Ad Code

Responsive Advertisement

Μέσω Κίνας στην Ελλάδα ο νέος ιός της γρίπης


Όσοι Έλληνες ταξίδεψαν προσφάτως στην Κίνα και εφόσον εμφάνισαν, εντός 10 ημερών, συμπτώματα αναπνευστικής νόσου, να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους.

Τη σύσταση αυτή κάνουν οι αρμόδιοι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), λόγω της συνεχιζόμενης καταγραφής κρουσμάτων νέας γρίπης από το στέλεχος Α Η7Ν9 στην Κίνα που έχει κοστίσει τη ζωή σε 24 Κινέζους.

Όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι του ΚΕΕΛΠΝΟ, έως τις 29 Απριλίου καταγράφηκαν στην Κίνα 129 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά τα οποία περιλαμβάνουν και 24 θανατηφόρα κρούσματα.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΚΕΕΛΠΝΟ, στις 31 Μαρτίου ανακοινώθηκε από τις κινεζικές υγειονομικές αρχές η απομόνωση ενός νέου ιού γρίπης του Α(Η7Ν9) από τρεις βαρέως πάσχοντες ασθενείς που εκδήλωσαν οξεία νόσο του αναπνευστικού συστήματος, με ταχεία εξέλιξη σε σοβαρή πνευμονία και αναπνευστική δυσχέρεια.

Όπως αποδείχθηκε από την επιδημιολογική διερεύνηση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) Κίνας (China CDC), η ημερομηνία ανεύρεσης του πρώτου κρούσματος ήταν η 19η Φεβρουαρίου.

Τις επόμενες ημέρες ακολούθησε μια εκτεταμένη προσπάθεια επιδημιολογικής επιτήρησης του νέου ιού ώστε να διαπιστωθεί η έκταση της διασποράς του. Διαπιστώθηκε η ύπαρξη περισσότερων κρουσμάτων λοίμωξης από το νέο ιό γρίπης Α(Η7Ν9) σε ανθρώπους από 11 διαφορετικές επαρχίες στην Κίνα.

«Ο ιός της γρίπης Α(Η7Ν9) διαπιστώθηκε ότι ανήκει στην κατηγορία των ιών γρίπης των πτηνών, οι οποίοι φυσιολογικά μολύνουν πτηνά. Συνήθως οι ιοί αυτοί δεν μολύνουν ανθρώπου, επειδή δεν έχουν μεγάλη συγγένεια με το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου. Παρόλα αυτά, μετά από προσαρμογή του ιού στο ανθρώπινο αναπνευστικό σύστημα και σε στενή επαφή με πουλερικά οι ιοί αυτοί μπορούν να προκαλέσουν επιδημίες σε ανθρώπους», αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως υπενθυμίζει το ελληνικό κέντρο ελέγχου λοιμώξεων, «είναι ο ιός Α Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών, που έχει προκαλέσει την επιδημία των τελευταίων 10 ετών με 628 κρούσματα και 374 θανάτους, (θνητότητα 60%) σε ανθρώπους, κυρίως στην Άπω Ανατολή».

Με βάση τα στοιχεία που έχουν προκύψει στην Κίνα, «πρόκειται για την πρώτη φορά που αναγνωρίζεται λοίμωξη και από τον ιό της γρίπης Α(Η7Ν9) σε ανθρώπους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Όπως επισημαίνεται, έχει ήδη ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση της επιδημίας από το ΚΕΕΛΠΝΟ Κίνας, με σκοπό την αναζήτηση επιπρόσθετων κρουσμάτων σε ανθρώπους ή σε ζώα αλλά και τον καθορισμό του κλινικού φάσματος της νόσου, που μπορεί να προκαλέσει ο ιός, της πηγής έκθεσης καθώς και του τρόπου μετάδοσης.

Ο νέος ιός δεν σκοτώνει τα πτηνά που προσβάλλει, όπως ο ιός Α Η5Ν1, και φαίνεται πως έχει κάποιες (αλλά όχι όλες) από τις απαιτούμενες μεταλλάξεις που αυξάνουν την συγγένεια με το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου.

Ο ιός έχει ανευρεθεί σε κοτόπουλα, πάπιες και στο περιβάλλον στις περίφημες υγρές αγορές («wet markets») της Κίνας όπου σφαγιάζονται και πωλούνται πουλερικά. Το 80% των ανθρωπίνων κρουσμάτων έως σήμερα αναφέρει στενή επαφή με πουλερικά.

Μετά από διερεύνηση των επαφών των 129 κρουσμάτων (περισσότερα από 2,000 άτομα) δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις συνεχιζόμενης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εν τούτοις σε τρεις περιπτώσεις δεν μπορεί να αποκλειστεί η ενδοοικογενειακή διασπορά μετά από πολύ στενή επαφή μεταξύ κρουσμάτων και του στενού τους οικογενειακού περιβάλλοντος.

Από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου που διενεργείται στο συνεργαζόμενο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, Κέντρο Αναφοράς Γρίπης που εδρεύει στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. της Κίνας, φαίνεται ότι ο ιός είναι ευαίσθητος στους αναστολείς νευραμινιδάσης (οσελταμιβίρη και ζαναμιβίρη) που είναι τα συχνότερα χρησιμοποιούμενα αντιγριπικά φάρμακα και στην χώρα μας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) είναι σε επαφή με τις τοπικές υγειονομικές αρχές και παρακολουθεί στενά την κατάσταση, συλλέγοντας πληροφορίες, προκειμένου να προβεί σε περαιτέρω εκτίμηση κινδύνου και στην ανάπτυξη υποψήφιου εμβολίου. Ο Π.Ο.Υ. δεν συστήνει έλεγχο στα σύνορα ούτε ταξιδιωτικούς ή εμπορικούς περιορισμούς.

Η εκτίμηση κινδύνου του Π.Ο.Υ. είναι πως πρόκειται για ένα στέλεχος ιού γρίπης με μεγάλη θνητότητα χωρίς ευτυχώς έως σήμερα ενδείξεις αυξημένης και συνεχιζόμενης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Έως το πλήρες φάσμα της νόσου που προκαλείται από τον ιό Α Η7Ν9 γίνει γνωστό δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για την περαιτέρω επέκταση του συγκεκριμένου στελέχους γρίπης. Mε τα έως τώρα δεδομένα, πάντως, είναι ένα από τα περισσότερο θανατηφόρα στελέχη που έχουν περιγραφεί.

Εν τω μεταξύ επειδή όλοι οι ιοί της γρίπης χαρακτηρίζονται από συνεχείς αλλαγές στο γενετικό τους υλικό, είναι πιθανόν ο ιός Α Η7Ν9 στο μέλλον να αποκτήσει την ικανότητα εύκολης μετάδοσης από άτομο σε άτομο.

Επιπλέον οι ιοί της γρίπης των πτηνών συνήθως δεν μολύνουν ανθρώπους γι' αυτό και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν καθόλου αντισώματα και έτσι είναι σε μικρό βαθμό ή και καθόλου προστατευμένοι από μία τέτοια πιθανή παγκόσμια εξάπλωση.
ΠΗΓΗ