Ad Code

Responsive Advertisement

Το υδάτινο αποτύπωμα των σπαραγγιών απειλεί το Περού

Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει το τελευταίο διάστημα στο Περού για το υδάτινο αποτύπωμα του σπαραγγιού.
Το Περού είναι η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής σπαραγγιών, γεγονός που συνεπάγεται σημαντικά οφέλη για την οικονομία του.
Ωστόσο, νέα έρευνα του ινστιτούτου «Progressio» έδειξε ότι η μαζική παραγωγή σπαραγγιών στην κοιλάδα Ica του Περού εξαντλεί τους υδάτινους πόρους σε τέτοιο βαθμό που οι αγρότες και οι κάτοικοι των τοπικών κοινοτήτων βλέπουν τα πηγάδια να στραγγίζουν…
Διαβάστε περισσότερα

Σε αυτό το πλαίσιο οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν ότι η εξαγωγή των συγκεκριμένων λαχανικών στα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας δεν είναι βιώσιμη.
Η κοιλάδα Ica βρίσκεται στις Άνδεις, που εκπέμπουν σήμα κινδύνου λόγω της ξηρασίας. Τα σπαράγγια, που καλλιεργούνται εντατικά την τελευταία δεκαετία, χρειάζονται μεγάλες ποσότητες νερού. Από τότε που η ζήτηση σπαραγγιών αυξήθηκε, οι υδάτινοι πόροι της περιοχής άρχισαν να λιγοστεύουν.
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η 6η μεγαλύτερη χώρα εισαγωγής «εικονικού νερού». Με τον όρο «εικονικό νερό» εννοούμε το νερό που χρειάζεται για την παραγωγή των προϊόντων που εισάγονται.
Εκτός αυτού, το Ηνωμένο Βασίλειο έρχεται τρίτο στην εισαγωγή σπαραγγιών αφού καταναλώνει περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια κιλά ετησίως.
Στο μεταξύ το Περού είναι η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής σπαραγγιών παγκοσμίως και κερδίζει από το εμπόριο περίπου 450 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Το 95% των σπαραγγιών που εξάγει το Περού παράγονται στην κοιλάδα Ica.
Πηγή econews