Ad Code

Responsive Advertisement

ΕΛΒΕΤΙΑ ΚΑΙ ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΙΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ


ΕΛΒΕΤΙΑ ΚΑΙ ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΙΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ

Η Ελβετία και η Σιγκαπούρη, δύο από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως οικονομικά κέντρα που αποτελούν ταυτόχρονα

«κάστρα» τραπεζικής μυστικότητας, δεσμεύθηκαν χθες για την...

αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών στο πλαίσιο υπουργικής συνόδου των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ στο Παρίσι. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί ένα μεγάλο βήμα προόδου για τις κυβερνήσεις που έχουν εξαπολύσει συντονισμένη επίθεση κατά της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, στον απόηχο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και σειράς σκανδάλων. Ενώ τα περισσότερα μέλη του ΟΟΣΑ έχουν ήδη δεσμευθεί να ανταλλάσσουν φορολογικά δεδομένα, το γεγονός ότι η Ελβετία και η Σιγκαπούρη αποφάσισαν να συμμετάσχουν στη συμφωνία αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη.

«Ξεκάθαρα, πρόκειται για το τέλος της κατάχρησης της τραπεζικής μυστικότητας για φορολογικούς σκοπούς», δήλωσε ο επικεφαλής επί των φορολογικών θεμάτων του ΟΟΣΑ Πασκάλ Σεντ-Αμάνς. «Σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις θα μπορούν να γνωρίζουν το ύψος των φόρων που χρωστούν άτομα τα οποία νόμιζαν ότι μπορούσαν να "κρυφτούν" σε άλλες δικαιοδοσίες» συμπλήρωσε.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν να ακολουθήσουν το νέο παγκόσμιο μοντέλο για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών φορολογικού περιεχομένου μαζί με 34 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ και άλλα 11 κράτη στα οποία περιλαμβάνονται φορολογικοί παράδεισοι όπως οι Νήσοι Καϊμάν και το Τζέρσι.

Βάσει της συμφωνίας θα συλλέγονται και θα ανταλλάσσονται στοιχεία σχετικά με τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς και δικαιούχους-μετόχους εταιρειών και άλλων νομικών προσώπων, όπως για παράδειγμα είναι τα καταπιστεύματα (trusts).

Ωστόσο, πολλά υπεράκτια οικονομικά κέντρα δεν έχουν συναινέσει στα νέα μέτρα φορολογικής διαφάνειας, συνεχίζοντας να προσφέρουν τείχος μυστικότητας σε όσους θέλουν να συστήσουν οφσόρ για την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», κάτοχοι τραπεζικών λογαριασμών που συνδέονται με υπεράκτιες εταιρείες εμφανίζονται να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους προς τα «ασφαλή καταφύγια» του Παναμά και του Ντουμπάι, που απέχουν από οποιαδήποτε συμφωνία για αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών δεδομένων.

Η Ελβετία επί δεκαετίες αποτελούσε απόρθητο κάστρο τραπεζικής μυστικότητας, γεγονός στο οποίο αποδίδεται η ανάδειξή της ως Νο 1 προορισμό εξωχώριων κεφαλαίων - υπολογίζεται ότι οι ελβετικές τράπεζες διαχειρίζονται πάνω από 1,7 τρισεκατομμύρια ευρώ. Ομως, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα φαίνεται πως εκτιμούν ότι σύντομα η Σιγκαπούρη θα πάρει τα ηνία προσπερνώντας την Ελβετία στον συγκεκριμένο τομέα.

Επειτα από το καταφατικό νεύμα της Ελβετίας όσον αφορά τη συμμετοχή της στο νέο πρότυπο αυτόματης ανταλλαγής φορολογικών στοιχείων, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναμένουν τον επαναπατρισμό δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Τραπεζιτών Ελβετίας υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη κίνηση σχεδιαζόταν εδώ και έναν χρόνο και δεν αποτελεί έκπληξη.

«Οι τράπεζες στην Ελβετία είναι πρόθυμες να υιοθετήσουν την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, μαζί με άλλα οικονομικά κέντρα, υπό την προϋπόθεση ότι οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται εφαρμόζονται μόνο για φορολογικούς σκοπούς.

Η αμοιβαιότητα θα πρέπει να εφαρμόζεται και δομές όπως τα καταπιστεύματα (trusts) θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην ανταλλαγή πληροφοριών. Επιπλέον, οι τράπεζες αναμένουν δίκαιες λύσεις για τα αφορολόγητα περιουσιακά στοιχεία του παρελθόντος, προκειμένου να εφαρμόσουν το πρότυπο για την ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων σε κάθε χώρα», ανέφεραν οι ελβετοί τραπεζίτες.

Κατά τη χθεσινή δέσμευση των χωρών δεν προβλέφθηκε προθεσμία για την εφαρμογή της αυτόματης ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών. Σε προηγούμενη σύνοδο, τον Μάρτιο, είχε τεθεί στο τραπέζι να ξεκινήσει η αναφορά στοιχείων για επενδυτές στις χώρες όπου εδρεύουν φορολογικά τον Σεπτέμβριο του 2017 - το οποίο σήμαινε ότι η συλλογή των στοιχείων θα ξεκινούσε από τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

tanea