Ad Code

Responsive Advertisement

Επέστρεψε στη Γη το Σογιούζ

Share
Το ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ επέστρεψε με ασφάλεια στη Γη το Σάββατο 25/09 καθώς προσγειώθηκε στο Καζακστάν.
Διαβάστε περισσότερα


Στο διαστημόπλοιο επέβαιναν δύο Ρώσοι και μία Αμερικανίδα κοσμοναύτης, οι οποίοι είχαν ζήσει έξι μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, η επιστροφή των οποίων δε, καθυστέρησε λόγω τεχνικού προβλήματος. Συγκεκριμένα η κάθοδος των αστροναυτών στη Γη, ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την Παρασκευή 24/09 αλλά ματαιώθηκε επειδή τα άγκιστρα στο σταθμό πρόσδεσης δεν λειτούργησαν και έτσι το διαστημικό όχημα δεν κατάφερε να αποσυνδεθεί από τον Διαστημικό Σταθμό με συνέπεια το διαστημόπλοιο να μην μπορεί να πραγματοποιήσει την κάθοδό του προς τη Γη.
Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια αποσύνδεσης, ένας μηχανικός πτήσης, ο οποίος βρισκόταν και αυτός στον Διαστημικό Σταθμό, ο Ρώσος Fyodor Yurchikhin, επιθεώρησε τον μηχανισμό πρόσδεσης του Σογιούζ και ανακάλυψε ένα ''χαλαρό'' μηχανικό κομμάτι το οποίο ήταν ελαφρώς διαβρωμένο σε κάποια σημεία .
Το πλήρωμα κατάφερε να επιδιορθώσει τη ζημιά και στη δοκιμή που ακολούθησε, οι μηχανισμοί άνοιξαν κανονικά γεγονός που θα επέτρεπε στο Σογιούζ να αποσυνδεθεί.
Έτσι, οι Ρώσοι Alexander Skvortsov και Mikhail Kornienko και η Αμερικανίδα Tracy Caldwell-Dyson, κατάφεραν να επιστρέψουν στη Γη, όταν το Σογιούζ προσγειώθηκε με επιτυχία στις κεντρικές στέπες του Καζακστάν.