγοράς κρατικών οµολόγων απότη δευτερογενή αγορά, το οποίο είχε τεθεί εν αµφιβόλω σε προηγούµενες συνεδριάσειςτου ∆ιοικητικού της Συµβουλίου.

Σε αυτότο πλαίσιο, αίσθηση προκάλεσε ητοποθέτησ ητουδιοικητήτης Ευρωπαϊκής Κεντρικής ΤράπεζαςΖαν-ΚλοντΤρισέ στο Ευρωκοινοβούλιο, ο οποίος έκανε λόγο για την ανάγκη,πέραν της νοµισµατικής οµοσπονδίας, να επιτευχθεί µια σχεδόν πλήρης οµοσπονδοποίηση των προϋπολογισµών των χωρών µελών! Πρόκειται για την πιο προχωρηµένη πρότασηπου έχει διατυπωθεί µέχρι στιγµής ακόµη και από τους οπαδούςτης οικονοµικήςενοποίησης – και µάλιστα προέρχεται από τραπεζίτη και όχι πολιτικό. Ο κ. Τρισέ προειδοποίησε επίσης αγορές και κερδοσκόπους να µην υποτιµούν την αποφασιστικότητα των κυβερνήσεωνκαι τηςευρωζώνης. Κοινοτικοί παράγοντες έκανανλόγο για κίνδυνο «αλγοριθµικής εξέλιξης της κρίσης» – εξηγώντας πωςστην περίπτωση της Ελλάδας χρειάστηκανµήνες πιέσεων στην ελληνικήοικονοµία καιδιαβουλεύσεων για τη συγκρότηση του Μηχανισµού που χορήγησετελικώς τη βοήθεια. Στην περίπτωση τηςΙρλανδίας, αυτόκράτησε περίπου ένα µήνα,υπήρξε κάποια πρόοδος. Για την Πορτογαλία, ενδεχοµένως να χρειαστεί µόνο µία εβδοµάδα.Τι θα συµβεί, όµως, αν ο αλγόριθµος εξελιχθεί σε πολλαπλές χώρες που χρειάζονται βοήθεια;

Οι ίδιες πηγές σηµείωναν πως σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται ότι η Ενωση και οι πολιτικοί των χωρών µελών αντιδρούν στις εξελίξειςπου υπαγορεύουν οι αγορές αλλά αδυνατούν να αναλάβουν την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Ετσι, στο τραπέζι των Βρυξελλών έχουν πέσει πλέον ουκ ολίγες προτάσεις, εναλλακτικές και συµπληρωµατικές προςτον υπάρχοντα Μηχανισµό,καθώςη οµοσπονδοπ οίησητωνπροϋπολογισµών που πρότεινεο κ. Τρισέ θεωρείταιοραµατική όσοστη Γερµανία κυβερνούν οι Χριστιανοδηµοκράτες τηςκ. Μέρκελ. Για τον ίδιο λόγο θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη η έκδοση ευρωοµολόγων, την οποία έχουν προτείνει πολλοί, µεταξύ των οποίων και ο κ. Γιούνκερ. ∆εδοµένου ότι τα ευρωοµόλογα προϋποθέτουν την έµµεση ανάληψη χρέους τρίτης χώρας, το εγχείρηµα θα συναντούσε την αντίδραση του Συνταγµατικού ∆ικαστηρίου της Γερµανίας– και, εννοείται, της γερµανικής κοινής γνώµης.

Η αµερικανική λύση
Ωστόσο, εµπόδιανοµικού τύπουδεν προκύπτουν για µια άλληπρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι – να τυπώσει η ΕΚΤ χρήµα, όπως ακριβώς κάνει και η FED στις ΗΠΑ. Η Συνθήκη προβλέπει ότι η Τράπεζα οφείλει να διαφυλάσσει τη σταθερότητα των τιµών, έτσι ώστε ο πληθωρισµός να κινείται στο +-2%. ∆εδοµένου ότι ο πληθωρισµός στην ευρωζώνη είναι 1,9%, η εκτύπωση χρήµατος θα επέτρεπε µια ώθηση στην ανάπτυξη – και άραµεγαλύτερη πρόσβαση στις αγορές, µείωση των επιπτώσεων της λιτότητας και µείωση της ανεργίας.

Στα σενάριαπρέπει να περιληφθούν και οι λεγόµενες ακραίες φωνές, που κυρίως εστιάζονται εντός τηςΓερµανίας.

Μεταξύ αυτών, προτείνεται πέραν του Μόνιµου Μηχανισµού ∆ιάσωσης, η σύσταση Μηχανισµού ΑναδιάρθρωσηςΧρέους, που θα αναλάβει να κάνειτο «κούρεµα» (hair-cut) σε όλες τις χώρες που προσφεύγουν στον Μηχανισµό. Και, βέβαια, ηπάγια εµµονή ορισµένων στην καγκελαρία για ένα «βόρειο» ευρώ και ένα «νότιο» ευρώ, τα οποία «θα ανταποκρίνονται στην ανταγωνιστικότητα και τις πραγµατικές συνθήκες των αντίστοιχων οικονοµιών».

ΠΡΕΖΑ TV




Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση