Του Νεκτάριου Β. Νώτη
Πριν εκπνεύσει η νέα προθεσμία – της 28ης Ιανουαρίου – για την πληρωμή του φόρου της περαίωσης, πριν οι περισσότεροι επιχειρηματίες και...
ελεύθεροι επαγγελματίες καταβάλλουν την πρώτη δόση του φόρου, πολλοί από αυτούς, που είπαν το «Ναι» στη ρύθμιση για το κλείσιμο εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, άρχισαν ήδη να ακούν την εφορία να τους χτυπά την πόρτα !
Ναι, καλά διαβάσατε. Μπορεί η αρχική κόκκινη γραμμή με το φορολογικό παρελθόν της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης να μην χαράχτηκε ποτέ, ο νόμος, όμως, της περαίωσης προέβλεπε ότι όσοι υπαχθούν, δύνανται να υποστούν έλεγχο αν ο προϊστάμενος της εφορίας διαπιστώσει ύποπτα στοιχεία, για τις χρήσεις που περαιώνονται. Αυτό συμβαίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση;
Όχι ακριβώς. Αμέσως μετά τις γιορτές, δηλαδή το τελευταίο δεκαήμερο, οι ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος επισκέπτονται επιχειρήσεις για έλεγχο. Οι καταγγελίες, που φτάνουν στο Capitaltax από φοροτεχνικά γραφεία και από λογιστήρια επιχειρήσεων, πέφτουν βροχή. Τι ακριβώς συμβαίνει;
Οι ράμπο του ΣΔΟΕ ελέγχουν όχι μόνο τη χρήση του 2010 – για Φ.Π.Α. και άλλους παρακρατούμενους φόρους -, που ούτως ή άλλως ήταν εκτός περαίωσης, αλλά προχωρούν και σε άλλες, προηγούμενες χρήσεις, τις οποίες ο υπόχρεος έχει μόλις κλείσει μέσω της ρύθμισης ! Και δεν είναι μόνο αυτό. Επιχείρηση καταγγέλλει ότι της ζητήθηκαν στοιχεία, ακόμα και για πριν από το 2005 ! Πρόκειται για τη χρονιά, που αποτελεί το όριο, μέχρι το οποίο ο νόμος προβλέπει ότι μια επιχείρηση δεν υποχρεούται να διατηρεί βιβλία. Στο σχετικό άρθρο αναφέρεται ότι:
«…αίρεται η υποχρέωση διαφύλαξης των βιβλίων και στοιχείων κατά το άρθρο 21 του Κ.Β.Σ. όσον αφορά τις περαιωθείσες χρήσεις μέχρι και τη χρήση 2005, από την ημερομηνία εξόφλησης του συνόλου των σχετικών ποσών.»
Σε αυτό το σημείο, όμως, φαίνεται ότι βρίσκεται και η παγίδα. Ο νόμος μιλάει για άρση της υποχρέωσης διαφύλαξης των βιβλίων για όσες χρήσεις μέχρι το 2005 περαιωθούν. Επιπλέον, η μη υποχρέωση εφαρμόζεται από τη στιγμή, που η επιχείρηση καταβάλει το σύνολο του ποσού του φόρου της περαίωσης. Έτσι, με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων – αν όχι όλες - έχουν επιλέξει την καταβολή σε δόσεις, μέχρι να πληρώσουν όλο το ποσό, κινδυνεύουν με έλεγχο και για τις χρήσεις πριν από το 2005 !
Το Capitaltax επικοινώνησε με στελέχη του ΣΔΟΕ, τα οποία υποστηρίζουν ότι οι έλεγχοι γίνονται κατόπιν στοιχείων, που υπήρχαν στην υπηρεσία, πριν την περαίωση. Προσθέτουν, μάλιστα, ότι σε κάθε περίπτωση είναι θέματα, που είτε υπήρχαν, είτε διαπιστώνονται τώρα και έχουν να κάνουν με μη πληρωμή, ή με μη δήλωση φορολογητέας ύλης.
Αναφέρουν, μάλιστα, ως χαρακτηριστικά παραδείγματα, περιπτώσεις εντοπισμού εκδοτών πλαστών ή εικονικών στοιχείων. «Σε τέτοια υπόθεση, δεν θα ελέγξουμε και τους λήπτες, ακόμα και αν έχουν περαιώσει;», τονίζουν με νόημα.
http://iraklio-crete.blogspot.com
Social Plugin