Ad Code

Responsive Advertisement

Διάλογο με «ανοιχτή» ατζέντα προτείνει ο Αβραμόπουλος


Διάλογο με «ανοιχτή» ατζέντα μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνει δημόσια ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος επιμένει στην ανάγκη συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για την έξοδο από την κρίση.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα το «Έθνος της Κυριακής» επισημαίνει ότι όλες οι κυβερνήσεις ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση. Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη:


Διάβασα πρόσφατα το βιβλίο που εξέδωσε ο Γ. Παπαθανασίου και το συμπέρασμα που προέκυψε από το περιεχόμενο είναι πως οι κυβερνήσεις της ΝΔ δεν ευθύνονται για την σημερινή οικονομική κρίση. Σε εσάς, που περπατάτε στον δρόμο και συζητάτε με τους πολίτες, το ίδιο σας λένε;


Εκείνο που λένε οι πολίτες, είναι ότι όλες οι κυβερνήσεις φταίνε. Η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να τα φορτώσει όλα στη ΝΔ δεν έπεισε. Γιατί ανεξάρτητα από τις ευθύνες που φέρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τη σημερινή κατάσταση, αυτό που βγαίνει από τα όσα λέει ο κ. Παπαθανασίου, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να απαλλαγεί από τις όποιες δικές του ευθύνες, αρνούμενο αυτό που τελικά επιβεβαιώνεται στις μέρες μας και που επιβεβαιώνει ότι εξαιτίας λανθασμένων πολιτικών οδηγηθήκαμε στην ύφεση.


Και βέβαια, δεν ευθύνονται γι’ αυτό ούτε οι κακοί ξένοι, ούτε η ΝΔ. Μην κρυβόμαστε, όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι όλες οι κυβερνήσεις από το 1981 και μετά έχουν μέρισμα ευθύνης για τον υπερδανεισμό της χώρας, την πτώση της ανταγωνιστικότητας και τη διόγκωση του κράτους. Γραφειοκρατία, κομματοκρατία και συντεχνίες, δυνάμωσαν την περίοδο αυτή, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.


Όπως μέρισμα ευθύνης έχουν και όσοι διαμόρφωναν την κοινή γνώμη, αποκρύπτοντας την αλήθεια και παραπλανώντας.


Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, μπροστά στις κρίσιμες αυτές ώρες, ας πούμε την αλήθεια. Όλα τα κόμματα ευθύνονται. Αλλά εδώ που είμαστε σήμερα, το τελευταίο που μετράει είναι το «ποιος φταίει».


Οι Έλληνες πολίτες θέλουν να δουν στον ορίζοντα ένα φως ελπίδας και σιγουριάς. Πέρασε ένας χρόνος και δυστυχώς είμαστε στην ίδια, για να μην πω και σε ακόμη χειρότερη, κατάσταση, χωρίς προοπτική και ελπίδα.


Μπαίνουμε σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη εβδομάδα , για το θέμα της πολιτικής συναίνεσης. Έχετε πει κατ’ επανάληψη ότι η χώρα βιώνει μια εθνική κρίση. Πρέπει , κατά την άποψη σας, η ΝΔ να συμβάλει έτσι ώστε να ξεπεραστούν το ταχύτερο δυνατό τα προβλήματα;


Η Νέα Δημοκρατία για ένα ολόκληρο χρόνο, με προτάσεις, σχέδιο, παρεμβάσεις και με ειλικρινή διάθεση συνεννόησης, το επιδιώκει.


Βρίσκεται όμως αντιμέτωπη με την αδιαλλαξία και το διαιρετικό λόγο της κυβέρνησης, η οποία δυναμίτισε το επιθυμητό και προσδοκώμενο από την κοινωνία συναινετικό κλίμα. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά, φτάνει να πει η κυβέρνηση την αλήθεια σε όλους και να πάψει να χρησιμοποιεί διάφορα τεχνάσματα, είτε για να την αποφύγει, είτε για να την καθυστερήσει, είτε για να την αποκρύψει. Συνεννόηση, σε κάθε άλλη βάση, θα σημαίνει προσχώρηση στις κυβερνητικές θέσεις, κάτι που πρέπει να αποκλείσουμε κατηγορηματικά, διότι οι θέσεις αυτές δεν έχουν επιτύχει τον στόχο τους.


Οραματίζεστε μια πολιτική σκηνή, όπου οι αρχηγοί των κομμάτων θα κάθονται γύρω από ένα τραπέζι, με κλειστές πόρτες, και θα συζητούν πρακτικά, ουσιαστικά, για επιλογές που θα οδηγήσουν μακριά από τα σημερινά αδιέξοδα;

Αυτό είναι στη σφαίρα του οράματος και του ιδεατού, ιδιαίτερα για την Ελλάδα, όπου υπάρχει τεράστιο έλλειμμα κουλτούρας καλόπιστης πολιτικής συνεννόησης. Συνήθως, αυτό γίνεται εξ ανάγκης πάνω στα ερείπια. Και είναι πια αργά.


Θα μπορούσε όμως, και το είχα πει πριν από περίπου δέκα χρόνια, να γίνεται κάτι άλλο. Ο εκάστοτε Πρωθυπουργός και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να συναντώνται τακτικά, κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς ατζέντα, και να συζητούν για τα μεγάλα εθνικά, πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα.


Αυτό, ίσως μας βοηθήσουν οι καιροί και οι καταστάσεις που βιώνουμε αυτόν τον καιρό, για να ξεκινήσει, ως έμπρακτη απόδειξη αναβάθμισης του αποκαλούμενου πολιτικού πολιτισμού μας.


Άρα είναι αναγκαία η εθνική συνεννόηση μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων σε τρία, τέσσερα βασικά σημεία;


Χωρίς καμιά αμφιβολία. Ούτως ή άλλως, αυτό σε γενικές γραμμές γίνεται από μόνο του. Πάρτε σαν παράδειγμα την εξωτερική πολιτική, όπου τις τελευταίες δεκαετίες επήλθε σύγκλιση και συναίνεση στη βάση των σταθερών εθνικών μας γραμμών. Αυτό θα μπορούσε να γίνει και στην Παιδεία και στην Υγεία.


Αποτελεί για τη ΝΔ προϋπόθεση συναίνεσης η απόρριψη από την κυβέρνηση του ενδεχόμενου σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία;

Αυτή η ιστορία με τις Εξεταστικές, που σε τελευταία ανάλυση δεν έχει οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα, έχει κάνει ήδη διπλό κακό. Πρώτον, οι πολίτες θεωρούν, ότι δεν φωτίζεται η αλήθεια και πως το πολιτικό σύστημα συγκαλύπτει ή παραπλανά. Και δεύτερον, ότι έχει να κάνει περισσότερο με διάθεση εκδικητικότητας από πλευράς της κυβέρνησης, παρά πραγματικής απόδοσης ευθυνών.


Ειδικότερα για την οικονομία, όλα δείχνουν ότι εάν τελικά συσταθεί εξεταστική επιτροπή και μάλιστα για όλα τα χρόνια και για όλες τις κυβερνήσεις της περιόδου, που είμαστε στην ΟΝΕ, τότε η Ελλάδα θα διασυρθεί διεθνώς. Η δε απόδοση πολιτικών ευθυνών και μόνον, γιατί ποινικές εκ των πραγμάτων δεν υφίστανται, αυτές ήδη έχουν αποδοθεί από τον ελληνικό λαό και αποτυπώνονται στην απλή αλλά μεστή σε περιεχόμενο, αφοριστική φράση «όλοι έχετε ευθύνες».


Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είδε το φως της δημοσιότητας τις ημέρες αυτές, διαπιστώνει ότι η άνοδος των spreads οφείλεται στο διασυρμό της χώρας από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομίας την περίοδο της κυβερνητικής αδράνειας. Την περίοδο, δηλαδή, που ο Αντώνης Σαμαράς ζητούσε επίμονα από τον Πρωθυπουργό να πάρει μέτρα με τη χαρακτηριστική φράση «Επιτέλους, ξεκολλήστε».


Το πόρισμα αυτό, δικαιώνει τη Νέα Δημοκρατία, που προτείνει, σε περίπτωση που γίνει Εξεταστική, να συμπεριλάβει και την περίοδο 2009-2010. Και τότε θα δούμε, ποιος πραγματικά σήμερα φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την ύφεση. Αλλά τι σημασία θα έχει αυτό πλέον;


Με την ψυχραιμία που υπάρχει σήμερα - εξαιτίας της χρονικής απόστασης πλέον από τα γεγονότα - τι ήταν τελικά εκείνο που «φρέναρε» την κυβέρνηση της ΝΔ;


Ανεξαρτήτως ποια ήταν η κατάσταση την εποχή εκείνη, πιστεύω ότι ήταν λάθος η προσφυγή στις κάλπες. Η Νέα Δημοκρατία έπρεπε να παραμείνει όρθια και να αγωνιστεί μέχρι τέλους, στο όνομα της αλήθειας. Και εάν ακόμα αργότερα χάναμε τις εκλογές, με άλλα λόγια πέφταμε, οι εξελίξεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα μας δικαίωναν. Όταν κυβερνάς δεν πρέπει να φοβάσαι. Καλύτερα να αγωνίζεσαι και να πέφτεις για αυτό που πιστεύεις. Από την άλλη μεριά, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τους αυτοσχεδιασμούς της, έχασε πολύτιμο χρόνο. Αυτό το τελευταίο το επιβεβαίωσε πριν από δύο ημέρες και ο κ. Στρος-Καν στην Αθήνα.


Έχει περάσει ένας χρόνος περίπου από την εκλογική συντριβή της ΝΔ. Τα ποσοστά του κόμματός σας παραμένουν χαμηλά, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις και παρά την μεγάλη φθορά της κυβέρνησης. Τι πιστεύετε ότι «πληρώνει» ακόμη η ΝΔ;


Ένα χρόνο πριν, η Νέα Δημοκρατία άνοιξε μια καινούργια σελίδα στην ιστορία της. Την εκλογική συντριβή της διαδέχθηκε η κινηματική ανάδειξη, για πρώτη φορά από την κοινωνική της βάση, του αρχηγού της Αντώνη Σαμαρά, υπό την ηγεσία του οποίου ανέκαμψε, διαγράφοντας μία εντυπωσιακή ανοδική τροχιά, όπως φάνηκε στα αποτελέσματα των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά και στις δημοσκοπήσεις.


Οι μεγάλες αλλαγές και η πορεία ανασυγκρότησης της Παράταξης δεν έχει ολοκληρωθεί. Επιχειρούμε βαθιές τομές στο κόμμα και στόχος μας είναι να είναι πρώτη η Νέα Δημοκρατία, που όχι μόνο προαναγγέλλει αλλά και θα αποδειχθεί ο κεντρικός πρωταγωνιστής για τη Νέα Μεταπολίτευση, που θα αφήσει πίσω το ξεπερασμένο μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα και θα οδηγήσει την Ελλάδα σε μια νέα εποχή. Μια εποχή σύγχρονων κρατικών δομών και θεσμών, διαφάνειας, ανάπτυξης και ισχυρού εθνικού κύρους.


Με ρωτάτε, τι «πληρώνει» η Νέα Δημοκρατία.


Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Και εμείς κάναμε λάθη. Τα ανέλαβε με παρρησία ο πρώην Πρωθυπουργός. Σαν παράταξη κάναμε την αυτοκριτική μας. Ανοίξαμε όμως μια καινούργια σελίδα, που με την σειρά της προαναγγέλλει ένα νέο αισιόδοξο κεφάλαιο για την πατρίδα μας.


Η καινούργια ΝΔ έχοντας απαλλαγεί από τα βάρη του παρελθόντος κοιτάει μονάχα μπροστά.


Η Κεντροδεξια είναι αυτή την στιγμή σχεδόν τριχοτομημένη; Πιστεύετε ότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ δεν θέλουν κάποια στιγμή να σας δουν -και πάλι - όλους μαζί; Τον κ. Σαμαρά, την κυρία Μπακογιάννη και τον κ. Καρατζαφέρη;


Η Κεντροδεξιά δεν είναι ούτε διχοτομημένη ούτε τριχοτομημένη, όπως κάποιοι έντεχνα προσπαθούν να παρουσιάσουν. Είναι μία και αδιαίρετη, και ανοικτή σε όποιον ενστερνίζεται και αποδέχεται τις αξίες της.


Η ΝΔ αποτελεί τον σταθερό άξονα, τον κεντρικό κορμό, της ευρύτερης παράταξης, με συγκεκριμένο αξιακό κώδικα και αρχές. Αυτή η παράταξη έχει ιστορικές ρίζες και γερά θεμέλια, που αντέχουν στους κραδασμούς.


Απευθύνεται σε ένα ευρύ πεδίο του πολιτικού φάσματος, το οποίο καλύπτει το τόξο που εκτείνεται από τις παρυφές της δημοκρατικής Αριστεράς μέχρι τα όρια της δημοκρατικής Δεξιάς. Όποιος αποδέχεται, ενστερνίζεται και υπογράφει αυτό το πλαίσιο θέσεων και αρχών, βρίσκει την πόρτα ανοιχτή. Και βέβαια, πέραν του κοινού πολιτικού πλαισίου, μετράνε και συνεκτιμώνται και οι συμπεριφορές αλλά και ο πολιτικός λόγος.


Υπάρχει κατά την γνώμη σας, έστω και μακρινή, προοπτική για κάτι τέτοιο;


Δεν είναι θέμα χρόνου αλλά συγκυριών. Προσωπικά θα το ευχόμουν κάποτε να συνταχθούν στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας όλες οι κεντροδεξιές τάσεις και βέβαια, ο ευρύτερος κεντρώος χώρος. Το τι θα γίνει κανείς δεν ξέρει. Πιο πάνω σας είπα, ότι η ΝΔ είναι ενιαία, ισχυρή, με ταυτότητα και με αξιακό πλαίσιο. Είναι ο κορμός αλλά και ο άξονας της σύγχρονης, ευρείας, δημοκρατικής και προοδευτικής Κεντροδεξιάς. Οι καιροί λοιπόν θα δείξουν.





Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση