Ad Code

Responsive Advertisement

Ένα πολύ «πονηρό» άρθρο για τα της Ανατολικής Μεσογείου!


Ένα πολύ «πονηρό» άρθρο για τα της Ανατολικής Μεσογείου!

Καταπληκτικό επικοινωνιακά είναι το άρθρο που διαβάσαμε στο «al-Monitor», το οποίο μας προκάλεσε χαμόγελα! Γραμμένο με εξαιρετικά «πονηρό» τρόπο, από έναν καλό Τούρκο αναλυτή που δείχνει να ξέρει γράμματα, του οποίου τις αναλύσεις φιλοξενούμε συχνά-πυκνά, του Metin Turcan.

Το άρθρο εμφανίζει την Τουρκία σαν τη χώρα που εκπροσωπεί και μάλιστα ηγείται στο ΝΑΤΟ, επί του προκειμένου σε άσκηση, την Ελλάδα ως… «ΝΑΤΟϊκό renegade» που ασκείται στρατιωτικά με τη Ρωσία και το Ισραήλ, ενώ εμφανίζει ΝΑΤΟϊκή άσκηση στην οποία συμμετέχει η Τουρκία, εμμέσως ως… αντίπαλο δέος! Είναι πραγματικά απολαυστικό για όσους έχουν μια ιδέα του πως διαβάζεται ένα κείμενο «πίσω από τις λέξεις»… εκτός κι αν του «ξέφυγε»! Το παραθέτουμε αυτούσιο:

Η ανατολή Μεσόγειος αρχίζει να «θερμαίνεται» επικίνδυνα τελευταία. Ο κίνδυνος αυξάνεται, δε, καθώς πέραν τον περιφερειακών παικτών έχουν εμφανιστεί στην σκηνή και μη περιφερειακοί παίκτες. Ανάμεσα στους τελευταίους είναι και η Ρωσία και η ναυτική της σύγκρουση με το ΝΑΤΟ, από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τη Μεσόγειο.

Σημαντικός παράγοντας έντασης είναι φυσικά η συριακή κρίση. Ειδικά μετά την έναρξη των αμερικανικών βομβαρδισμών στη Συρία η Ρωσία έχει εντείνει τις επιχειρήσεις αναγνώρισης και επιτήρησης στην ανατολική Μεσόγειο. Μια δεύτερη αιτία της έντασης είναι η στρατηγική σημασία της περιοχής, η οποία αποτελεί εμπορικό σταυροδρόμι, από όπου κάθε χρόνο περνούν 200.000 πλοία.

Η βασική όμως αιτία είναι η ανακάλυψη στην περιοχή μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής πιστεύεται ότι αξίζουν 1,5 τρισ. δολάρια. Η τελευταία σχετική κρίση προκλήθηκε από τη δραστηριότητα του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Barbaros», το οποίο συνόδευαν δύο τουρκικά πολεμικά.

Η απάντηση από το μπλοκ Κύπρου – Ισραήλ – Ελλάδας, αλλά και τη Ρωσία, ήταν άμεση. Μεταξύ 20 και 23 Οκτωβρίου Ρώσοι, Ισραηλινοί και Ελληνοκύπριοι διεξήγαγαν κοινές ναυτικές ασκήσεις επί των έξης αντικειμένων: αντιαεροπορική κάλυψη, υποβρύχιες επιθέσεις και ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις.

Το ΝΑΤΟ, μαζί με την Τουρκία, απάντησαν επίσης γρήγορα, με την άσκηση «Blue Whale», η οποία διεξάγεται στο διάστημα 6-14 Νοεμβρίου. Στην άσκηση αυτή που επιβλέπει η Ναυτική Διοίκηση Ανατολικής Μεσογείου του ΝΑΤΟ, μετέχουν αμερικανικά, γερμανικά, καναδικά, ισπανικά, βρετανικά, πακιστανικά και τουρκικά σκάφη.

Επικεφαλής της συμμαχικής δύναμης, κατά τη διάρκεια της άσκησης, είναι ο Τούρκος ναύαρχος Τσιχάτ Γιαϊτσί, διοικητής της Νότιας Ναυτικής Διοίκησης του τουρκικού Ναυτικού.

ΠΗΓΗ