Ad Code

Responsive Advertisement

Φωτοβολταϊκό πάρκο 1 δισ. ευρώ στην Πτολεμαΐδα

Τη δημιουργία ενεργειακής επένδυσης κόστους 1 δισ. ευρώ στην περιοχή της Πτολεμαΐδας αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, από την Κοζάνη την Πέμπτη (20/01). Σημειώνεται, ότι το µεγαλύτερο σήμερα φωτοβολταϊκό πάρκο βρίσκεται στο Οντάριο του Καναδά και η ισχύ του είναι 97 MW, τα µισά δηλαδή απ’ όσο προβλέπει το φιλόδοξο σχέδιο της ?ΕΗ.

Η ανακοίνωση θα γίνει στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνουν το υπουργείο Περιβάλλοντος και ο Δήμος Κοζάνης, με θέμα: “Η αναπτυξιακή πορεία της Δυτικής Μακεδονίας στον ενεργειακό τομέα”, στην οποία θα μιλήσουν η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λ. Μαλούτας, και ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρ. Ζερβός. Το φωτοβολταϊκό πάρκο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 200 μεγαβάτ είχε προγραμματιστεί να εξαγγελθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όμως η ανακοίνωση ότι επιχειρείται απευθείας ανάθεση στην αμερικανική εταιρεία SunEdison, προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και στους κόλπους της ΔΕΗ και κατ' επέκταση “πάγωμα” της διαδικασίας και ανάθεση με διεθνή διαγωνισµό.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", το πάρκο θα στηθεί σε έκταση 6.000 στρεµµάτων ανενεργών ορυχείων της ?ΕΗ και θα έχει κόστος περίπου 1 δισ. ευρώ. Η καινοτοµία της επένδυσης είναι ότι συνδυάζει την κατασκευή φωτοβολταϊκού µε τη δηµιουργία εργοστασίου παραγωγής panels, δηµιουργώντας έτσι επιπλέον θέσεις εργασίας σε µια περιοχή, όπου η απασχόληση στηρίζεται αποκλειστικά στον λιγνίτη. Το εργοστάσιο αυτό τίθεται ως όρος για όσους εκδηλώσουν ενδιαφέρον συµµετοχής στον διαγωνισµό.
Αρµόδια στελέχη της ?ΕΗ επισηµαίνουν ότι ανεπίσηµα έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον για το έργο από τρεις - τέσσερις εταιρείες γερµανικής και κινεζικής προέλευσης. Τον ?εκέµβριο η ?ΕΗ κατέθεσε αίτηση στη ΡΑΕ για τη χορήγηση άδειας παραγωγής και µέσα στις επόµενες ηµέρες αρχίζει η διαγωνιστική διαδικασία, µε την επιχείρηση να ελπίζει πως το αργότερο µέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος.
cosmo.gr
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση