Ad Code

Responsive Advertisement

Να διασφαλιστούν οι συχνότητες της ραδιοτηλεόρασης ζητεί η EBU


Την αναγκαιότητα να διασφαλιστούν οι συχνότητες για την απρόσκοπτη λειτουργία των ηλεκτρονικών ΜΜΕ επισημαίνουν οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς της Ευρώπης, με αφορμή την έναρξη των συζητήσεων από την πλευρά της Ε.Ε. για νέα διαχείριση του ψηφιακού φάσματος.
Ειδικότερα τόσο οι δημόσιοι όσο και οι ιδιωτικοί φορείς ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών επισημαίνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει λελογισμένη χρήση του φάσματος, προκειμένου να μη δημιουργηθεί πρόβλημα -διακοπής ή κακής μετάδοσης- των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών στα κράτη-μέλη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σχέδιο που παρουσίασε πριν από μερικές ημέρες, πρότεινε ένα πενταετές πρόγραμμα πολιτικής για τον προγραμματισμό και την εναρμόνιση της χρήσης του ραδιοφάσματος στην Ε.Ε., πρόταση που περιλαμβάνει μέτρα για την τόνωση της αποδοτικής διαχείρισης του ραδιοφάσματος και ειδικότερα για να εξασφαλιστεί η διάθεση επαρκούς εύρους ραδιοφάσματος για ασύρματες ευρυζωνικές επικοινωνίες.
Πρόκειται για ένα πλάνο, το οποίο έχει λάβει υπόψη του σε μεγάλο βαθμό τις επισημάνσεις του λόμπι των εταιρειών τηλεπικοινωνιών, αφού παραχωρεί μεγάλο μερίδιο συχνοτήτων στις τηλεπικοινωνίες, εξέλιξη η οποία θα βοηθήσει τις εταιρείες του κλάδου να μειώσουν σημαντικά το λειτουργικό τους κόστος.
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, δημιουργεί προβλήματα στην εκπομπή των ραδιοτηλεοπτικών μέσων.
Προβληματισμός
Τόσο οι δημόσιοι όσο και οι ιδιωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς επισημαίνουν ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε περαιτέρω περικοπή όσον αφορά το φάσμα των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, πέραν των 800MHz.
Σε σχετική ανακοίνωσή της, η EBU, ο φορέας που εκπροσωπεί τους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς της Ευρώπης, επεσήμανε την αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ με την Ε.Ε., προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με τις εκπομπές, το οποίο θα επηρεάσει αρνητικά την πρόσβαση των πολιτών στην πληροφορία και σε προγράμματα που προάγουν τον πολιτισμό.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει η EBU, οι εναέριες ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος μετάδοσης περιεχομένου στην Ευρώπη και ως εκ τούτου θα πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους.
Ανάλογη θέση όσον αφορά το ψηφιακό φάσμα έχουν πάρει και οι ιδιωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι οι δύο φορείς της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς (ιδιωτικοί και δημόσιοι) έχουν κοινή θέση και στο ζήτημα του «ψηφιακού μερίσματος» -των συχνοτήτων που θα απελευθερωθούν από τη μετάβαση στις ψηφιακές εκπομπές- από το οποίο διεκδικούν μερίδιο.
«Πράσινο φως» για το ίντερνετ
Την ίδια ώρα πάντως, η Ε.Ε., σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, δίνει πλέον το «πράσινο φως» για τη χρήση κονδυλίων από την κρατική επιχορήγηση, για την ανάπτυξη του περιεχομένου στο Διαδίκτυο, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί περαιτέρω ο δίαυλος για να φτάσει το οπτικοακουστικό περιεχόμενο στους πολίτες, ειδικά των νεαρότερων ηλικιών.
Συγκεκριμένα, σε ειδική μνεία που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζει την αναγκαιότητα ανάπτυξης του διαδικτυακού περιεχομένου των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων, καθώς και των υποδομών που αυτή διαθέτει, προκειμένου το περιεχόμενο να φτάνει απρόσκοπτα τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ε.Ε. θεωρεί αναγκαία τη χρήση των κρατικών επιχορηγήσεων για την ανάπτυξη αυτή. Αξίζει να επισημανθεί, πάντως, ότι στην ίδια μνεία τονίζεται ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οι κρατικές επιχορηγήσεις ως μέσο για τη χειραγώγηση των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών.




Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση