Ad Code

Responsive Advertisement

Τριπλάσια τα ποσοστά Αλτσχάιμερ μέχρι το 2050

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι πάθηση του κεντρικού νευρικού συστήματος, μη θεραπεύσιμη, εκφυλιστική και θανατηφόρα. Η ασθένεια περιγράφηκε αρχικά από το Γερμανό ψυχίατρο και νευροπαθολόγο Αλοΐσιο Αλτσχάιμερ το 1906, από τον οποίο πήρε το όνομά της. 

Διαβάστε περισσότερα
Προσβάλλει συνήθως ανθρώπους πάνω από 65 ετών. Ωστόσο σε σπάνιες περιπτώσεις  μπορεί να εμφανιστεί  το πρόωρο Αλτσχάιμερ, ίσως και πριν τα 50.  
Η νόσος Alzheimer είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας, αφού ένα ποσοστό 50%-60% του συνόλου των ανοϊκών ασθενών πάσχει από τη νόσο. Σήμερα υπάρχουν 160.000 ασθενείς με άνοια στην Ελλάδα, 7.300.000 στην Ευρώπη και 35.000.000 ασθενείς παγκοσμίως.  
Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να τριπλασιαστούν μέχρι το 2050 λόγω της συνεχούς αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης, με συνέπεια οι ανοϊκοί ασθενείς παγκοσμίως να ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια και οι φροντιστές τους τα 200 εκατομμύρια. 
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Νόσου Αλτσχάιμερ την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου το νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ παρέχει σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών τη δυνατότητα μίας δωρεάν εξέτασης μνήμης το διάστημα από 20 μέχρι και τις 24 Σεπτεμβρίου, στο εξειδικευμένο Ιατρείο Μνήμης που διαθέτει.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνούν για ραντεβού στα τηλέφωνα 210 686 7079 και 210 686 7099 (08.30 το πρωί - 14.30 το μεσημέρι) από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010.  
Στο πλαίσιο των ενεργειών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Νόσου Αλτσχάιμερ το Ιατρείο Μνήμης του ΥΓΕΙΑ διοργανώνει το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο του ΜΗΤΕΡΑ, επιστημονική ημερίδα με θέμα "Οι νέες τεχνολογίες στην πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ".
"Η έγκαιρη διάγνωση συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της νόσου", δηλώνει η Δρ. Παρασκευή Σακκά, νευρολόγος-ψυχίατρος, διευθύντρια του Ιατρείου Μνήμης του ΥΓΕΙΑ & πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθήνας.
"Επιπλέον υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η Νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να προληφθεί. Ο έλεγχος των λεγόμενων αγγειακών παραγόντων κινδύνου (αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, κάπνισμα, παχυσαρκία, υπερχοληστεριναιμία), η φυσική άσκηση, οι κοινωνικές δραστηριότητες και η νοητική άσκηση συντελούν στην πρόληψη της άνοιας. Στο Ιατρείο Μνήμης του ΥΓΕΙΑ υλοποιούμε πιλοτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα νοητικών ασκήσεων με τη χρήση Η/Υ αφής τόσο για την πρόληψη όσο και τη θεραπεία στα αρχικά στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ", προσθέτει.